Az amerikaiak által fejlesztett támadó lehetőségekkel is rendelkező kémrepülőgépek vezérlését Windows-ról Linux-ra cserélték egy kínos káros szoftver fertőzés miatt. A Nevada-i földi irányítási központ rendszerét, ahonnan a gyilkos, név nélküli robotrepülőket vezérlik tavaly szeptemberben érte egy káros szoftver támadás. A Légierő úgy nyilatkozott, bár a fertőzés nem érintette a repülőgépeket és a földi rendszer fertőződéséből nem következik a repülő gyilkosok kompromittálódása, a fenyegetést komolyan kezelik, ezért döntöttek az operációs rendszer leváltása mellett.

Egy az elfogott amerikai kémrepülő vizsgálatán dolgozó iráni mérnök elmondta, a navigációs rendszerben található sérülékenység kihasználásával sikerült a földre kényszeríteni a repülőgépet. A nem túl kifinomult támadás a globális helymeghatározó rendszert (GPS) zavarta meg. A "GPS spoofing” néven emlegetett technika már évek óta ismert, az iráni mérnökök 2007 óta tanulmányozzák. Az amerikai Energiaügyi Hivatal már korábban is megjegyezte, hogy a széles körben használt GPS technológia nem biztonságos, főleg hogy a katonai kémrepülők is több műholdról veszik a jeleket, bár a civil életben használt GPS-ekkel szemben a katonai GPS-ek titkosított P(Y)-kód segítségével kommunikálnak a műholdakkal.

Eric Schmidt a keresőóriás vezére egy CNN interjúban elmondta Irán komoly veszélyt jelent a kibertérre."Irán szokatlanul jó adottságokkal rendelkezik a kiberhadviselés terén, bár ennek okait mi sem értjük igazán" - mondta a Schmidt a hírtelevíziónak. A Google főnöke Irán a holland kibertérbe történő beszivárgásával kapcsolatban mondta mindezt, amelynek módja a cég kutatói számára még mindig nem ismert.

Érdekes időzítés. Nem sokkal azután, hogy az iráni hadsereg kiberhadászati csapata állítólag sikeresen elfogott egy kifinomult RQ-170 típusú amerikai robot repülőgépet, a központi hírszerzés kézhez kapott egy áprilisban keltezett belső használatra szánt jelentést a legújabb pilóta nélküli repülőgépek sérülékenységeiről. A jelentés egyik pontjában kitér kémrepülőgépeket érintő elektronikus fenyegetésekre, mely szerint "A korlátozott kommunikációs rendszerek miatt előfordulhatnak kommunikációs sebességi hibák, kapcsolódási sérülékenységek, vagy a kommunikáció teljes elvesztése."

Bár még mindig sok az ellentmondó információ arról, hogy miként vesztett el egy RQ-170 típusú robot kémrepülőgépet az Egyesült Államok Irán területén, a Pentagonnak máris újabb csúcstechnológiájú lopakodó elvesztése miatt kell magyarázkodnia. Az amerikaiak két hét alatt másodszor vesztették el a kapcsolatot egy robotrepülőjükkel, ezúttal az eredmény azonban egy látványos robbanás volt a festői Seychelle-szigeteken.

Iráni szakértők az állami televízióban tegnap elmondták, már a végén járnak az ország fegyveres erői által elfogott amerikai kémrepülőből kinyert adatok feldolgozásának. Teherán már korábban is kérkedett azzal, hogy kiberhadászati egységének közreműködésével földre kényszerítettek és elfogtak egy RQ-170 Sentinel típusú titkos lopakodó robotkémrepülőt, melyet győzelemként könyveltek el a hírszerzési és technológiai háborúban.  Ezzel szemben Barack Obama az Egyesült Államok elnöke szintén tegnap azt nyilatkozta, a gép lezuhanását műszaki hiba okozta, nem pedig az iráni elhárítás és felszólított Iránt a kémrepülő visszaszolgáltatására.

A napokban számos hír jelent meg arról, hogy állítólag Iránban lezuhant egy RQ-170 tipusú robot kémrepülő. A Washington Post információ szerint Irán nem csak azt állítja, hogy birtokukban van egy közel sértetlen állapotú lopakodó, de annak lezuhanása szerintük az iráni hadsereg kiberosztagának köszönhető. A szóban forgó Sentinel elnevezésű pilóta nélkül lopakodó kémrepülő pontos specifikációja nem ismert, de annyi tudható, hogy a "repülő szárnyként" is emlegetett gép elektronikai szenzorokkal, kommunikációs és videó berendezésekkel van ellátva, amely felderítésre és elektronikus hadviselésre egyaránt alkalmas.