Minden évben újabb kihívások keletkeznek a kibertérben. A Business News Daily összeállította a 2014-ben leginkább várható biztonsági kockázatokat. Az alábbi hét fenyegetés rávilágít arra a hét trendre, amelyek kihívás elé állítják majd az IT biztonság szakembereit.

A szervezeten belüli fenyegetések továbbra is a legkomolyabb kockázatokat jelentik, és az egyre jobban terjedő BYOD trend pedig csak tovább fokozza a biztonságra leselkedő veszélyt, állítja a tűzfal policy management szoftvereket készítő AlgoSec tanulmánya. A következő generációs tűzfalak egyre jobban elterjednek, azonban komoly kihívást jelent az irányítási folyamatok lecserélése, amely pedig a hálózatok és alkalmazások kiesésének gyakori oka. "A hálózatok összetettségének növekedése nem csak a védekezést teszi nehezebbé, hanem akadályozza az üzletmenetet is".

A felhő alapú számítástechnika (cloud computing) és a bring your own device (BYOD - az alkalmazottak a saját tulajdonú eszközeiket - például laptop, tablet, okostelefon - használják munkára) egyre jobban terjedő trendjei komoly biztonsági kockázatokat hordoznak magukban az üzleti adatokra nézve. Erre a következtetésre jutott Wendy Nather a 451 Research biztonsági kutatásokért felelős igazgatója és Jason Hart a felhő alapú titkosítást és adatvédelmet biztosító SafeNet alelnöke egy most zajlott konferencián, akik úgy vélik, hogy a vállalatoknak sürgősen újra kell gondolniuk a biztonsághoz, adatvédelemhez való hozzáállásukat.

A való életben nincs túl nagy különbség egy munkavállaló által használt céges és a munkavállaló saját mobil eszköze között. A legfontosabb eltérés az, hogy a céges eszköz esetén a munkáltatónak valószínűleg van egy vállalati mobil eszköz használatot szabályozó rendelkezése, amit be is tartat. Mivel a cég biztosítja az eszközt, és fizeti a szolgáltatást, szigorúan előírhatja, hogy az alkalmazott mit tehet és mit nem tehet a készülékkel. IT biztonsági szempontok miatt a vállalat telepíthet valamilyen távoli felügyeleti eszközt, amivel monitorozhatja az adatforgalmat, vagy elvesztés esetén törölheti róla a bizalmas adatokat.

A szövetségi ügynökségek továbbra is birkóznak azzal a kérdéssel, hogy engedélyezzék-e az alkalmazottak számára, hogy a saját mobil eszközeiket (okostelefonok, tablet-ek) használhatják-e a munkahelyükön (bring-your-own-device - BYOD), állítja a Telework Exchange friss felmérése. 314 szövetségi alkalmazott megkérdezésével készült jelentés szerint az emberek 49%-a használja a munkahelyén a saját mobil eszközét, ezek közül 93% laptop-ot, 64% saját okostelefont, illetve 19% saját tablet-et használ munkahelyi célokra.

A Gartner felmérése szerint a megkérdezettek 70%-a tervezi a dolgozók saját informatikai eszközeinek használatát engedélyező (BYOD - Bring Your Own Device) szabályozások bevezetését a következő év folyamán. A szervezetek 30%-a már rendelkezik ilyen mobil eszközöket, jellemzően okostelefonokat, érintő szabályozással.

Van néhány terület, amely gyakrabban használja a Bring Your Own Device (BYOD - amikor a felhasználók a saját mobil eszközeiket használják a munkahelyükön, például kényelmi szempontok miatt) megoldásokat, mint mások. Ezek közé tartozik a pénzügyi szektor illetve az egészségügyi intézetek. Nahát! Két olyan terület, amely a legszigorúbb szövetségi szabályozás alá esik. Természetesen a magas elterjedési arány az egészségügyi intézetekben és a hozzájuk kapcsolódó területeken nem teljesen kockázat nélküli dolog, éppen ezért követelmény, hogy az intézmények a BYOD tervezését és bevezetését az 1996-os Health Insurance Portability and Accountability Act előírásai szerint végezzék.

Bár az IT biztonsági szakemberek még mindig küzdenek a bring-your-own-device (BYOD) trend által okozott veszélyekkel, máris itt az új, még komplikáltabb, egyre jobban terjedő irányzat: bring your own network (BYON). A BYON az egyre általánosabbá váló technológia mellékterméke, amely lehetővé teszi a felhasználóknak,  hogy saját mobil hálózatot készítsenek, rendszerint vezeték nélküli hotspot-ok segítségével. A biztonsági szakértők szerint a BYON egy új megközelítést igényel a biztonság terén, mert ezzel a lépéssel a belső hálózatok csak annyira lehetnek biztonságosak, mint a felhasználók eszközei. Jim Kunick a chicagói Much Shelist jogásza szerint a BYON nagyobb veszélyt hordoz magában az adatbiztonságra nézve, mint azok az alkalmazottak, akik a saját okostelefonjukat vagy tablet-jüket viszik be a munkahelyre.

A bring your own device (BYOD) programok a legradikálisabb változást hozták a gazdaságba, amióta az üzleti életben, a munkahelyeken elterjedtek a személyi számítógépek. Minden vállalkozásnak nyilvánvalóvá kell tennie a saját hozzáállását a trenddel kapcsolatban, akár lehetővé teszi, akár tiltja, hogy az alkalmazottak a saját eszközeiket használják a céges hálózaton a munkájukhoz, futtassák az alkalmazásokat, hozzáférjenek a bizalmas vállalati adatokhoz. A legtöbb esetben a lehetőséget csak az okostelefonokra és a tablet-ekre terjesztették ki, de könnyedén alkalmazható a számítógépekre is.

Az aggályok ellenére az európai vállalatok 2/3 része lehetőséget ad az alkalmazottaknak arra, hogy a saját mobil eszközeiket használják a munkahelyükön (BYOD). Egy tanulmány 800 IT és hálózati szakembert kérdezett meg az EMEA régióban (Európa, Közel Kelet, Afrika), és a válaszadók 69%-ban engedélyezik a BYOD megoldás használatát bizonyos keretek közt, például az internet kapcsolat esetén vagy egyes vállalati alkalmazások használatában.