A Kaspersky Lab első alkalommal fedezett fel egy olyan Android rendszereket fertőző káros szoftvert, amely nem az azt hordozó okostelefont támadja, hanem minden olyan számítógépet, amelyhez az kapcsolódik. A malware-t a Google Play-en fedezték fel (annak ellenére, hogy a Google mindent megtesz az alkalmazásokat áruló webboltjának a tisztán tartásáért) egy orosz nyelvű memória menedzsment programként hirdeti magát. A gyanútlan felhasználók az alkalmazás letöltésével három káros tartalmú állományt is telepítenek a készülékben lévő SD kártyára. Ha ezután bármilyen számítógéphez csatlakozik a mobil eszköz USB-n keresztül (így a számítógépen külső meghajtóként jelenik meg), és nincs kikapcsolva az Autorun funkció, akkor a Backdoor.MSIL.Ssucl.a megfertőzi a rendszert.

A Sophos vírusirtó cég kutatása szerint három hónap alatt az androidos eszközök közel 10%-át érte valamilyen kártékony szoftver támadás, míg a PC-k nagyjából 6%-át. Ez azért is lehet, mert az 52,2%-os részesedésükkel el az Egyesült Államok okostelefon-piacából az androidos telefonok nagyon csábító célpontok lettek.

A PC biztonság vagy a számítógép biztonság meglehetősen semmitmondó fogalom, mégpedig azért, mert egy nagyon szerteágazó területről van szó. Egyik oldalon ott vannak a hivatásos szakemberek és kutatók, akik a használt eszközök széles skáláját érintő biztonsági problémákat keresik és javítják, a másik oldalon pedig a lelkes és találékony amatőr "kockák", akik fizetség nélkül, de nagyon leleményes megoldásokat dolgoznak ki.