Térdre kényszeríthetik az országot a folyamatosan növekvő számú, egyre erőteljesebb kiberbűncselekmények, mint például a személyi adatok ellopása, ezért több biztonsági szakemberre van szükség, jelentette ki egy elismert biztonsági szakártő. Daniel P. Shoemaker - aki a University of Detroit Mercy professzora - péntek délelőtt a Drake State Technical College-ban beszélt 50 gimnazista és számítógép tudományt hallgató egyetemista előtt az első alkalommal megrendezett Cyber Security Task Force Conference-en, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a számítógépes biztonságra.

A National Audit Office (NAO - számvevőszék, amely a parlament nevében vizsgálja az állami kiadásokat) jelentése szerint az Egyesült Királyságban nincs elég képzett munkavállaló ahhoz, hogy meg tudják védeni az országot az online támadások ellen. A kiberbiztonsági szakemberek száma közel sem nő olyan mértékben, ahogy az Internet és az internetes szolgáltatások terjednek, amelyért a NAO az iskolai oktatáson belül a tudományos és technológiai tantárgyak hiányosságait teszi felelőssé. A jelentés azt javasolja, hogy az iskolák javítsák a kiberbiztonsággal és a technológiával kapcsolatos tantárgyak oktatását, hogy a közeljövőben az IT biztonsági ipar egy új generációt tudjon foglalkoztatni. Ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy ha most elmulasztják az oktatás beindítását, akkor az ország a szakemberek hiánya miatt akár 20 éven át is sebezhető lesz.

Az Egyesült Királyság kormánya felvilágosító kampányba fog kezdeni, hogy erősítsék a kiberbiztonsággal kapcsolatos ismereteket az oktatásban, mivel úgy látják, hogy mind a fiataloknak, mind az idősebbeknek sokkal jobban képben kell lenniük az országot egyre jobban fenyegető kiberbűnözéssel kapcsolatban. A Miniszterelnöki Hivatal tavasszal fogja útjára indítani a programot. Chloe Smith a program vezetője szerint: "Meg kell oldanunk ezt a problémát!", és ezért mind a civil lakosságot, mind pedig a vállalkozásokat célba fogják venni, hogy minél jobban fel tudjanak készülni az esetleges incidensekre. Hogy a céljait minél jobban elérhesse a kormány együtt fog működni a tudományos és az üzleti világgal.

Ha olvasta a híreket a közelmúltban elkövetett kibertámadásokról, több fontos kérdés is felvetődhetett Önben. Mennyire valódi a veszély? Milyen komolyak a következmények? Hogyan készülhetünk fel? Leon Panetta védelmi miniszter nemrégiben elmondott beszédében egy ijesztő forgatókönyvet vázolt fel - egy kiber Pearl Harbor-t - arra az esetre, ha például egy veszélyes anyagokkal teli vonatot kisiklatnak a támadók, megbénítják a légi irányítást, miközben több ezer repülőgép van a légtérben, vagy ha leállítják a pénzügyi rendszereinket. Egyetlen pillanat alatt a világunk sivár hellyé válna. Sajnos a fent említett forgatókönyveket alátámasztják az ismert tények, és ki lehet jelenteni, hogy nem vagyunk eléggé felkészülve az ilyen helyzetek kivédésére.

Egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint bár a munkavállalók többsége pozitívan áll hozzá a vállalati információ biztonsági kérdésekhez, ez nem jelent meg a gyakorlatban. A válaszadók 20%-a nem volt tisztában azzal, kinek kell jelentenie egy biztonságot érintő eseményt. További 25% azt mondta, hogy nem részesült semmilyen biztonsági oktatásban. A TheInfoPro tanulmánya szerint a biztonsági területen dolgozók pontosan ugyanezt gondolják: a felhasználóknak nincsenek tisztában megfelelő mértékben az IT biztonsággal. A jelentés azt mutatja, hogy az alkalmazottak 75%-a kapott valamilyen szintű képzést, ami tulajdonképpen elég magas érték, figyelembe véve, hogy a legnagyobb vállalatok mennyit költenek erre a területre.

A kiberhadviselés nem a hollywood-i filmek találmánya, hanem valóságos, létező dolog. Az Egyesült Államok folyamatosan növekvő számú támadásokkal néz szembe, amelyek a védelmi és biztonsági hálózatokat veszik célba. Ha a külföldi támadók sikerrel járnak, akkor komoly károkat okozhatnak azzal, hogy megbéníthatják ezeket a hálózatokat, mivel a nemzet kiszolgáltatottá válik. A madison-i Dakota State University egy csendes alagsori pincéjében lévő számítógépes laborjában látszólag nincs semmi izgalmas. Azok akik ott dolgoznak, "hacker labornak" nevezik a helyet, és nem bánják, ha őket magukat pedig hacker-eknek hívják. "Nálam ez olyan embert jelent, aki mindenről többet akar megtudni. Az a fajta srác voltam, aki szétszedi a videomagnót, hogy lássa, miként is működik, majd később a számítógépekkel is így tettem", mondja David Miller.

A National Science Centre (NSC), a reál tudományok és a technológia népszerűsítésére az amerikai hadsereggel összefogó szervezet, egy online játékot adott ki a számítógép használat során felmerülő veszélyekről.

Illinois állam terve szerint segítséget kapnak a szövetségi és helyi önkormányzati szervezetek, hogy fejlesszék a számítógépeket ért támadások elleni vészhelyzeti terveket. Ha minden sínen halad, akkor az oktatási tervet felhasználják az egész országban. Az Illinois Emergency Management Agency csütörtökön bejelentette, hogy 1 millió dollárt költhetnek a képzésre, amelyet az Illinois Terrorism Task Force és a University of Illinois készített el, és amelyben lesz osztálytermi és online munka is. A terv szerint részletesen felkészítik az állami és helyi illetékeseket arra, hogyan ismerjék fel, előzzék meg, reagáljanak a támadásokra, illetve hogyan történjen a helyreállítás az incidens után.

Rhode Island egy óriási lépést tett abban az irányban, hogy az állam vezető szerepet töltsön be a kiberbiztonságban. Jim Langevin kongresszusi  képviselő kedden egy olyan új állami kezdeményezést jelentett be, amely keretén belül új módszereket fejlesztenek ki a helyi tanulók képzésére a számítógépes és hálózati biztonság területén. A programra 500.000 dollárt fordítanak, és a céljuk hogy a közép- és főiskolai tanulókat a számítógépes biztonság felé tereljék, illetve hogy képzett munkaerőt tudjanak felmutatni a gyorsan növekvő kiberbiztonsági ipar felé.

A vállalkozások közel két harmada küzd azzal a problémával, hogy az IT biztonsági osztályra nem találnak megfelelő számú alkalmazottat, továbbá 51% állítja, hogy nincs megfelelően képzett szakember az adott pozíciókra. Az IBM Global Technology Services megbízásából készült jelentés szerint a vállalatok 53%-a nem tud házon belül security intelligence programot (valós idejű adatgyűjtés, rendszerezés és elemzés olyan információkon, amiket a felhasználók, alkalmazások és az infrastruktúra generál, és ami hatással van az IT biztonságra és a vállalat kockázati helyzetére) indítani. Felmerül a kérdés, kinek/kiknek a hibája, hogy a vállalkozások nem találnak tehetséges embereket a munkahelyekre.