Az elmúlt hetekben attól volt hangos a világsajtó, hogy milyen eljárási hibákat követtek el az USA Igazságügy minisztériumának emberei a Megaupload-nál történt lefoglalásokkor. Úgy tűnik újabb események gazdagítják a hibák sokaságát.

Az új-zélandi bíróság enyhített a "fájlmegosztó király", a Megaupload alapítójának büntetésén, így Dotcom mostantól használhatja az internetet és elhagyhatja a házi  őrizetet, hogy hátfájását úszásterápiával enyhítse. Ezenkívül a bíróság arra is engedélyt adott, hogy Kim befejezze éppen készülő zenei albumát. Dotcomot januári letartóztatásakor azonnal őrizetbe vették, majd egy hónap múlva a bíróság házi őrizetre enyhítette a vizsgálati fogságot, de erős korlátozással. A férfi nem hagyhatta el lakóhelyét, nem internetezhetett, nem használhatott számítógépet, de még csak internetezésre képes okostelefont sem.

A Kim Dotcom letartóztatásáról és az általa felépített birodalomról szóló hírek mostanában mindennaposak az informatikával foglalkozó médiumoknál. Dotcom, a nemrégiben a szerzői jogok súlyos megsértéséért letartóztatott hacker képes volt tudását felhasználva létrehozni a világ legnagyobb fájlmegosztó oldalát, a Megauploadot. Bár a céget ő vezette, nyilvánvaló, hogy a bűncselekményeket nem egyedül követte el és azokban sok más kulcsfigura is szerepet játszott. Dotcom kétségtelenül briliáns elme és talán még többre vihette volna, ha tudását nem "rosszra" használja, de van azért néhány dolog, amit a "fájlmegosztó királytól" megtanulhattunk.

Holnap reggel meg kell jelennie az aucklandi legfelsőbb bíróságon Kim Dotcom-nak, a Megaupload fájlmegosztó birodalom alapítójának, miután az amerikai kormány képviselői kérvényezték az óvadék elleni szabadlábra helyezés visszavonását. Dotcom-ot alig egy hete engedték szabadon az előzetes letartóztatásból és a szabadlábra helyezés feltételeként nyomkövetőt kell viselnie, nem hagyhatja el Auckland melletti birtokát és nem férhet hozzá az internethez. A Megaupload fájlmegosztó ellen néhány hónapja indított hadjáratot a szórakoztató ipar, mivel az oldal szerintük súlyosan megsértette a szerzői jogokat.

Új-zélandi idő szerint szerdán reggel óvadék ellenében szabadlábra engedték Kim Dotcom-ot a Megaupload fáljmegosztó birodalom alapítóját. A bíróság azért engedélyezte a szabadlábra helyezést, mivel Dotcom számláit zárolták, így nem áll fent a veszélye, hogy elhagyja az országot. A szabadlábra helyezés feltételeként Dotcom nem használhatja a világhálót és mehet 80 kilométernél távolabb auckand-i birtokától és ott a továbbiakban nem szállhatnak le helikopterek.

A világ egyik legnépszerűbb BitTorrent kereső motorjának üzemeltetői 7 év működés után bejelentették, úgy döntöttek bezárják kapuikat. A döntésben minden bizonnyal nagy szerepet játszott, a nemrégiben lekapcsolt fájlmegosztó, a MegaUpload ügye, valamint a több száz leállított sporteseményeket közvetítő weboldalról szóló hírek. Az még nem lehet tudni, hogy a BTJunkie teljesen eltűnik-e, vagy követi a The Pirate Bay példáját, akik 2009-ben felhagytak a keresőszolgáltatás biztosításával, de az oldalon továbbra is lehetőség van a tartalmak megosztására különböző decentralizált módszerekkel.

Amerikai szövetségi ügyészek közölték, akár már csütörtökön törölhetik a felhasználók által a Megauploadon tárolt adatokat. Minden idők legnagyobb szerzői jogi perében az ügyészség korábban már zárolta a Megaupload oldalhoz történő hozzáférést és megvádolt hét embert az oldalról illegálisan letölthető filmek, zenék és egyéb tartalmak miatt. Az oldal tulajdonosa, Kim Dotcom akár 60 év börtönt is kaphat a szerzői jogok sorozatos megsértése miatt. A Megaupload-on azonban nem csak illegális adatokat tároltak a felhasználók, rengeteg előfizető használta a virtuális tárhelyet családi fényképei, személyes adatai és dokumentumai tárolására. Ezekhez az adatokhoz azonban az ügy kirobbanása óta egyetlen felhasználó sem fér hozzá és mivel a szerverek nagy részét az ügyészség lefoglalta, csak reménykedhetnek benne, hogy viszont látják adataikat.

Az Anonymous hackercsoport vállalta a felelősséget a tegnap esti elosztott szolgáltatás megtagadásos (DDoS) támadásokért, amelyek többek között az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI, illetve több a zeneiparban érdekelt cég honlapját érték. A hacktivista csoport haragját a világ egyik legnépszerűbb fájlmegosztó oldalának, a Megaupload-nak a bezárása váltotta ki. Nemsokkal azután, hogy az első hírek megjelentek oldal leállításáról az Anonymous több fenyegető üzenetet is közölt Twitter csatornáján. "Ugye az FBI nem gondolta, hogy megúszhatja ezt? Számítaniuk kellett volna ránk" - áll az egyik közleményben. Később a csoport arra is felhívták a figyelmet, hogy a Megaupload-ot a SOPA törvény nélkül is sikerült leállíttatni, képzeljük csak el mi lenne, ha a törvényt jóváhagyná a kongresszus.