A Windows 7 káros szoftver fertőzések száma 182%-kal nőtt az idén, tudtuk meg a Microsoft tájékoztatójából. De bármilyen drámai mértékben nőtt is ez az érték, még így is csak a 2/3-a a jó öreg Windows XP által elszenvedett támadásoknak. Az évente kétszer elkészített jelentés szerint az idei év 2. negyedében 33% és 182% között volt fertőzöttebb, mint egy évvel korábban. Az eredetileg 2009 októberben kiadott 32 bites Win 7 33%, az 64 bites 59%, az első szervizcsomaggal ellátott gépek 172% és 182%-kal voltak fertőzöttebbek, mint tavaly azonos időszakban. A szoftver óriás szerint több oka is van, hogy ennyire megnőtt a fertőzések száma, egyebek mellett a kevésbé kompetens felhasználók is ide tartoznak.

A Windows XP operációs rendszer kifutásával egyre nehezebbé válik az termék licencének megvásárlása. Ugyanakkor mivel rengeteg felhasználó és cég használja a mai napig az évtizedes operációs rendszert, a szakembereknek és káros szoftver elemzőknek is gyakran van rá szüksége a virtuális laborokban. Éppen ezért a Microsoft lehetőséget biztosított a Windows 7 Professional, Enterprise és Ultimate felhasználók számára, hogy ingyenesen letölthessék a Windows XP virtualizált környezetét. A cég a virtualizált Windows XP-t “Windows XP Mode" néven Windows Virtual PC formátumban tette elérhetővé.

Egy jelenleg még javítatlan 0-day hiba a Windows 7 operációs rendszer 64-bites verziójában kihasználható "kék halál" okozására az érintett rendszeren. A memória kezelési hiba az x64 Win 7-ben kihasználható ezen kívül kernel szintű kód befecskendezésére is. Szerencsére a hiba nem érinti a Windows 7 32-bites verzióját. Egy Proof-of-concept kóddal bemutatták, egy egyszerű erre a célra elkészített HTML sript egy böngészőben megnyitva szinte azonnal egy oldal hibát okoz a memória fel nem térképezett területén, ami a rendszer összeomlásához vezet.

A Microsoft frissen kiadott jelentései szerint csökken az Windows XP sérülékenységeit kihasználó vírusok száma, habár még mindig a Windows operációs rendszereket használók felét az XP-t használók teszik ki. Ennek ellenére, vagy a Windows 7 "térhódítását" követve, egyre több vírust írnak a Win7 operációs rendszerre, és ezt fontos szemelőtt tartaniuk a felhasználóknak.

Hiába rendelkezünk a legjobban frissített, SP1-el patchelt verziójával a Win7-nek, az IE9 olyan hibákat rejt amiken keresztül gond nélkül támadható a rendszerünk - állítja egy francia IT Biztonsági cég, a Vupen.

A Microsoft már elérhetővé tette Windows 7 felhasználói számára a Service Pack 1 biztonsági frissítési és javító csomagját, de ez sem sikerült hibátlanul.

A hírhedt rootkit, amely évekig stresszelte a 32-bites Windows rendszereket, most megjelent 64-bites rendszerekre is.