Házkutatást tartott az FBI annál a biztonsági tanácsadónál, aki segített bizonyítékokat feltárni egy ohio-i tinédzser többszörös megerőszakolása ügyében, és emiatt akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat. Tavaly vált ismertté az eset, amikor a steubenville-i középiskola focicsapatának tagjai többször is megerőszakolták egy részeg 16 éves lányt egy házibuli alkalmával. Annak ellenére hogy az esetről számos fénykép készült, a rendőrség úgy döntött, hogy nincs elég bizonyíték az eljárás megindításához. Miután egy blogon nyilvánosságot kapott az eset, az Anonymous csoport egyik hacker-e újabb bizonyítékokkal állt elő. Emiatt azonban komoly büntetés várhat rá, miközben a két erőszakoló minimális ítélettel és rehabilitációval megúszta az ügyet.

Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök csúcstalálkozója előtt az Egyesült Államok hírszerzésének hivatalnokai arról beszéltek, hogy számos dokumentumot és email-t loptak el a 2008-as elnökválasztási kampány idején mind a mostani elnöktől, mind pedig John McCain-től, aki a republikánus párti kihívója volt. A források kínai elkövetőket vádolnak az esettel, amelyeknek az első jeleit még 2008 nyarán észlelték, és a nyomokat vissza tudták követni egészen a távol-keleti országig.

Iráni hacker-ek a kormány jóváhagyásával indítottak támadásokat az egyesült államokbeli erőművek ellen azzal a céllal, hogy szabotálni tudják a kritikus infrastruktúrát a vezérlő rendszerek feltörésével, állítják amerikai kormányzati források. Az célba vett vállalatok már egy ideje kiterjedt támadások alatt állnak, amelyek célja elsősorban az információ gyűjtés - ez pedig az első lépése lehet egy szervezett kampánynak, amelynek eredménye pedig egy olyan támadás lehet, ami kieséseket okozhat az infrastruktúra működésében.

Biztonsági szakértők és hivatalos személyek is megerősítették, hogy körülbelül három hónapnyi kihagyás után a Kínai Néphadsereg által működtetett hacker csoport, amely több tucatnyi egyesült államokbeli cégtől és kormányzati szervezettől lopott el bizalmas információkat, különböző technikákat felhasználva újraindították az akcióikat.

Amerikai tisztviselők szerint egy új kibertámadási hullám célozza az amerikai cégeket, melynek célja nem az ipari kémkedés, sokkal inkább a támadott rendszerek szabotálása. Az érintettek szerint a támadások kiindulópontja valahol a Közel-Keleten van. A támadott rendszerek elsősorban energiaszolgáltató cégek hálózatai és a támadások az adatfeldolgozó rendszerek feletti felügyelet átvételére irányulnak. Két magas rangú amerikai tisztviselő az ügyben elmondta, hogy a támadások pontos forrását még nem sikerült kideríteni, mint ahogy az sem egyértelmű, hogy a támadások mögött valamely ország által támogatott hackerek vagy egyszerű bűnözők állnak.

Az Egyesült Államok kormánya kiterjedt kiberhadviselést folytat - olyan széles körűt, hogy a földcsuszamlás szerű változást hozott a szabályozatlan szürke piacon, ahol a hacker-ek és a bűnözők adják és veszik a szoftver sérülékenységeket kihasználó exploit-okat. A Fehér Ház korábbi kiberbiztonsági tanácsadói Howard Schmidt és Richard Clarke azt mondják, hogy ez a hozzáállás védtelenné teszi az amerikai vállalatokat és állampolgárokat, mivel a kormány olyan sérülékenységeket és exploit-okat gyűjt össze és használ fel, amelyeket nem továbbítanak a gyártóknak, illetve nem hoznak nyilvánosságra. Clarke szerint ha a kormány tudomására jut egy sérülékenység, akkor kötelessége lenne tájékoztatni arról a felhasználókat.

Alig adta ki a Pentagon a jelentését arról, hogy a kínai kormány és a hadsereg áll számos amerikai kormányügynökség és üzleti vállalkozás elleni kibertámadás mögött, egy demokrata és republikánus szenátorokból álló csoport máris bejelentett egy új törvénytervezetet, amelynek célja az adatlopások elleni keményebb fellépés. A demokrata Carl Levin és Jay Rockefeller illetve a republikánus John McCain és Tom Coburn által szorgalmazott "Deter Cyber Theft Act" törvény feladata, hogy védelmet biztosítson az üzleti vállalkozások és azok bizalmas adatai számára a külföldi hacker-ek és kormányok ellen. Bár a támadások oroszlánrészét Kínának tulajdonítják a szakértők, de rajtuk kívül még gyakran felmerül Oroszország, Izrael vagy éppen Franciaország is, mint potenciális kémkedő ország.

A kínai kormány és a hadsereg közvetlenül felelőssé tehető az Egyesült Államok ellen elkövetett kibertámadásokért, állítja a Védelmi Minisztérium hétfőn kiadott jelentése. A következtetést a kínai katonai potenciált vizsgáló éves jelentésben olvasható, valamint rámutat az amerikai kormány egy másik állítására, amely szerint növekszik a feszültség a két ország közt a virtuális térben. A minisztérium véleménye szerint az elmúlt évben "az egész világon számos számítógépes rendszerbe törtek be, köztük több amerikai kormányzati hálózatba is, ezek folyamatos támadás alatt állnak, és a támadók látszólag néhány esetben közvetlenül kapcsolódnak a kínai kormányhoz és a hadsereghez. A támadások elsődleges célja az információgyűjtés".

Az Anonymous elosztott szolgáltatás megtagadásos támadást (distributed denial of service - DDoS) akar indítani május 7-én az Egyesült Államok kormányának 9 weboldala és több mint 130 pénzintézet ellen, amelyek közt lesznek óriás bankok és kis közösségék bankjai egyaránt, állítja egy Pastebin-en megjelent bejegyzés. A támadás indokául az amerikai "háborús bűnöket" nevezte meg a poszt szerzője. "Amerika számos háborús bűncselekményt követett el Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban, de még a saját hazájukban is. Most eljött az ideje, hogy szórakozzunk egy kicsit", írja egy másik Pastebin bejegyzésben a hacktivista csoport.

A Pentagon megerősítette, hogy a Google Android operációs rendszere olyan biztonságos lehet mint a BlackBerry OS, így eléri a megfelelő biztonsági szintet. Ezzel lehetővé válik, hogy az Egyesült Államok kormányzati és katonai ügynökségei a Samsung biztonsági platformjával felszerelt eszközöket használhassanak. A Samsung pénteken jelentette be, hogy a Védelmi Minisztérium jóváhagyta a Knox biztonsági platformjával szállított okostelefonok és tablet-ek használatát. Ez jelenleg csak a Galaxy S4-re vonatkozik, de a dél-koreai gyártó tervezi, hogy még az idén kibővíti a termékpalettát. A BlackBerry 10 operációs rendszert használó BlackBerry Q10 és Z10 okostelefonok és a Playbook tablet, valamint a Samsung Galaxy S4 mellett várhatóan az Apple iOS 6-ot futtató iPhone-ok és iPad-ek is megkapják a jóváhagyást ebben a hónapban.