A kommunikációs műholdakat többnyire a kormányok és az óriásvállalatok bocsájtják föld körüli pályára, de most egy csapatnyi hacker egy saját műhold felbocsájtását tervezgeti azzal a céllal, hogy megóvják az internetet a különböző kormányok cenzúrájától. Az internet cenzúrázása és az online szabadság körül keringő viták mindig is foglalkoztatták az internetes közösségeket, de az erősen vitatott új amerikai online kalózkodás elleni törvény (Stop Online Piracy Act - SOPA) különösen nagy figyelmet szerez a témának.

Az F-Secure biztonsági cég szerint a következő évben a kiberbűnözők előszeretettel támadják majd a Windows XP operációs rendszerrel futó számítógépeket. A régebbi operációs rendszereket érintő biztonsági frissítések ritkábban érkeznek majd, mint a frissebb verziókhoz, ugyanakkor a StarCounter adatai szerint a Microsoft ezen operációs rendszere az asztali számítógépeken még mindig az egyik legnépszerűbb. A felmérések azt mutatják, hogy a PCk világában a leggyakoribb a Windows 7, mely a gépek 40.5 százalékán fut, míg a második helyezett a Windows XP 38.5 százalékkal.

Hackerek többek között ausztrál szövetségi és állami szenátorokhoz és szervezetekhez tartozó kormányzati email címeket, valamint 25 felhasználó nevet és jelszó párost tettek közzé a Pastebin oldalán. A kiszivárogtatott információkért a TeamP0ison hackercsoport vállalta a felelősséget. Egy nyilatkozatban azt írják, így fejezték ki nemtetszésüket a kormányzatban folyó korrupcióval szemben. Kormányzati oldalról nem erősítették még meg a felhasználói nevek és jelszó párosok hitelességét.

Bizony a számítógépes hackerek is követnek el hibákat, ráadásul néha egészen amatőr hibákat. Így tett az a hackercsapat is, akik vélhetően a német tőzsde (DAX) elérhetőségét akarták szabotálni egy elosztott szolgáltatás megtagadásos támadással (DDoS), de helyette a másodosztályú francia rögbicsapat, a DAX honlapját tették elérhetetlenné majd 2 hétre. A sportcsapat egyébként annyira nem bánja az incidenst főleg a vele jött népszerűség miatt. A korábban átlagosan 700 napi látogatóval rendelkező weboldal a támadás hírére mára több, mint 80000 egyedi látogatóval rendelkezik naponta.

Az olyan cégek, mint a Sony, amelyet az idei év során megszámlálhatatlan hackertámadás ért és túl vannak néhány komoly adatkiszivárgással járó biztonsági incidensen is, egészen addig lesznek kitéve az ilyen támadásoknak, amíg a felső vezetők el nem kezdik legalább annyira komolyan venni a hackereket, mint amennyire az ügyfeleikkel törődnek. De nem csak a Sony PlayStation játékosk szeretnék személyes adataikat és IP címeiket biztonságban tudni. Maguknak a cégeknek is érdeke, hogy számítógépes rendszereik, bizalmas adataik védve legyenek. A biztonsági szoftver gyártók és a kiberbűnözők közötti szélmalom harc valószínűleg soha nem ér véget. Ha egy káros szoftver gyártó csoportot felszámolnak, megjelenik helyette kettől új.

Mikor a hackerek kijátsszák egy kormány védelmét, az előírások követik a változásokat. Több védelmi ügynökség, az érzékeny adatok szigorúbb védelme, szimulált kibertámadások, ezek mind a kibertámadások elleni védekezők fegyverei. Az online biztonságot nem lehet készpénznek venni, amígy a hackerek és kiberbűnözők képesek felülmúlni a szoftverfejlesztő mérnököket. Bár jelenleg az adatok védelmére számtalan eszköz áll rendelkezésre, mint a hardveres és szoftveres szerver mentések, tűzfalak, távoli biztonsági vezérlés, szűrés, titkosítás stb., de a mindennapok bizonyítják, hogy az értékes adatok mindig kockázatot jelentenek.

A Szövettségi Nyomozóiroda (FBI) és a Belbiztonsági Minisztérium (DHS), valamint még néhány szövetségi és állami ügynökség összefogott, hogy erőik egyesítésével és közös információmegosztással hatékonyabban vehessék fel a harcot az Anonymous hacker kollektíva és szakadár csoportjuk, a Lulz Security ellen. Egy nyilvánosságra került irat szerint az FBI profilozókat is foglalkoztat az Anonymous tagok kézre kerítése érdekében, de segítségükre van az úgynevezett Viselkedés Kutatási Egység (Behavioral Science Unit) is.

Adatbázisunk biztonságának nem megfelelő felépítése nagyon megkönnyítheti a hackerek és behatolók dolgát. A különböző adatbázisok feltöréséről és adatlopásokról szóló egyre gyakoribb hírek napról napra kínos helyzetbe hozzák az IT biztonsági közösséget, főleg, hogy az adatbázisok védelme körüli hanyagság visszatérő momentum. Az adatlopások elszaporodása többek között azt is jelzi, hogy a cégek újra és újra hibáznak a biztonság kialakítása kapcsán. Az alábbi lineken a hét leggyakrabban elkövetett hibát találja, amivel a vállalatok megkönnyítik a behatolók dolgát.

Egy az Anonymous kollektívából kivált szakadár csoport úgy döntött a nagyvállalatokról és a kormányokról figyelmét inkább a híres emberek felé fordítja. Több hírforrás is megerősítette, hogy a Hollywood Leaks csapata bejelentette szándékuk szerint a film, a tv és a zenei világ hírességeit veszik célba. A hackerek igyekeznek majd a sztárok minden viselt dolgát kiteregetni, beleértve a meztelen képeket, kínos üzenetek vagy feljegyzéseket vagy titkos forgatókönyveket. A hackerek nem is vesztegették az idejüket, már számos híresség telefonszámát illetve email címét nyilvánosságra hozták, de leközöltek már egy megjelenés előtti zenés mozi forgatókönyvét is, melynek címe Rock of Ages és a főszerepet Tom Cruise játssza.

Török hackereknek sikerült elterelni több prominens weboldal felhasználóit, veszélyeztetve ezzel azok jelszavait és egyéb személyes adatait. A Daily Telegraph oldalát azután törték fel, hogy megtámadták a domain név regisztrátorának rendszerét. Az érintett oldalak között volt a Telegraph, az UPS, a Betfair, a Vodafone,a National Geographic. A szakértők figyelmeztették a felhasználókat, ne jelentkezzenek ezekre az oldalakra, mert adataik és jelszavuk veszélyben lehet.