Az oroszországi internetes hatóságok leállították azt a weboldalt, amelyen az Egyesült Államok first lady-jének, a főügyésznek, az FBI és a CIA igazgatójának és más ismert személyeknek, politikusoknak a személyes, pénzügyi adatait hozták nyilvánosságra. Bárki is volt az akció hátterében, a héten egy zavaros nyilatkozatot tett közzé, amelyben "végső üzenetként" jellemezte, egyben szórakoztató és vicces erőfeszítésnek nevezte a műveletet. Az üzenet aláírásában az "Oroszországból szeretettel" (egy James Bond könyv és film címe) szerepelt. Az oldal leállítása előtt 29 politikus és ismert személyiség pénzügyi adatait hozta nyilvánosságra, amik között talán John Brennan CIA igazgatójáé volt a legérdekesebb.

Kína és Oroszország egyre komolyabb technológiai eszközöket vásárolnak, amelyek segítségével le tudják hallgatni az internetes kommunikációt, és így megpróbálják szigorítani a hálózat feletti felügyeletet. Alec Ross az Egyesült Államok külügyminiszterének tanácsadója szerint azonban új szereplők is megjelentek, mint például Thaiföld és Ukrajna, akik vagy szabadon hozzáférhetőnek hagyják meg az Internetet, vagy egy zártabb, saját nemzeti "intranetet" hoznak létre.

Az Android széles körű elterjedtségének és hírnevének oka az, hogy jó, szabad és a Google megfelelő támogatást biztosít. Azonban nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy a Google nem kap ezért cserébe semmit. A kereső óriás gyűjti a személyes adatokat és más információkat a felhasználókról, hogy azokat a reklám szolgáltatásaiban hasznosítsa. A Google tavaly több mint egy milliárd dollárt keresett az Android segítségével. Viszont vannak olyanok, akik biztonsági veszélyeket látnak abban, hogy a Google adatokat gyűjt a felhasználókról. A jelek szerint Oroszországban úgy vélik, hogy az ország biztonságát érinti, hogy bizonyos adatok az Egyesült Államok kormányának is rendelkezésre állhatnak. Ez különösen akkor igaz, ha kormányzati felhasználókról van szó. A probléma megoldására Oroszország előállt a saját megoldásával. A neve Russian Mobile Operating System (RoMOS), és majdnem pontosan úgy néz ki, mint az Android, csak éppen kivették belőle a Google faktort, mivel az operációs rendszert adatgyűjtés mentesre készítették. Valójában a készítők azt állítják, hogy a rendszerük betörés biztos, ami egy elég meredek állításnak tűnik.

Az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat három szoftverrendszer rendelt, amelyekért nagyjából 1 millió dollárt fizettek ki. A szoftverek feladata, hogy automatikusan terjesszenek híreket az Interneten. A három szoftvert három különböző tenderen szerezték be egy Military Unit 54939 nevű fedőszervezeten keresztül, de a Kommersant Daily kiderítette, hogy a hírszerzéshez tartozik a cég. Az első rendszer neve Dispute, a feladata pedig a blogok és közösségi hálózatok figyelése, hogy kiderítse bizonyos információk forrását, illetve hogy milyen úton terjed ez az információ. A Monitor-3 nevű rendszer szervezési és management folyamatokat fejleszt az web rejtett irányításához. A harmadik és talán a legfontosabb a Storm-12, aminek a feladata az információk automatikus terjesztése a blogszférában és a közösségi hálózatokon.

A Zecurion biztonsági cég által végzett felmérés szerint az összes bejelentett adatlopások száma a 2010-es 1014 esetről 2011-ben 819-re csökkent, azonban az általuk okozott károk károk mértéke a sokszorosára nőtt. 2010-ben az összes veszteség 3,8 milliárd dollár volt, ezzel szemben a tavalyi esetekben 20,6 milliárdra rúgott az elszenvedett kár összértéke. A jelentés készítői rámutattak, hogy globálisan a veszteségek 72,4%-a az Egyesült Államokban jött össze, amíg ebből a "piacból" Oroszország csak 5%-ban részesedett.

Az orosz törvényhozás alsó háza szerdán elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely az országban működő internetes cégek számára a cenzúrával ér fel. A javaslat, amely számos más törvény módosítását is tartalmazza, még aláírásra vár, de eközben az orosz tech cégek tiltakoznak ellene, és próbálnak nyomást gyakorolni, mielőtt a felső házon is átmegy a kezdeményezés. A törvény megkönnyítené a pedofil, a kábítószert reklámozó és az öngyilkosságról tanácsot adó oldalak blokkolását, azonban az IT cégek szerint nem elég világos, hogy menne végbe ez a bizonyos blokkolás.

Az orosz rendőrség bejelentette, hogy egy 22 éves hacker-t tartóztattak le múlthét csütörtökön, aki 4,5 millió személyi számítógépet fertőzött meg - ami napjaink legnagyobb botnet hálózatának számít. A fiatal bűnöző egy banki trójait használt, amivel 150 millió rubelt, körülbelül 2,9 millió fontot lopott el magánszemélyektől és szervezetektől. A "Hermes" és "Arashi" néven ismert hacker a Carberp egy variánsát és hasonló trójaikat használt a bűncselekmények elkövetéséhez. A trójai ellopta a felhasználók bejelentkezési adatait, majd pénzátutalásra használta. Az áldozatok többsége orosz nemzetiségű. A hatóságok véleménye szerint összesen mintegy 6 millió rendszert fertőzött meg a kártevő program.

Stuxnet és az utódai az iráni nukleáris fegyver elkészítését próbálták lassítani. Kémprogramként és adatbányászként használt eszköz célja az volt, hogy fizikailag rongálja meg a nukleáris fegyverek gyártásához is használható gépeket, és ez egy óriási fegyvertény volt az Egyesült Államoknak és Izraelnek. Adja magát a kérdés, hogy mi lesz a következő kiberfegyver, és ki fogja elkészíteni? Elképzelhető, hogy Oroszország vagy akár Irán, de az is lehet, hogy orosz-iráni együttműködésben fog készülni? Az orosz medve újabban ismét fitogtatja az erejét.

Jellemzően minden nyugati Internet felhasználó egységesen hisz az információ megosztás elvében, amely egészen a felvilágosodás kori szabad véleménynyilvánítás szabadságának eszméjéig nyúlik vissza. Másképp fogalmazva a 20. században, az információ szabadsága elvárás lett. Azonban egy veterán Oroszország szakértő szerint a Kreml vezetői másképp látják a dolgokat.

Az orosz Anonymous legújabb célpontjai a Kreml és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (Russian Federal Security Service - FSB) weboldalai voltak, amelyeket elosztott szolgáltatás megtagadásos támadással (DDoS -Distributed Denial of Service) tettek elérhetetlenné. Az érintett oldalak szerdán órákon át nem voltak elérhetőek. A gov.ru és government.ru odalakat deface-elték, de azok mindvégig működtek.