“A torontói tőzsde (Toronto Stock Exchange - TMX) vár minket", mondja egy gépi hang egy YouTube videón, melyet vélhetően az Anonymous hackercsoport tett közzé a héten. Bár a robothang egyáltalán nem félelmetes, de ha tényleg bekövetkezik a november 7-re hirdetett támadás, az már az lesz. Ez az esemény lehet a csapat első komolyabb kanadai művelete, mióta október közepén meghirdették a New York-i tőzsde elleni irányuló akcióhoz (Occupy Wall Street) hasonlóan az Occupy Toronto műveletet.

A CBC News megtudta, még januárban hackerek behatoltak két kanadai szövetségi szervezet rendszerébe és onnan titkos adatokat tulajdonítottak el. Az eseményre az Access and Information törvény keretein belül begyűjtött dokumentumok alapján derült fény. A támadók kártékony csatolmánnyal ellátott leveleket küldtek a dolgozóknak úgy, mintha az a felső vezetéstől érkezett volna. Amikor a dolgozók megnyitották a csatolmányokat utat nyitottak a behatolóknak a rendszerbe egészen titkosított adatokig.

A Honda Canada a héten nyilvánosságra hozta, hogy egy márciusi, a myHonda és a myAcura weboldalakat érintő támadás során több, mint 283 000 ügyfelük személyes adatait eltulajdonították. A Honda két hónapot várt az ügyfelek értesítésével, állításuk szerint azért, mert eddig tartott a helyzet súlyosságának elemzése és annak kiderítése, hogy pontosan milyen adatokhoz jutottak hozzá a behatolók. De a cég nem csak ebben ferdített.

A kiberbűnözők újra mozgásban vannak. Ezúttal a célállomás Kanada. A kínai és kelet-európai ip címek szigorúbb ellenőrzéseken esnek át, ezért a hackerek olyan országokba költöztetik hálózataikat, amelyeknek kockázati megítélése alacsonyabb az kibertérben.

Még februárban egy kanadai játékos egy szokatlan problémával kereste meg a kormány telekommunikációért felelős felügyeletét. Állítása szerint az internetszolgáltatója (Rogers) korlátozza a World of Warcraft és az ahhoz hasonló játékok elérhetőségét. Ám ami még ennél is szokatlanabb, a felügyelet felkérte a Rogers-t, hogy vizsgálja ki az esetet. A szolgáltató elismerte, bizonyos esetekben tényleg korlátozzák a WoW elérhetőségét, de csak véletlenül.

A kanadai köztisztviselők internet-hozzáférés nélkül maradnak közel két hónapig, miután feltehetően kínai hackerek betörtek két kormányzati szerverre a múlt hónapban, erősítette meg a kabinet miniszter.

Számos szövetségi hivatal küzd külső kibertámadásokkal, beleértve a pénzügyminisztériumot is, ahol a tisztviselők lázasan dolgoznak a következő hónap költségvetésén.

A kanadai közbiztonsági miniszter új kiberbiztonsági stratégiát hirdetett, amelynek célja a kanadai kormány, az ipari szektor és civil szfére védelmének fokozása a növekvő veszélyek ellen.
http://www.publicsafety.gc.ca/prg/em/cbr/ccss-scc-eng.aspx