A Motorola bejelentette, hogy olyan alternatív megoldásokat keres a hagyományos jelszavak leváltására, amelyek segítségével a jelenleginél biztonságosabb módon lehet bejelentkezni a webes szolgáltatásokba vagy hozzáférni a mobilos eszközökhöz. A kaliforniai D11 konferencián olyan érdekes ötletek bukkantak fel, mint az elektronikus tetoválások és a autentikációs tabletták, amelyeket a felhasználóknak le kell nyelniük. A massachusetts-i székhelyű MC10 vállalat olyan tetoválást fejlesztett ki, amely hajlékony elektromos áramköröket tartalmaz, és amit a viselőjének bőrére egy bélyegző segítségével lehetne rögzíteni.

Az indiai kormány most kiadott jelentése szerint már 394,1 millió állampolgár biometriai adatait vették nyilvántartásba. A közlemény szerint a nemzeti népesség nyilvántartás (National Population Register - NPR) 134,2 millió, 5 évesnél idősebb lakos ujj- és és íriszlenyomatát rögzítette, és ezeket az adatokat a személyi igazolványokban fogják felhasználni. Eközben a Unique Identification Authority of India (UIDAI) által március végén kiadott jelentés szerint a biometriai adatokat felhasználva már 311,9 millió egyedi azonosítót ún. Aadhaar számot (Aadhaar number) generáltak. Mivel a két kormányzati szervezet átfedésekkel dolgozott, így összesen 394,1 millió állampolgárról gyűjtöttek már egyedi azonosításra szolgáló információkat.

Francia bankok, IT vállalkozások és kereskedők közösen tesztelik azokat point-of-sale (POS) rendszereket, amelyek kombinálják a biometrikus azonosítókat és a contactless kártyákat, hogy a vásárlók az ujjlenyomatuk segítségével tudjanak fizetni. A bankok, kereskedők és a POS terminál gyártó Ingenico közös tulajdonában lévő Natural Security által fejlesztett rendszert Bordeaux-ban és Lille-ben tesztlik hat hónapja. A tesztben a Banque Accord, BNP Paribas, Crédit Agricole és Crédit Mutuel Arkéa bankok ügyfelei vehetnek részt, ha regisztrálják a biometrikus adataikat a bankkártyájukon.

Ha az Intel új technológiája megtalálja az utat a laptophoz és a mobil eszközökhöz, akkor a jelszavakat múltidőbe lehet tenni. A hagyományos biztonsági metódust a kiberbűnözők könnyen ki tudják játszani, mivel a felhasználók gyakran ugyanazt vagy nagyon hasonló jelszavakat adnak meg a különböző online szolgáltatások elérésére, ami oda vezethet, hogy egy ilyen adatlopás miatt az online banki jelszavak vagy a munkához kapcsolódó bizalmas dokumentumok kerülnek veszélybe. Ha az Intel által készített "Client-Based Authentication Technology" sikeres lesz, akkor a biometria lesz a legújabb védelem a bűnözők ellen. A demonstráció alkalmával az egyik kutató mozgatta a kezét egy speciális tenyérdetektor előtt, amíg a másik be tudott jelentkezni a Windows 7 rendszerbe, és meg tudta nézni az online bankszámlát. Amint az első kutató távolabb lépett, a Windows lezárta a számítógépet és alvó üzemmódra váltott. A detektor a tenyérvéna egyedi mintáit észleli.

A Mekong Development az első vietnámi bank, amely ujjlenyomat azonosítást lehetővé tevő hitelkártyákat bocsátott ki, ennek következtében megháromszorozta a vezetett bankszámlák számát. A bank a Temenos szoftver gyártó által biztosított T24 core rendszert fejlesztette tovább, amely lehetőséget biztosít az ügyfeleknek számára egy biometrikus modul felhasználásával az ujjlenyomaton alapuló hitelesítés használatát. Az ujjlenyomatot a számla létrehozásakor rögzítik, és a PIN kód helyett használják.

A Digitel Pacific mobil szolgáltató egy olyan rendszert épít, amely biometrikus azonosítást használ a fizetési rendszerekhez. A rendszer lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy rögzítsék az ujjlenyomatukat állandó azonosítóként a Digicel rendszerben. Ezután már bármikor be tudják olvastatni az ujjlenyomatukat a VeriFone rendszerben, és így tudnak új tranzakciókat indítani. A rendszert úgy tervezték, hogy időt takarítson meg a felhasználóknak, mivel a törvényi szabályozás szerint csak fényképes azonosítóval lehet nemzetközi utalásokat végezni.

A februárban megrendezett Nullcon biztonságtechnikai konferencián górcső alá vették a biometrikus azonosítás rendszerét.