Az F-Secure kutatói felfedeztek egy, a dalai lámához köthető weboldalt, amely egy Mac OS X-et célzó káros szoftvert terjeszt. A Dockster néven elhíresült vírust először a Sophos cég azonosította OSX/Bckdr-RNW néven. A Sophos-nak sikerült a kártevő által használt több exploitot is azonosítani, többek között az EXP/20120507-A névre hallgató drive-by Java exploitot, amelyet az év elején a szintén Mac OS X-et célzó Flashback káros szoftver is használt.

Terry Zink, a Microsoft biztonsági kutatója nagy port karvart nemrégen tett bejelentésével, mely szerint felfedezett egy, az Android operációs rendszer alatt működő botnet hálózatot. Néhány spam üzenet megvizsgálása után Zink rájött, hogy a kéretlen leveleket Androidos okostelefonokról küldték Yahoo levelezési címek használatával.

A Sophos biztonsági cég felmérése szerint a felhasználók 67%-a gondolja úgy, hogy a korábbi évekhez képest növekedni fog a káros szoftverek okozta fenyegetettség. A cég Security Threat Report 2012 megnevezésű jelese foglalkozik a felhasználók legnagyobb félelmeivel az internettel kapcsolatban. A felmérésből kiderül, hogy az internetezők 61-% úgy érzi komoly fenyegetést jelent az, hogy a felhasználók nem védik magukat eléggé a világhálón, a felhasználók 20%-a pedig úgy látja a közösségi oldalon terjedő csalások jelentik a legnagyobb fenyegetést az interneten szörfölőkre.

A keresőóriás Google Docs elnevezésű szolgáltatása igen hasznos irodai környezetet teremt a magánfelhasználók és a kisebb vállalkozások számára, mind adattárolás, mind pedig a dokumentumok megosztása szempontjából. Sajnos azonban az ingyenes szolgáltatás az adathalászoknak is értékes eszköznek bizonyult. A Sophos biztonsági cég nemrégiben két adathalász kampányt észlelt, az egyik az ausztrál ANZ Bankot, a másik pedig egy észak-amerikai iskola webes felületét célozta. A Sophos mindkét esetben arra lett figyelmes, hogy a támadók az adathalász űrlapokat a Google szolgáltatásán keresztül tették elérhetővé.

A Sophos biztonsági cég készített egy tanulmányt, melynek során egy talált tárgyak aukción vásároltak 50 USB kulcsot. A vizsgálatok során kiderült, hogy az adathordozók kétharmada káros szoftverrel fertőzve, amely jó alapot szolgáltathat annak megbecslésére, hogy vajon hány korábbi tulajdonos otthoni vagy munkahelyi számítógépe lehet szintén fertőzött. Szintén aggasztó az a tény, hogy az 50 hordozható eszköz egyikén sem volt semmilyen titkosítás, ami a rajtuk található adatokat védte volna.

A Naked Security a múlthéten figyelmeztetett egy új Facebook féregvírusra, amely a közösségi hálón fertőz, rávéve a felhasználókat, hogy egy látszólagos kép linkjére kattintsanak. A figyelmeztetés ellenére a támadás jelenleg is terjed a közösségi oldal chat rendszerében, felhasználva a már kompromittálódott felhasználói fiókokat. A SophosLabs biztonsági cég elemzése szerint a káros szoftvert arra tervezték, hogy fertőzés után feltelepítse a Durkbot férget az áldozat számítógépére, amely tovább fertőz a Facebook chat szolgáltatásán. Sajnos az oldal beépített biztonsági rendszere jelenleg még nem szűri ki a féreg által generált káros linkeket.

Egy nagyobb operációs rendszer új verziójának megjelenése esetén a tesztelések során fel nem fedezett biztonsági hibák azonnal nyilvánosságra kerülnek, amint a felhasználók elkezdik használni a rendszert. És nincs ez másképp az új iOS 5 esetén sem. Chester Wisniewski a Sophos kutatója rámutatott, hogy az iOS 5-ben megtalálható néhány olyan titkosítási hiba, amely már az iOS 4-ben is benne volt. Ráadásul a jelentések szerint egy olyan hibát is találtak az iOS 5-ben, amelyben egy Apple Smart Cover segítségével hozzáférés nyerhető egy jelszóval lezárt iPad-hez.

A Georgia Tech egy kutatócsoportja demonstrálta, hogyan lehet egy általános asztali számítógép billentyűzet leütéseit kikémlelni egy okostelefon segítségével. Normál esetben mikor a biztonsági kutatók egy mobilos kémprogramról beszélnek azt úgy kell érteni, hogy a káros kód képes a hívásokat lehallgatni vagy a telefonon tárolt adatokat eltulajdonítani. Ebben az esetben azonban a kutatók azt bizonyították, hogyan képes egy okostelefonra telepített szoftver a telefonon "kívül" kémkedni, egészen pontosan egy teljesen hagyományos billentyűzet leütéseit rögzíteni.

Ahogy a cégek és az egyéni felhasználók megpróbálják felvenni a harcot a kiberbűnözők ellen, úgy nő a kiberbiztonsági programok iránti kereslet. Az igény az ilyen programokra annyira nagy, hogy idén először a Gitex technológiai bemutatón Dubaiban a kibervédelem saját részleget kap. "Fantasztikus ez a növekedés", monda el Kamel Heus, a Sophos biztonságtechnikai cég a Közel-Keletért és az Afrikai régióért felelős vezetője. Kamel úgy becsüli, hogy a kiberbiztonsági szoftverek terén 20 százalékos növekedés tapasztalható.

A Sophos biztonsági cég egy új fenygetésre hívta fel a hitelkártya tulajdonosok figyelmét. Az internetes bűnözés újabb fejezete nyílt meg, mivel nyilvánvalóan az egyik legnagyobb félelmünk, az, hogy pénzügyi válságba kerülünk. Ezt kihasználva az internetes bűnözők egy újabb fronton próbálkoznak, egy spam üzenet formájában azt állítják, hogy hitelkártyánk hitelkerete egy hét múlva lejár.