Nem, nem tévesztettük el a dátumot, most nem az áprilisban kezdődött sorozatos fiaskókról van szó. A Sony hivatalos oldalán adott ki közleményt arról, hogy hackerek ismét feltörték a PlayStation Network rendszert és bizalmas adatokhoz jutottak hozzá. Philip Reitinger a Sony Információbiztonsági igazgatója elmondta, a mostani esetben a felhasználói fiókok mindössze 0,1%-a érintett, amely nem is hangzik olyan vészesen, bár ez a 0,1% is közel 100000 felhasználót jelent. Szerencsére a kompromittálódott fiókok bankkártya adataihoz a támadók nem fértek hozzá. A cég nem sokkal az incidenst követően zárolta az érintett fiókokat, így a hackerek nem tehettek nagy kárt a rendszerben. A kompromittálódott fiókok tulajdonosait a Sony levélben értesíti arról, milyen lépéseket kell megtenniük, hogy hozzáférésüket újra használni tudják.

A Sony bejelentette a hét végére a PlayStation Network összes szolgáltatása elérhető lesz a hét végére, bár nem minden régióban. A cég nyilatkozata szerint a PlayStation Network összes szolgáltatása, beleértve a PlayStation Storet is, elérhető lesz az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és egész Európában, de az ázsiai régióban, Japánban, Hong Kongban és Dél-Koreában még nem.

"Tudjuk, hogy nem szép dolog belerúgni valakibe, aki a földön fekszik, de találtunk egy élő adathalász oldalt a Sony egyik szerverén." Így kezdték jelentésüket a F-Secure szakemberei, utalva ezzel a Sony egyre bonyolódó biztonsági kálváriájára.

A történet még április közepén kezdődött, amikor nyilvánosságra hozták, hogy a cég PlayStation Network szolgáltatását feltörték és a támadók közel 100 millió felhasználó különböző személyes adataihoz jutottak hozzá. A Sony ekkor biztonsági okokból leállította a szolgáltatást. A nyomozás során kiderült, a hackerek nem csak a PSN, de a Sony Entertainment multiplayer szolgáltatását használók adataihoz is hozzáfértek, és onnan körülbelül 10 millió előfizető bankkártya információját tulajdonították el.

Nem egész 2 nappal azután, hogy az áprilisi incidenst követően újra elindult a Sony PlayStation Network (PSN) szolgáltatása, a jelentések szerint a játékóriás újabb súlyos biztonsági problémával küzd.

Negyedig hetébe lépett a PlayStation Network kényszerszünete, de még mindig nincs hír arról, hogy mikor lesz újra elérhető a szolgáltatás. A PCWordnek nyilatkozó biztonsági szakértők szerint, a Sony tehetett volna azért, hogy megakadályozzon egy ilyen hackertámadást.

A Sony hétfőn bejelentette, a PlaySatation Network feltörésével kapcsolatos nyomozásuk során újabb problémára derítettek fényt: a hackerek a Sony Online Entertainment multiplayer szolgáltatását is feltörték és onnan bankkártya és más banki információkat tulajdonítottak el.

A Sony hivatalos PlayStation blogján válaszolt a PlayStation Network feltörésével kapcsolatos kérdésekre.

K: Mi a PSN?
V: A PSN a Sony PlayStation Network, egy online játék hálózat.

K: Milyen eszközök érik el a PSN-t?
V: A Sony PlayStation 3 (PS3), a Sony PlayStation Portable (PSP) és a PSN bejelentkezési adatokat használja a Sony hivatalos fóruma is.