Egy ausztrál bíróság felülbírálta az Apple korábban kezdeményezett rendeletét, amely szerint a Samsung nem árusíthatja Galaxy Tab 10.1 készülékét. Az Apple azt állítja a Samsung Galaxy mobil készülékei és tabletei az iPhone és az iPad design elemeinek másolatai. A Apple idén augusztusban egy fontos győzelmet aratott a Samsung Electronics-al szemben, amikor is betiltották a Samsung tabletek árusítását majdnem teljesen egész Európában és Ausztráliában.

A tegnapi nap folyamán az amerikai Igazságügyi Hivatal egy közleményt adott ki a magyar származású N. Attila ügyében. A 26 éves fiatalembert káros kód terjesztésével, valamint bizalmas adatokkal való visszaéléssel vádolják. A hacker még tavaly novemberben illetéktelenül behatolt a Marriott International szállodalánc számítógépes rendszerébe, onnan bizalmas adatokat tulajdonított el, majd később azzal fenyegette meg a szállodaláncot, hogy nyilvánosságra hozza a megszerzett adatokat, ha nem alkalmazzák. A közlemény szerint N. Attila bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban, így akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik, mivel az amerikai törvények szerint a rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. Ítélethozatal február 3-án várható az ügyben.

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange a brit legfelsőbb bíróságon tervez fellebbezni kiadatása ellen, miután a bíróság elutasította első fellebbezését. A kiszivárogtató portál alapítója azzal érvel, hogy nem a bíróság nem vádolta semmilyen bűncselekménnyel és svédországi kiadatását egy "partizán bíró" kérte.  A legfelsőbb bíróság meghallgatása december 5-én lesz. Assange-ot valóban nem vádolták meg bűncselekménnyel, de beidézték meghallgatásra két, 2010 augusztusában történt nemi erőszak ügyében. Az őt vádló két nő közül az egyik állítja Assange lefogta őt és szándékosan sérült óvszerrel használt a szexuális együttlétkor, míg a másik nő szerint Assange többszöri kérése ellenére óvszer nélkül létesített vele szexuális kapcsolatot. Svédországban az óvszer használatának megtagadása bűncselekmények számít. Assange tagadja a vádakat.

Ártatlannak vallotta magát a Los Angeles-i kerületi bíróság előtt az a 23 éves fiatalember, aki a feltételezések szerint a LulzSec hacker kollektíva tagja. Cody Kretsinger-t összeesküvéssel és egy védett rendszerbe történő illetéktelen behatolással vádolják, melyet a Sony Pictures weboldala ellen követtett el még júniusban. Az interneten csak Recursion néven ismert Kretsinger a bíróság szerint egy SQL befecskendezéses támadással email címeket és jelszavakat tulajdonított el a Sony Pictures rendszeréből.

A KelihosContinuing egy jogi támadás a botnet üzemeltetői és a bűnözők által használt hosting cégek ellen. A Microsoft bejelentette, jogi lépéseket tesz a Kelihos botnet létrehozásáért és üzemeltetéséért felelős személyekkel szemben, miután segítségükkel sikerült felszámolni, a nem csak spam terjesztésre, de személyes adatok ellopására és más bűncselekményekre is felhasznált zombihálózatot.

Összeültek a bíróságon a Google és az Oracle vezetői, hogy megvitassák, a több mint 150 millió készüléken futó Android mobil operációs rendszer szabadalmával kapcsolatos ügyeket. Larry Page-t (Google) és Larry Ellison-t (Oracle) a kaliforniai szövetségi bíróság idézte be, mivel a két cég már több, mint egy éve nem jut dűlőre az Android szabadalmával kapcsolatban. Az Oracle azzal vádolja ugyanis a Googlet, hogy az Android megsértett több, az Oracle Java szoftveréhez tartozó szabadalmat. Úgy tűnik a két cég megpróbál egymás közt megegyezni, hogy elkerüljék, hogy a bíróság mondja ki tartozik-e jogdíjjal a Google az Oraclenak.

A westminsteri bíróság meghallgatásán megjelent négy fiatalt (Peter David Gibson 22,  Ashley Rhodes 26, Christopher Weatherhead 20 és egy negyedik 17 éves tanuló) külön-külön vádolták meg, többek között számítógépekhez történő engedély nélküli hozzáféréssel. A kis csapat tagjai szabadlábon védekezhetnek, de a szabadlábra helyezésnek szigorú feltételei vannak. Nem használhatják az interneten eddig megszokott beceneveiket, nem csatlakozhatnak IRC csatornákhoz, ahol vélhetően a hackercsapat tagjai megtervezik a támadásokat és korlátozzák a Facebookhoz és a Twitterhez való hozzáférésüket is.

Ránézésre a 17 éves Ryan Cleary a számítógépes zsenik mintapéldája lehetne, aki a való világból inkább a digitálisba vonul vissza. Mikor megvádoltál, hogy a LulzSec tagjaként felötrte a Serious Organised Crime Agency weboldalát, az emberek azzal viccelődtek, szerzett volna inkább barátnőt a számítógépes bűnözés helyet. A helyzet az, hogy Ryan-nek van barátnője, a 19 éves Amy Chapman, akitől azonban a bíróság eltiltott, illetve megtagadta azon kérését, hogy kettesben találkozhassanak. Ryan az óvadék megállapításának feltételei között kérvényezte, hogy felügyelet nélkül találkozhasson barátnőjével, azonban a bíróság kimondta, a házi őrizetet, csak szülői felügyelettel hagyhatja el.

A londoni bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte azt a fiatalt, akit a múlthéten annak gyanújával tartóztattak le, hogy ő lehet a LulzSec és az Anonymous online aktivista csoport egyik vezetője. A szabadlábra helyezés feltétele, hogy a 18 éves Jake Davis nem kerülhet kapcsolatba az internettel. A Topiary becenéven ismert fiatalt a Sony, brit kormányzati szervezetek és a brit News International elleni támadásokban való részvétellel vádolják. Az Anonymous és LulzSec tagjait egyre nagyobb erővel próbálják a hatóságok kézre keríteni, az elmúlt hetekben több letartóztatás is történt az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában.

Összegezve a legutóbbi hírhedt brit szerzői jogsértési ügy részleteit, a brit szabadalmi és szerzői jogi bíróság egy fontos bejelentést tett. Csak azért mert néhány jogász olyan Internet Protokoll (IP) címekre hivatkozik, amelyek feltehetőleg illegális fáljmegosztásban vettek részt, az még nem jelenti azt hogy az adott cím előfizetője követte el a jogsértést és azért sem felelős ha, ha azt mások követték el.