A Kormányzati Eseménykezelő Központ és a Microsoft Magyarország szervezésében 2014 február 12-én egész napos rendezvény keretében átfogó képet kaphattak a résztvevők a Windows XP támogatásának áprilisi megszűnésének kockázatairól, azok kezelésének módozatairól, ennek ellenére a Kaspersky Lab egy augusztusi felmérése szerin

Ezt üzeni nekünk a piackutatással foglalkozó Gartner, amelynek a legutóbbi kutatása szerint a közepes és nagy méretű vállalkozások több mint 15%-nál a számítógépek legalább 10%-a még mindig Windows XP operációs rendszert futtat. A hónap elején a Microsoft ismét felhívta a felhasználók figyelmét arra, hogy  2014 április 8-a után nem fogják támogatni az elavult operációs rendszert, amely akkorra lassan 13 éves lesz. Vajon ez tényleg nagy problémát fog jelenteni? Tulajdonképpen igen, mivel a támogatás leállása azt jelenti, hogy nem készülnek további biztonsági frissítések és javítások még akkor sem, ha új exploit-ok készülnek a Windows XP-hez.

A Microsoft ma bejelentette a legsikeresebb termékének, a Windows XP-nek a nyugdíjazási dátumát. A hírt a torontói Microsoft World Partner konferencián Kevin Turner jelentette be. A sok statisztikát tartalmazó előadásában szóba került a Windows XP piaci részesedését, illetve összehasonlította a versenytársak hasonló termékével, majd megemlítette, hogy 2014 április 8. fog végleg nyugalomba vonulni az operációs rendszer.

Megérkezett a Microsoft szokásos havi frissítés és javítási csomagjának áprilisi adagja. A szokásos frissítések mellett, bár 2014 áprilisáig még van két év hátra, a Microsoft felhívta a figyelmet arra is, hogy közeleg a Windows XP és az Office 2003 szoftverek támogatási idejének lejárta. A szoftverórás kiemelte, hogy egy nagyobb cég szoftverállományának frissítése és a kliensek előkészítése hosszabb időt is igénybe vehet, úgyhogy érdemes időben megkezdeni az átállást. Az áprilisi javítási csomag e figyelmeztetéstől eltekintve átlagosnak mondható, a 4 kritikus és 2 fontos kockázati besorolású frissítés összesen 11 sérülékenységet javít.

A Windows XP operációs rendszer kifutásával egyre nehezebbé válik az termék licencének megvásárlása. Ugyanakkor mivel rengeteg felhasználó és cég használja a mai napig az évtizedes operációs rendszert, a szakembereknek és káros szoftver elemzőknek is gyakran van rá szüksége a virtuális laborokban. Éppen ezért a Microsoft lehetőséget biztosított a Windows 7 Professional, Enterprise és Ultimate felhasználók számára, hogy ingyenesen letölthessék a Windows XP virtualizált környezetét. A cég a virtualizált Windows XP-t “Windows XP Mode" néven Windows Virtual PC formátumban tette elérhetővé.

Az F-Secure biztonsági cég szerint a következő évben a kiberbűnözők előszeretettel támadják majd a Windows XP operációs rendszerrel futó számítógépeket. A régebbi operációs rendszereket érintő biztonsági frissítések ritkábban érkeznek majd, mint a frissebb verziókhoz, ugyanakkor a StarCounter adatai szerint a Microsoft ezen operációs rendszere az asztali számítógépeken még mindig az egyik legnépszerűbb. A felmérések azt mutatják, hogy a PCk világában a leggyakoribb a Windows 7, mely a gépek 40.5 százalékán fut, míg a második helyezett a Windows XP 38.5 százalékkal.