A National Cybersecurity Center of Excellence olyan tervet készített elő, amelyben különféle eszközöket és technológiákat vizsgálnak meg, amelyekkel segíthetik az elektronikusan tárolt egészségügyi információk biztonságos továbbítását, különösen a kisebb egészségügyi intézmények számára. Az erőfeszítés részeként a Szabványügyi Intézet (National Institute of Standards and Technology - NIST) olyan szolgáltatókat keres, akiknek megvan a szükséges infrastruktúra és személyzet, amellyel tesztelni lehet a biztonsági platformokat.

A kórházi gyakorlatban alkalmazott információs technológiák egyre jobban terjednek, és megérett a helyzet, hogy az egészségügyi szervezetek nagyobb hangsúlyt fektessenek a biztonsági szempontokra, mondja Tim Zoph a Health Information and Management Systems Society és Healthcare IT News által szervezett Privacy and Security Forum-on. "Egyre kifinomultabb rendszereket hozunk létre, de nem vettük figyelembe a biztonsági szempontokat".  Zoph a chicago-i Northwestern Memorial HealthCare Center alelnöke és CIO-ja, így van rálátása a területre, és a vélemény szerint "a helyzet úgy áll, hogy nagyon kevesen fektettek be a kiberbiztonságba".

A Ponemon Institute kutatása megerősítette a korábbi jelentéseket, amelyek szerint az egészségügyi szolgáltatók csak nehezen birkóznak meg az adatbiztonság követelményeivel. A kutatás szerint az Egyesült Államok egészségügyi szolgáltatóinak 94 százalékától kerültek már ki páciensek adatai, 45 százalékuktól a vizsgált két év alatt legalább ötször.

A közegészségügyben alkalmazott stratégiák utánzásával, pl. "jó kiberhigiénia", javulhatna a kiberbiztonság az RTI INternational közgazdász és közegészségügyi kutatói szerint.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma megbízta az Accenture-t, hogy hogy olyan technológiát teszteljen, amely járványok jeleit kutatja a nyílt közösségi hálózatokban. A három millió dolláros szerződés keretében egy alkalmazással megpróbálják megtalálni az egészségügyi trendeket abban a hatalmas mennyiségű információhalmazban, amelyeket a felhasználók naponta osztanak meg egymással. Jelenleg még nincs bizonyítva, hogy működik az eljárás, ezért a program célja, hogy tisztázza ennek megvalósíthatóságát. Elméletileg a közösségi oldalakon végzett elemzések képesek megmutatni a múltbeli biológiai és egészségügyi trendek időbeli lefolyását.

Az egészségügyi szervezeteknek felül kell vizsgálniuk a bevett biztonsági intézkedéseket, és fejlettebb technológiákat használni, mivel egyre gyakrabban használnak mobil eszközöket az egészségügyi információk továbbításában, mondta Carl Gunter a University of Illinois számítógép tudósa. "Napjainkban elég nehéz megmondani, hogy a rendszer melyik részét kellene leginkább megerősítenie az informatikai vezetőnek. Az egészségügyi információk cseréje valamint a mobil eszközök használatának robbanásszerű elterjedése idején nem könnyű dönteni, hogy milyen intézkedéseket kellene hozni". Ebből következően a kutatók olyan területeken dolgoznak, mint a hozzáférések ellenőrzése, illetve az információcsere fejlett titkosítása és automatikus kezelése.

Az egészségügyi szervezeteknek felül kell vizsgálni a biztonsági eljárásokat, illetve új technológiákat kell bevezetni a növekvő egészségügyi információ csere és a mobil eszközök terjedő használata miatt, jelentette ki Carl Gunter biztonsági kutató. Az egészségügyben végbemenő drámai változások óriási kihívás elé állítja az adatvédelmet és a személyiségi jogok kezelését. "Volt egy óriási változás az egészségügyi környezetben. Régen az adatok a kórházi készülékekből származtak, most pedig a kórházon kívülről, a mobil eszközök széles skálájáról érkeznek, kezdve a lépés számlálóktól a beültetett orvosi eszközökig. Ma az inzulin pumpák már a mobil telefonokkal társalognak".

Kelet-európai bűnszervezetek lopják el az amerikaiak egészségbiztosítási adatait, hogy azokat eladják? Távolról akarják irányítani az inzulinpumpákat, hogy azzal öljék meg a pácienseket? Vessünk egy pillantást az  egészségügyi kiberbűnözés ijesztő és sokkolóan egyszerű világára. Az ötlet, hogy a hacker-ek "váltságdíjért" gyűjtsék össze az elektronikus egészségügyi adatokat, úgy hangzik, mintha a Die Hard-ból vettük volna. Azonban ezen a területen történő bűncselekmények száma egyre növekvő aggodalomra ad okot az egészségügyi iparban ténykedőknek, és azoknak az állampolgároknak, akik egészségügyi ellátásban részesülnek. Bár csak néhány elszigetelt eset került nyilvánosságra, ezek mégis figyelmeztetések kell legyenek minden érintett számára.