Az elhízás lassan járványos méretűvé válik az Egyesült Államokban, de úgy tűnik, hogy a káros szoftvereknél is terjed a jelenség. Éveken át azt láttuk, hogy a malware készítők egyre kisebb és kisebb csomagokba próbálják elrejteni a vírusokat. Azonban egy vírusfertőzésekkel foglalkozó fórumon valaki pont az ellenkezőjével találkozott: olyan káros szoftver bukkant fel, amely 200 MB helyet foglal. A francia nyelvű Malekal.com-on olyan eset bukkant fel, amit leginkább a "plus size" malware névvel írhatunk le. Néhány napon belül legalább két esetben került elő olyan, amikor a dropper hatalmas méretű - 16 és 200 MB közti - fájlokat telepített a fertőzött rendszerekre. Az extra méret nem jár új lehetőségekkel, mivel tömörítés után alig 200 kB-ra csökkent a malware mérete.

Az Imperva biztonsági cég elemzése szerint az anti-vírus programoknak alacsony a hatékonyságuk az új káros szoftverek felismerésében, ezért a legtöbb vállalat számára csak pénzkidobást jelentenek. A jelentés szerint 82 káros tartalmú fájlt futtattak át a VirusTotal rendszerén, amely mintegy 40 különböző anti-vírus megoldást használ, és a megdöbbentő eredmények azt mutatják, hogy a kezdeti felismerési arány nulla volt. Ezután heteken keresztül újra és újra lefuttatták a keresést, hogy teszteljék, mennyi idő után kerülnek be a minták az adatbázisba. A legjobban teljesítő szoftvereknek legalább 3 hétre volt szükségük, hogy a korábban ismeretlen kártevőket azonosítani tudják.

Manapság sokan leszólják az antivírus programokat. Sok biztonsági szakértő nem is használ ilyet, azok reaktív természete miatt, de ez azt jelentheti, hogy az átlagos felhasználók is eltekinthetnek a használatuktól? A CSO magazin munkatársa Bill Brenner megvizsgálja, hogy milyen hiányosságai vannak a mai AV programoknak, illetve hogy sok felhasználó ennek ellenére miért használja még most is. A biztonsági szakértők szerint az AV programok nem adnak túl sok biztonságot, illetve nagymértékben megnövelik a támadható felületet. Számos más módszer is van a számítógép védelmére, de nem praktikus elvárni, hogy a hozzá nem értők használják ezeket az eljárásokat. A webböngészés korlátozása, az email-ek szűrése, és annak alapos megismerése, hogy mit lehet biztonságosan megcsinálni egy számítógéppel nagymértékben növeli a felhasználó biztonságát.

Egy most bemutatott jelentés szerint az Egyesült Királyságban túl sokat költenek az anti-vírus szoftverekre, és nem eleget a megfelelő internetes irányelveke. A Cambridge Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a védekezésre költött összeg messze meghaladja a megelőzésre költöttet. Évi 1 milliárd fontba kerül a védekezés és a fertőzés utáni helyreállítás (ebben benne van a 170 millió font, amit az anti-vírus szoftverekre költenek). Ezzel szemben csak 15 milliót áldoznak a szabályozásra.

A Mac-ek sérthetetlensége a malware-ekkel szemben csak egy mítosz, állítják a Kaspersky Lab biztonsági kutatói. És lehet, hogy néhány felhasználó önérzetét sokként éri a hír, de attól még igaz. A biztonsági szakemberek régóta mondják, csak idő kérdése, és a Mac is elég népszerű és elterjedt lesz ahhoz, hogy megjelenjenek rá a vírusok, kém- és egyéb kártevő programok.

Órákkal azután, hogy az Apple elismerte a hamis biztonsági szoftver körüli botrányt, a szoftvert készítő cyberbanda sem tétlenkedett és új néven kiadta a hamis szoftver egy új variánsát, amely településkor nem kéri a felhasználó jelszavát, jelentette egy francia vírusírtó cég.

A tény, hogy a kínai szoftvergyártó cégek készítik a vírusokat -amik ellen aztán harcolnak- nyílt titok az iparban. Ezt most Yu is alátámasztja.

A WinMHR egy hatalmas malware hash adatbázisra épülő és néhány speciális funkcióval ellátott ingyenes víruskereső, amely hatékonyan detektálja a rendszeren lévő kártékony szoftvereket.

A következő ingyenesen elérhető tanulmány felhasználóknak kíván segítséget nyújtani a leghatékonyabb biztonsági szoftver kiválasztásához. A legfrissebb kutatás alapján elmondható, hogy a kiberbűnözők egyre hatékonyabbak. A felhasználók nem egyszer találkozhatnak, olyan veszéllyel, amelyet a legjobb program sem tud kezelni. A felhasználóknak egyértelműen védelemre van szükségük, ennek lehetőségei a tanulmányból megtudhatóak.

Néhány érdekes információ a segédletből:

Számos antivírus szoftver tölthető le és használható az internetről. Azonban a vélemények megoszlanak hatásfokukat illetően. A kérdés az, hogy érdemes-e spórolni a vírusírtó szoftveren, vagy az a biztonság rovására tehető csak meg.
http://www.guardian.co.uk/money/2010/sep/18/protect-your-computer-free