Hacker-ek olyan káros kódot terjesztenek böngészőben megjelenő reklámokban, amellyel rá tudják venni a felhasználókat, hogy néhány nappal a Firefox vagy a Chrome új verziójának megjelenése után hamis frissítést töltsenek le. A csalás a tipikus scareware módszerrel indít. A felhasználó meglátogat egy káros tartalmú weboldalt, ahol (hamisan) arról értesül, hogy egy elavult verziójú böngészőt használ, majd egy javítócsomag letöltését ajánlja fel. Ha felhasználó rákattint a letöltő hivatkozásra, akkor egy JavaScript-et indít el, amin keresztül trójai települ a rendszerére. Miután a trójai települt, olyan weboldalra irányítja az áldozatot, ahonnan további káros szoftvereket tud telepíteni. Az okostelefon felhasználók ezen kívül olyan veszélyekkel is szembenézhetnek, hogy a káros szoftver emelt díjas SMS üzenetet küld a készülékről.

Az amerikai versenyfelügyelet szerepét is betöltő FTC (Federal Trade Commission) kérésére egy szövetségi bíróság 163 millió dolláros büntetést szabott ki az alperesre, aki "scareware"-eket használt arra, hogy becsapja az ügyfeleit, mivel azokkal elhitette, hogy káros szoftverrel fertőződött a számítógépük, és szoftvereket adott el nekik, amelyek "megoldották" a nem is létező problémát. A bírósági döntés megtiltotta az alperesnek, hogy a továbbiakban biztonsági illetve olyan szoftvereket adjon el, amely zavart okozhat a számítógépek működésében, valamint hogy megtévesztő marketinget folytasson.

Úgy néz ki a rendőrség összehangolt fellépése és a ChronoPay korábbi vezérigazgatójának letartóztatása megtette a hatását. Az Enigma Software múltheti jelentése szerint a hamis antivírus és biztonsági programokat forgalmazó cégek teljesen visszahúzódtak a nyáron történt razziák óta. Alvin Estevez, az Enigma Software vezérigazgatója szerint, a felméréseik azt mutatják, hogy a hamis biztonsági megoldásokat kínáló kártékony szoftverek száma 60 százalékkal csökkent június óta.

Az amerikai hatóságok lefoglalták egy scareware mogul és szélhámos svájci bankszámláját, akit hamis Symantec termékek árusításával vádolnak.

A New York-i állami ügyészség kérvényezte a Shaileshkumar "Sam" Jain bankszámláján található 14,8 millió dollár elkobzását. Jain elmenekült az Egyesült Államokból, miután megvádolták hamis vírusirtók eladásával.

Órákkal azután, hogy az Apple elismerte a hamis biztonsági szoftver körüli botrányt, a szoftvert készítő cyberbanda sem tétlenkedett és új néven kiadta a hamis szoftver egy új variánsát, amely településkor nem kéri a felhasználó jelszavát, jelentette egy francia vírusírtó cég.

Néhány nappal ezelőtt már hírt adtunk arról az új vírusról, ami speciálisan a Mac OS X operációs rendszert használókat támadja meg. Most újabb információkkal szolgálhatunk ennek a fertőzésnek a felismerésére.

A ZoneAlarm ingyenes tűzfal program felhasználói felháborodásukat fejezték ki, a szoftver gyártója  CheckPoint ellen, mivel azok "scareware" trükkökkel próbálják rávenni a felhasználókat a fizetős verzióra történő váltáshoz.
http://www.itproportal.com/portal/news/article/2010/9/21/checkpoint-slam...