Az Associated Press Twitter fiókjának nemrégiben történt ellopása után sokakban felmerült a kérdés, hogy mennyire biztonságosak a közösségi oldalakhoz tartozó felhasználói fiókok. Az IObit által készített felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók 30%-a mindig elfogadja a "Keep Me Logged-in" (maradjon bejelentkezve) opciót, ha meglátogatják a Facebook, Twitter, Pinterest vagy más közösségi oldalakat, valamint a felhasználók 10%-a soha nem törli a böngésző cache-t vagy a weboldal által otthagyott sütiket (cookie). Ezek az adatokat azt mutatják, hogy még mindig nagyon sok ember van, aki szinte egyáltalán nem foglalkozik azzal a kockázattal, amely az online adatvédelmét és biztonságát veszélyezteti.

Vajon biztonságos az Ön által használt közösségi hálózat? Mint kiderült, nem igazán. Az Ön által bejelölt barátok talán nem is emberek, hanem olyan bot felhasználói fiókok, amelyek adatokat próbál szerezni Önről, és talán megpróbálja befolyásolni a döntéseit egy meggyőző, de mégiscsak előre leprogramozott szempontból. A University of British Columbia Electrical and Computer Engineering tanszékén dolgozó kutatócsoport felmérése szerint a Facebook-on vagy Twitter-en lévő, óriási mennyiségű bot fiókok száma nem csak a weben jelentenek veszélyt, hanem még a szélesebb értelemben vett társadalomra és gazdaságra is.

Egy multinacionális biztonsági cég titokban fejlesztett ki egy olyan szoftvert, amely képes arra, hogy nyomon kövesse az emberek mozgását, illetve előrejelezze a jövőbeni viselkedését azzal, hogy a közösségi oldalakról gyűjti össze az elérhető adatokat. Egy a Guardian által megszerzett videó bemutatja, hogy hogyan készült ez a "rendkívüli léptékű analizáló" szoftver, amelyet a Raytheon, a világ 5. legnagyobb védelmi beszállítója készített, és amely hatalmas mennyiségű információt képes gyűjteni bárkiről az olyan oldalak mint a Facebook,, Twitter vagy a Foursquare felhasználásával. A vállalat kijelentette, hogy a Riot névre keresztelt szoftvert (Rapid Information Overlay Technology) még nem adták el egyetlen ügyfélnek sem, de azt elismerték, hogy a technológiát átadták az Egyesült Államok kormányának.

Az Illinois állambeli munkakeresők megkönnyebbülhetnek, mivel Pat Quinn kormányzó aláírta azt a törvényt, amely megtiltotta a munkáltatók számára, hogy a meglévő alkalmazottaiktól vagy a munkát keresőktől követeljék a közösségi oldalakhoz tartozó jelszavaikat. "A munkaerőpiac szereplőit nem szabad olyan információk miatt hátrányosan megkülönböztetni a munkáltatók részéről, amelynek ahhoz nincs törvényes joga. Mivel a közösségi oldalak használata egyre inkább bővül, meg kell védenünk a dolgozók jogát a személyes adatvédelemhez."

Egy katonai randi oldal feltörésének analízise rámutat arra, hogy a támadók hogyan használják ki a közösségi oldalak gyengeségeit, hogyan tudják feltörni a gyenge jelszavakat, és felveti a kérdést, hogy a kormányzati alkalmazottak kötelesek-e magasabb követelményeknek megfelelni, amikor ilyen oldalakat használnak. A legfontosabb felismerés az volt, hogy a támadást könnyen végre lehetett hajtani a közösségi hálózatok legfontosabb pontján keresztül: ez pedig a felhasználó által generált tartalom.

Az internetes bűnözők is felhasználják az ismert közösségi oldalakat, ahol káros szoftvereket és spam-et terjesztenek a felhasználók között. Ahogy az üzleti világ számára is egyre elfogadottabb eszköz lesz a népszerű közösségi oldalakat használni a potenciális ügyfelek elérésére, illetve a márkák ismertségének növelésére, ugyanúgy a bűnözők is használják a saját céljaikra, hogy a saját "termékeiket", hogy káros szoftvert és spam-et terjesszenek.

Az AVG 11 országot érintő kutatása szerint a szülők közel fele hozzáfér kamasz korú gyermeke Facebook fiókjához azok tudta nélkül. Ez az arány az Egyesült Államokban és Spanyolországban a legmagasabb (61%), de Olaszországban és Kanadában is több, mint a szülők felére jellemző.

A szülők 20-25 százaléka talált általa nem megfelelőnek, gyalázkodónak ítélt tartalmat a közösségi oldalon a gyermeke üzenetei között. Ez több, mint az okostelefonok esetén.

Az Egyesült Államok kormánya egy olyan adatbányász program elkészítésén gondolkozik, amely a közösségi oldalakon megjelenő információk alapján meg tudná jósolni a jövőben bekövetkező eseményeket a  terrorista támadásoktól a különböző felkelésekig. Számos hírszerzési elemző vizsgálja jelenleg is tengerentúlon megjelenő Facebook és a Twitteren üzeneteket a különböző politikai események nyomon követése érdekében, de a már meglévő manuális információgyűjtésre az FBI szeretne kidolgozni egy automatizált rendszert, amely figyelné a létező összes közösségi oldalt.