A brit kormány egy olyan törvénytervezetet készített elő, amely lehetőséget biztosítana a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak, hogy megfigyelhessék az internet felhasználók elektronikus levelezését és webes aktivitását. Nem meglepő módon a tervezet, mely kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy valós idejű betekintést nyújtsanak a hírszerző ügynökségeknek, óriási felháborodást keltett jogvédő aktivisták körében. A kormány azzal érvel, hogy a törvény elsősorban a nemzetbiztonság érdekeit szolgálja és a terrorizmus, a gyermekpornográfia és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet segítené.

Ausztrália kitiltotta a főként hálózati eszközöket gyártó kínai technológiai órás, a Huawei termékeit az új, országos méretű széles sávú internetes hálózat kialakításából, mert aggódnak a Kínából érkező kibertámadások miatt. Az ausztrál miniszterelnök Julia Gillard hétfőn elmondta, körültekintő döntést hoztak, hogy biztosak lehessenek a hálózat megfelelő működésében. A Huawei Technologies a világ egyik legnagyobb, a telefonos és adathálózatok alapját képező hálózati elosztó berendezéseit gyártó cége. A cég elutasítja, hogy eszközeik biztonsági kockázatot jelentenének, hiszen termékeik számos világméretű telekommunikációs cég bizalmát elnyerték már.

Az utóbbi időben új üzletág kezd kifejlődni a biztonsági szakemberek és hackerek körében, ami nem más, mint népszerű, gyakran használ szoftverek 0-day exploitjainak adásvétele. Egyes források szerint például egy az iOS-t érintő, működő exploit akár több százezer dollárt is érhet a piacon. A Forbes jelentései szerint közvetítőkön keresztül a leleményes hackerek akár kormányügynökségeknek is eladhatják az általuk felfedezett és kidolgozott zero-day exploitokat. 0-day exploitnak, vagy zero-day hacknek azokat a kihasználáshoz szükséges kóddal ellátott sérülékenységeket hívjuk, amelyek ismeretlenek más szakemberek, vagy az érintett szoftvert fejlesztő mérnökök számára.

Amerikai szövetségi ügyészek közölték, akár már csütörtökön törölhetik a felhasználók által a Megauploadon tárolt adatokat. Minden idők legnagyobb szerzői jogi perében az ügyészség korábban már zárolta a Megaupload oldalhoz történő hozzáférést és megvádolt hét embert az oldalról illegálisan letölthető filmek, zenék és egyéb tartalmak miatt. Az oldal tulajdonosa, Kim Dotcom akár 60 év börtönt is kaphat a szerzői jogok sorozatos megsértése miatt. A Megaupload-on azonban nem csak illegális adatokat tároltak a felhasználók, rengeteg előfizető használta a virtuális tárhelyet családi fényképei, személyes adatai és dokumentumai tárolására. Ezekhez az adatokhoz azonban az ügy kirobbanása óta egyetlen felhasználó sem fér hozzá és mivel a szerverek nagy részét az ügyészség lefoglalta, csak reménykedhetnek benne, hogy viszont látják adataikat.

A Jerusalem Post jelentése szerint múlthét csütörtökön támadás ért számos az izraeli kormányhoz tartozó weboldalt. Az újság szerint a támadásokért a "IDF Team" néven ismert hackercsoport vállalta a felelősséget és a kormányzati portálok elleni támadás egy szerdai, egész Izraelt érintő támadássorozat része volt. A hackerek közleményükben kiemelték, hogy sikeresen elérhetetlenné tették az iráni egészségügyi minisztérium és az egészségügyi oktatás központi oldalát.

Egy önmagát csak "Polish Underground"-nak nevező hackercsoport, az új szoftverkalózkodás visszaszorítására törekvő jogszabályok elleni tiltakozásképpen hétfőn elérhetetlenné tette a lengyel kormány hivatalos honlapját. Az incidens vélhetően annak a támadássorozatnak része, amelyet az Anonymous csoport indított olyan hivatalos kormányzati weboldalak ellen, mint a lengyel elnök, a miniszterelnök vagy a parlament oldala. A hackercsoport szintén az új "hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás" (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) ellen tiltakozott.

Akár a családjával, akár a barátaival szeretne kommunikálni, esetleg csak hirdetné az igét, itt számos módszert találhat alapvető hálózati kapcsolatok kialakítására, amikor nem támaszkodhat a celluláris vagy a földi Internet kapcsolatokra.