Egyetemi kutatók olyan sérülékenységre bukkantak, amelyet kihasználva a felhő alapú böngészőkön keresztül fel tudják használni a szerverek erőforrásait, hogy számításigényes feladatokat hajtsanak végre. Egy exploit segítségével a kiberbűnözőknek lehetővé válik, hogy névtelenül futtassanak például jelszó vagy digitális tanúsítvány feltörést. "Mivel a felhasználók számlát kapnak az elvégzett számítások után, ezen módszer kihasználva ingyen, név nélkül tudják dolgoztatni a szervereket a céljaik érdekében", mondta az Észak-Karolinai Állami Egyetem professzora William Enck, aki részt vett a módszer kidolgozásában.

Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a vállalatok számára a kibertámadások bejelentését, ezzel kihasználva a nyílt párbeszéd előnyeit, mondta Neelie Kroes. Bár az érintettek ellenzik a javaslatot, az Unió elengedhetetlennek gondolja ezt a lépést ahhoz, hogy a szervezetek jobban megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket. A részletes elképzelések még az idén, a kiberbiztonsági stratégia keretén belül ismertetésre kerülnek. Kroes véleménye szerint a cloud computing új lendületet adhat az akadozó gazdaságnak, feltéve hogy az emberek biztosak lehetnek abban, hogy az új modell elég biztonságos. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a felhők alkalmazása évi 160 milliárd euróval is gyorsíthatja Európa gazdaságát, mivel a kisebb vállalatoknak növekedne a hatékonysága, egyúttal pedig csökkennének a kiadásaik is.

Az Európai Bizottság felhívta a felhő számítástechnikával foglalkozó cégeket a megrendelők felé nyújtott szerződések átdolgozására jövőbeli jogi- és titoktartási viták elkerülése, illetve egy vevők számára számos megtakarítást ígérő ipar fellendítése érdekében. A felhő háttértár használata lehetővé teszi nagy mennyiségű adatok tárolását hálózatokon összekötött, földrajzi elhelyezkedéstől független szervereken. Ennek használata nagy mértékű megtakarításokhoz vezethet új és kis cégeknek az adattárolás terén.

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma közzé tette a számítási felhőre (cloud computing) történő áttérésének stratégiáját, amely tartalmazza a biztonsági követelmények tervezetét és szükség esetén a hadsereg részére is információkat biztosít. A 44 oldalas dokumentum (DoD Cloud Computing Strategy) négy egyidejűleg végrehajtandó lépést tartalmaz:

A kis és közepes méretű cégek jelentős IT biztonsági fejlődést érhetnek el a cloud használatával, állítja egy új Microsoft tanulmány. A dokumentum szerint a megkérdezett amerikai vállalatok a 35%-a tapasztalta a cloud-ba való belépés óta, hogy megnövekedett az IT biztonság. További 32% számolt be arról, hogy kevesebb időt kell fordítani a támadások miatti intézkedésekre.

Azzal mindenki tisztában van, hogy egy üzleti vállalkozáshoz köthető adatok bármikor egy jogi vagy más kormányzati vizsgálat tárgyát képezhetik. És ez különösen igaz akkor, ha az adatainkat  egy felhő alapú rendszerben tároljuk. A felhő alapú rendszerek esetén adataink sok más előfizető adataival együtt tárolódnak a különböző szervereken, vagyis előfordulhat, hogy ha jogi lépések indulnak egy cég ellen, akiknek ugyanazon a szerveren vannak eltárolva az adatai, mint a miénk akkor, ha a vizsgálatokhoz lefoglalják az érintett szervert a mi adataink is könnyen elérhetetlenné válhatnak.

Az amerikai Védelmi Minisztériumot számos nagy kaliberű támadás érte az elmúlt években, amely rávilágított, hogy milyen széles is a fenyegetések tárháza, az elégedetlen katonától, aki titkos dokumentumokat adott át a Wikileaksnek egészen az államilag támogatott hackerekig, akik feltehetően 24000 fájlt tulajdonítottak el, ami egy új fegyver rendszerhez köthető. A tény, hogy ezek a betörések egy állítólag biztonságos rendszeren történtek megmutatja, hogy a Védelmi Minisztériumnak és az ipari partnereinek igazán kihívást jelent a kiberbiztonság kialakítása, még a legjobb körülmények között is.

Az Egyesült Államok kormányzati adósságplafonjának emelésével kapcsolatosan egy másik hír és kérdés vált különösen fontossá: megszorítások lesznek, de hol és hogyan? Az első kiszivárgott hírek szerint főleg az adatbankok területén tervez az amerikai kormányzat megszorításokat.

Egy tanulmány szerint, ha a cégek átállnának a cloud computing rendszerekre azzal rengeteg energiát spórolhatnak, így az energiaellátás költségei jelentősen csökkennének. A jelentés, melyet a Verdantix kutató cég készítette az AT&T támogatásával, úgy becsüli az amerikai nagyvállalatok 12.3 milliárd dollár energia költséget spórolhatnak a cloud szolgáltatások igénybe vételével. Ez szén-dioxid kibocsájtás tekintetében 2020-ra 85.7 millió tonnát jelent évente.

Követve a nagyobb távközlési cégek és szoláltatók példáját az AT&T is bizonyítani szeretné komolyan gondolják a cloud computingban rejlő lehetőségeket. Nemrég bejelentették egymilliárd dollárt fordítanak idén a mobilitás és a cloud szolgáltatások fejlesztésére. A Dallas-i mamutcég nyilatkozatában elmondta céljuk egy globális, cloud alapú hálózat kialakítása, mely a legkisebbtől a legnagyobb cégeket is ki tudná szolgálni.