Április 28 óta Észak-Korea hamis GPS jeleket küld (GPS jamming), amely folyamatosan veszélyezteti a polgári repülőgépeket és a halászati flottákat. Az elmúlt 12 napban a Korean Airlines és az Asiana Airlines 624, illetve több külföldi társaság 49 utasokat szállító repülőgépe volt érintett az ilyen esetekben (köztük volt egy amerikai katonai gép is, amely Pekingből Yokohamába tartott, miközben észlelték a zavart). Több esetben is előfordult, hogy az Incheon és Gimpo repülőterekre érkező utasszállítóknak körözniük kellett a levegőben, mert hibás adatokat kaptak a GPS-től. Ezekben az esetekben egyetlen rossz mozdulat is elég, hogy komoly baleset következzen be. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a polgári repülőgépeknek és hajóknak hamis GPS jelet küldeni egyenértékű a terrorizmussal.

Észak-Korea egy nagyméretű, koordinált cyber támadást hajtott végre a két ország között húzódó határsávnál, amelynek keretében a déli országban, a határ közelében használhatatlanná váltak a GPS navigációs eszközök a repülőgépeken, hajókon és a gépjárművek fedélzeti számítógépeiben és GPS eszközeiben. A támadás körülbelül egy hétig tartott április végén és május elején.

Egy az elfogott amerikai kémrepülő vizsgálatán dolgozó iráni mérnök elmondta, a navigációs rendszerben található sérülékenység kihasználásával sikerült a földre kényszeríteni a repülőgépet. A nem túl kifinomult támadás a globális helymeghatározó rendszert (GPS) zavarta meg. A "GPS spoofing” néven emlegetett technika már évek óta ismert, az iráni mérnökök 2007 óta tanulmányozzák. Az amerikai Energiaügyi Hivatal már korábban is megjegyezte, hogy a széles körben használt GPS technológia nem biztonságos, főleg hogy a katonai kémrepülők is több műholdról veszik a jeleket, bár a civil életben használt GPS-ekkel szemben a katonai GPS-ek titkosított P(Y)-kód segítségével kommunikálnak a műholdakkal.

Számítógépes hackerek olyan technikát dolgoztak ki, amelyekkel képesek az ajtókat kinyitni vagy akár a motort elindítani kulcsok nélkül, egy speciális üzenet küldésével a jármű lopásgátló rendszere felé. Mindez azért lehetséges mert a GPS és más eszközök egyre gyakrabban csatlakoznak a mobiltelefon hálózatokhoz és így képesek szöveges üzeneten keresztül parancsokat fogadni. Ennek segítségével a tulajok távolról képesek az eszközök beállításait módosítani, ugyanakkor egy támadási felületet is jelent a hackereknek.

A mobiltelefonok széles körű elterjedésekor egyre több szülő vett gyermekének is mobilkészüléket, hogy ha az ifjú szülői felügyelet nélkül jár valamerre, akkor is bármikor el lehessen érni vagy veszély esetén a gyerekek segítséget tudjanak kérni szüleiktől. Most, hogy az okostelefonok is egyre inkább elérhetőek bárki számára a szülők akár még nagyobb biztonságban tudhatják gyermekeiket.

A Navigációs készülékeket gyártó TomTom elnézést kért ügyfeleitől, hogy vezetési adataikat kiadta a rendőrségnek, hogy a bűnüldözők azok alapján tudják kihelyezni a sebességmérő készülékeket.

A cég az összegyűjtött adatokat, melyek természetesen tartalmazzák a járművek sebességét is, a helyi és a regionális önkormányzatoknak adta el Hollandiában, hogy ezzel segítsék a rendőrség munkáját. Egyre több és több okostelefon rendelkezik GPS szolgáltatással, így a TomTom rákényszerült, hogy más forrásokból pótolja a kieső profitot, beleértve a forgalmi adatok eladását is.

A GPS jelenléte a világon mára majdnem olyan természetes, mint az elektromosságé. A globális helymeghatározó rendszer (Global Positioning System) ma már nem csak az utazók kényelmét biztosítja, segíti a repülőgépek landolását, navigálja a hajókat, adatokat szinkronizál a kommunikációs hálózatokon és tucatnyi villamosenergia hálózatot irányít.

Amennyiben egy olyan gép előtt ülsz, amiben van Wi-Fi interfész -- ami manapság igencsak jellemző (különösen laptopok esetén) -- , akkor nagy valószínűséggel nyomonkövethető vagy a Google Location Service segítségével.

http://www.theage.com.au/technology/technology-news/how-sites-can-pinpoi...

A Symantec biztonsági specialistájának posztjában felhívja a figyelmet egy új trójaira, amely egy ingyenes Tap Snake nevű játéknak álcázza magát, mialatt a háttérben titokban GPS koordinátákat küld egy szervernek.