A telekommunikációs infrastruktúra - titkosítási szempontból - egyáltalán nem biztonságos

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (Federal Communications Commission - FCC) egy tanulmány keretében vizsgálta az SS7 protokoll biztonságát, amely nélkülözhetetlen a távközlési infrastruktúra számára. Az eredmények tükrében a munkacsoport végponttól végpontig terjedő titkosítást javasolt.

A távközlési hálózatok és különösen a mobil hálózatok infrastruktúrájában megtalálható biztonsági rések régóta ismertek és kihasználhatóak többek között beszélgetések lehallgatására, a felhasználók követésére stb.

Az SS7 protokoll a 90-es évek technológiáján alapul, ezt használja a mobil kliens a központtal való kommunikációhoz. Általánosabban az SS7 egy, a telekommmunikációs hálózat menedzseléséhez, működtetéséhez szükséges protokoll-készlet, amit a telekommunikációs szolgáltatók százai használnak, így közvetve nagyságrendileg 7 milliárd felhasználtót érint az alkalmazása. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy az SS7 "az amerikai telekommunikációs infrastruktúra egyik kritikus eleme", ami akár a német hálózatokatra is kihatással lehet. 

A tanulmány szerint: „Ezek a technológiák a különböző indíttatású hazai és nemzetközi támadók célpontjaivá váltak, egyúttal magas kockázatot jelentenek.” A támadások a régóta meglévő bizalmi rendszerek hibáit használják ki.

Az SS7 egyik fő problémája, hogy szinte teljesen mellőzi a hitelesítést, így a támadó könnyen kiadhatja magát kapcsolási központnak. A szakértők védelmi intézkedésként „SS7 tűzfalak” alkalmazását javasolják, amelyek kiszűrik a jogosulatlan használatot.

https://www.heise.de/security/meldung/Studie-TK-Infrastruktur-hoffnungsl...

 

Cikk
Szabad címkék