John McAfee neve jól ismert az információ biztonsági iparban, de sokan nem tudják, hogy ő már régen kiszállt ebből az üzletből. McAfee újabban egészen más okokból került ismét reflektorfénybe - gyilkossággal vádolják a belize-i hatóságok, és emiatt hajtóvadászatot indítottak ellene. Sikerült átszöknie Guatemala-ba, ahonnan pedig az Egyesült Államokba vitték. Mindvégig kapcsolatot tartott a nyilvánossággal a blogján keresztül, ahol hamisnak titulálta az ellen felhozott vádakat. Viszont közben az is kiderült, annak ellenére hogy a vírusirtó ipar egyik legfontosabb szereplője volt, nem habozott káros szoftvereket felhasználni és kémkedni azok ellen, akik üldözték őt.

Ahogy mind több ember használja a mobil eszközeit a banki fiókokhoz való hozzáférésre, fizetésre vagy pénzügyi és más bizalmas adatok tárolására, úgy lesznek egyre gyakoribbak az ellenük végrehajtott kibertámadások is, mondta Michelle Dennedy a McAfee biztonsági szoftverek gyártó cég egyik vezetője a CNBC műsorában. A 2013-as évre vonatkozó, McAfee által kiadott előrejelzés szerint (2013 Threat Prediction): "kiberbűnözők és hacktivisták mind hatékonyabb eszközöket és technikákat fejlesztenek ki, amivel az megsérthetik áldozatok magánéletét, ellophassák azok bizalmas adatait". Dennedy szerint a mobil eszközök elleni kibertámadásoknak két alapvető formája van. A hagyományos betöréseken és káros szoftver fertőzéseken kívül, amelyek elsősorban a hagyományos számítógépeket fertőzik meg, mostanra már a mobil telefonokban lévő NFC (Near Field Communication) rendszereket is célba lehet venni, amelyek segítségével a vásárlók tap-and-pay mobil fizetési megoldást tudnak használni. "A bűnözők szó szerint belebotlanak az emberbe a tömegben, és már el is lopják az okostelefonon tárolt adatokat.

A Xerox és a McAfee bemutatott egy új megoldást, amely védelmet nyújt a hálózati, többfunkciós nyomtatóknak a káros szoftverek ellen. A McAfee Embedded Control szoftver egy szűrési módszeren alapul, amely csak a jóváhagyott programok számára engedélyezi a hozzáférést. Amikor egy multifunkciós eszköz adat fogad és dolgoz fel, hogy kinyomtassa, másolja, faxolja vagy szkennelje, bármikor egy káros szoftver támadás áldozatává válhat. A Xerox és a McAfee közös megoldása egyszerűsítik az eljárásokat az IT adminisztrátorok számára, mivel meg tudják határozni azokat a szoftvereket a nyomtató vezérlésében, amiknek engedélyezik a hozzáférést, így azonnal értesítést kapnak arról, ha egy ilyen típusú fenyegetés jelenik meg a hálózaton, és nem lesz szükséges, hogy a biztonsági szakemberek azonnal tudjanak minden fenyegetésről, hogy proaktívan blokkolják azokat.

A McAfee bejelentett négy új Data Center Security Suites programcsomagot, amelyek segítenek biztonságosabbá tenni a adatközpontban lévő szervereket és adatbázisokat. A csomagban a whitelisting, a blacklisting, illetve virtualizációs technológiák (a szerverek és a virtuális munkaállomások részére) egyedi kombinációja van. Ezek a megoldások optimális biztonságot adnak a fizikai szerverek és adatbázisok, valamint a virtualizált és felhő alapú adatközpontok számára - minimális erőforrás felhasználás mellett - amely rendkívül fontos követelmény az adatközpontok esetén.

A McAfee az elmúlt négy év legnagyobb káros szoftver minta növekedését tapasztalta. A McAfee Labs 1,5 millió új malware-t észlelt 2012 első negyede óta, azonkívül olyan új típusú fenyegetést is azonosított, mint a mobil "drive-by-downloads", Twitter használata mobil botnet-ek vezérlésére, illetve a mobilos ransomware-ek feltűnése. A káros szoftver minta adatbázis naponta 100 ezer bejegyzéssel bővül. "Az elmúlt 3 hónapban kiváló példáját láttuk annak, hogy az újabb káros szoftverek a vállalatokat, a vásárlókat és a kritikus infrastruktúrákat is veszélyeztetik", mondta Vincent Weafer, a McAfee Labs elnöke. "Azok a  támadások, amiket jellemzően számítógépen észleltünk, most már megtalálják az utakat másfajta eszközökre is. Például ott volt a Flashback, amely a Macintosh rendszereket vette célba. A jelentésünk rámutat arra, hogy minden Internetre csatlakozó eszköznek szüksége van védelemre".

Drámaian növekszik a kritikus infrastruktúra elleni kiberfenyegettség és szabotázs akciók száma, állítja egy jelentés, amit a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) (az amerikai Energiaügyi Minisztérium - US Department of Energy (DOE)) beszállítója és a McAfee közösen készített. A tanulmány elemzi a jelenlegi állapotokat, hogy a kritikus infrastruktúrák milyen veszélyekkel néznek szembe, és megvizsgálja az integrált biztonsági eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ipari vezérlő rendszereket megfelelő biztonsággal lássák el.

A két cég több terméket magába foglaló megoldás tervezetét jelentette be, amely egy biztonsági réteget fog képezni. A jelenlegi tervek az áramtermelő hálózatra, az áram előállítására, továbbítására és annak szétosztására vonatkoznak, megnövelve a biztonságot a kiber támadások ellen.

Annak érdekében, hogy a felhasználók nagyobb biztonságban tudhassák MySQL adatbázisaikat a McAfee kiadott egy nyílt forráskódú ingyenes beépülő modult, amely tartalmaz egy részletes adatbázis audit rendszert valamint segít a széles körben elterjed, szintén nyílt forráskódú adatbázis platform audit követelményeinek tisztázásában.

A McAfee nyilvánosságra hozta legújabb, a kártékony szoftverekkel foglalkozó fenyegetettségi jelentését, amelyből kiderül, hogy a cég a tavalyi évben megközelítőleg 75 millió egyedi káros szoftver mintával találkozott. A jelentés kitér arra is, hogy a negyedik negyedévben is folytatódott a mobilkészülékeket érintő káros szoftverek számának növekedése. "Az érzékelt minták száma tovább növekedett az előző évekhez képest, mindemellett érzékelhető volt némi változás a kibertámadások mögötti motivációkban is" - mondta el Vincent Weafer a McAfee Labs igazgatóhelyettese. Ugyanakkor aggodalomra ad okot a tény, hogy a támadások egyre kifinomultabbak és egyre célzottabbak.

A McAfee nemrégiben egy olyan, a SaaS (Security as a Service) webes addonját érintő hibára hívta fel a figyelmet, amelyet kihasználva a támadók spam küldésre használhatják a McAfee-t használók számítógépét. A McAfee SaaS-t eredetileg arra tervezték, hogy az interneten böngészve meggátolja a káros előugró ablakok megjelenését illetve e-mailben érkező vírusok által okozott fenyegetést, de a cég figyelmeztette az ügyfeleit, a szoftverkiegészítőben találhat hiba miatt használatával fennáll a veszélye annak, hogy a számítógépet hackerek spam küldésre használják. A McAfee hozzátette a felhasználók adatai a hiba sikeres kihasználásával sincsenek veszélyben.