Az okostelefonok jelentette veszélyek egyre inkább nyilvánvalóak lesznek, ahogy egyre több helyről szivárognak ki nemkívánatos adatok. A biztonsági kockázatok kezelése egyre fontosabb a kormányzati szektorban is; az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama is kénytelen a biztonsági rezsimszabályokat betartani, hogy az általa kezelt szenzitív adatok ne jussanak illetéktelen kezekbe.

A júliusban előzőleg már feltárt, az Android mobil eszközök 99%-át érintő sérülékenység után, amely lehetővé tette kiberbűnözőknek, hogy az alkalmazásokat trójai vírussá változtassanak - amelynek segítségével adatokat tulajdoníthatnak el, vagy átvehetik a mobileszköz feletti irányítást -, egy szakértői csoport pár napja felfedezte, hogy ez a hiba az Android 4.3 Jelly Bean operációs rendszerben sem került javításra.

Ez a súlyos sérülékenység minden Android 4.3 operációs rendszert futtató okostelefont érinthet. Szakértők csak megbízható alkalmazások letöltését javasolják. Az Android 4.4-ben a hibát már javították.

Ha Ön nem egy nagyon is erős, kisméretű számítógépként gondol az okostelefonjára, amellyel mellesleg telefonálni is lehet, hanem csak mint egy sima telefonra, akkor Önt még komoly meglepetések érhetik. Megdöbbentő mennyiségű bizalmas adatok tárolunk az okostelefonokon, amely hozzáférési lehetőségeket biztosít számunkra a munkánkhoz vagy a bankszámlánkhoz. Talán meg a Facebook, Twitter, Pinterest vagy akár az email fiókunk jelszavát is elmentjük. Barátaink és kollégáink telefonszáma és email címe egy könnyen kereshető adatbázisban található. Mekkora káosz keletkezne abból, ha egy tolvaj rátenné a kezét ezekre az adatokra? Különösen úgy, hogy valószínűleg nem is túl nehéz ellopni a telefont. Egy biztonsági rendszer csak annyira jó, mint amennyire a leggyengébb láncszem, és mind közül az ember szokott lenni a leggyengébb.

Ahogy mind több ember használja a mobil eszközeit a banki fiókokhoz való hozzáférésre, fizetésre vagy pénzügyi és más bizalmas adatok tárolására, úgy lesznek egyre gyakoribbak az ellenük végrehajtott kibertámadások is, mondta Michelle Dennedy a McAfee biztonsági szoftverek gyártó cég egyik vezetője a CNBC műsorában. A 2013-as évre vonatkozó, McAfee által kiadott előrejelzés szerint (2013 Threat Prediction): "kiberbűnözők és hacktivisták mind hatékonyabb eszközöket és technikákat fejlesztenek ki, amivel az megsérthetik áldozatok magánéletét, ellophassák azok bizalmas adatait". Dennedy szerint a mobil eszközök elleni kibertámadásoknak két alapvető formája van. A hagyományos betöréseken és káros szoftver fertőzéseken kívül, amelyek elsősorban a hagyományos számítógépeket fertőzik meg, mostanra már a mobil telefonokban lévő NFC (Near Field Communication) rendszereket is célba lehet venni, amelyek segítségével a vásárlók tap-and-pay mobil fizetési megoldást tudnak használni. "A bűnözők szó szerint belebotlanak az emberbe a tömegben, és már el is lopják az okostelefonon tárolt adatokat.

Dél-afrikai és dél-koreai tudósok közösen dolgoznak egy olyan megoldáson, amely segítségével Afrika nagyvárosi laboratóriumaitól távol is el lehet végezni egy gyors AIDS tesztet. A csoport olyan mikroszkópot - és hozzá való alkalmazást - készített, amellyel le lehet fotózni és elemezni is lehet a vérmintákat, hogy megállapítsák az immunrendszer állapotát. A Smartscope-nak nevezett eszköz egy kicsi 1mm átmérőjű mikroszkóp és hozzá tartozó  megvilágítás, amit az okostelefon kamerájához lehet illeszteni. Egy szabványos lapka a vérmintával becsúszik az eszközbe a mikroszkóp előtt, majd egy alkalmazás képet készít a sejtekről, végül pedig elemzi azokat. A tudósok bíznak benne, hogy jövőre már klinikai teszteket tudnak végezni.

A mobiltelefonok egyre inkább többcélúak lesznek. Néhány évvel ezelőtt csak telefonálni és szöveges üzenetet lehetett küldeni, az okostelefonok érkeztével azonban már játszani és böngészni is lehet rajtuk. Mostanra már nagyon sok mindenben függünk tőle: a városbeli navigációtól kezdve az üzletekben való vásárlásig. Akkor miért nem használjuk biztonsági célokra is? A bankok évek óta használnak hardveres tokeneket arra, hogy egy plusz biztonsági réteget iktassanak be az online banki autentikációs mechanizmusokba, amivel egy egyszer használatos kódot adnak a felhasználónév és jelszó páros mellé a tranzakciók végrehajtásához. Sok vállalat smartcard-okat és egyéb eszközöket biztosít a munkavállalók számára az épületebe való bejutáshoz.

Az ipari kémkedés még sosem volt ilyen egyszerű. Nézze meg, hogy egy egyszerű alkalmazástól hogy változik át a mobiltelefon egy kém eszközzé a bűnözők kezében, lehetővé téve, hogy rögzítse a beszélgetéseket, ellopja a szöveges üzeneteket, vagy kémkedjen a tárgyalásokon.

Az okostelefon piac rendkívül gyorsan történő felívelése egy veszélyes sérülékenységet teremtett az eszközök védelmében - egy olyat, ami ha nem lesz javítva, addig terjedhet, amíg apokalispszis nem lesz belőle. Az Electronics Frontier Foundation szakembere Dan Auerbach rámutatott egy elavult titkosítási szabványra és az alapsávi (baseband) processzorokban rejlő sérülékenységre, amely a modern okostelefonokban találhatók, és amik biztonsági rést jelentenek a felhasználók nagy tömegénél.

Amíg az okostelefonok jelentősen megkönnyíthetik azok életét, akik könnyen alkalmazkodnak az új technológiákhoz, addig ugyanez a technológia nagy veszélyt jelenthet azokra nézve, akik nem igazodnak az újdonságokkal párhuzamosan jelentkező biztonsági fenyegetésekhez. A figyelmetlenség vagy a nemtörődömség könnyen személyes adataink, szellemi tulajdonunk vagy akár a pénzünk elvesztéséhez vezethet és minél jobban függünk az okostelefonoktól ezek a fenyegetések annál nagyobbak. A Net-Security közzétett egy 13 pontos listát, ami alapján ellenőrizhetjük, mennyire biztonságosan használjuk készülékeinket.

ProtectedSMS néven új terméket dobott a piacra a Protected Mobility, az állami és üzleti szféra azon képviselői számára, akik munkájuk során rendszeresen küldenek szöveges üzeneteket. Ez az első olyan biztonsági megoldás, ami lehetővé teszi a szöveges üzenetek átjátszóközpont, szerver nélküli titkosítását.