A Pentagon megerősítette, hogy a Google Android operációs rendszere olyan biztonságos lehet mint a BlackBerry OS, így eléri a megfelelő biztonsági szintet. Ezzel lehetővé válik, hogy az Egyesült Államok kormányzati és katonai ügynökségei a Samsung biztonsági platformjával felszerelt eszközöket használhassanak. A Samsung pénteken jelentette be, hogy a Védelmi Minisztérium jóváhagyta a Knox biztonsági platformjával szállított okostelefonok és tablet-ek használatát. Ez jelenleg csak a Galaxy S4-re vonatkozik, de a dél-koreai gyártó tervezi, hogy még az idén kibővíti a termékpalettát. A BlackBerry 10 operációs rendszert használó BlackBerry Q10 és Z10 okostelefonok és a Playbook tablet, valamint a Samsung Galaxy S4 mellett várhatóan az Apple iOS 6-ot futtató iPhone-ok és iPad-ek is megkapják a jóváhagyást ebben a hónapban.

A Pentagon Kiberparancsnoksága 13 támadó jellegű csoportot akar létrehozni 2015 őszéig, amelyeknek a feladata az lesz, hogy segítsenek megvédeni  a nemzetet a széleskörű, külföldről érkező számítógépes támadások ellen, mondta el Keith Alexander tábornok az amerikai törvényhozás előtt. Az új csoportok a kiterjedt kormányzati erőfeszítések részeiként jönnek létre, hogy megvédjék az országot azoktól a támadásoktól, amelyek például a Wall Street-et vagy az elektromos hálózatot érhetik. Azonban a tábornok elmondta, hogy véleménye szerint a költségvetési megszorítások alá fogják ásni az új védelmi erők felállítását még akkor is, hogy a támadások intenzitása növekedni fog, valamint sürgette a törvényhozást, hogy fogadjanak el olyan szabályzást, amely lehetővé teszi a magánvállalatok számára a biztonságot érintő információk megosztását a kormányzattal anélkül, hogy bírósági pertől kelljen tartaniuk.

Még az ősszel megjelenik, és a következő évben be is vezetik azt a kiberbiztonsági szabályozást, amelyet a magánkézben lévő és más létfontosságú, a hadsereg támogatását élvező közüzemeknek meg kell felelniük. A Védelmi Minisztérium már azelőtt dolgozott a szabályokon, mielőtt Obama elnök múlt héten kedden felszólította a kormányt, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy minden szövetségi szerződésben kötelezővé tegyék az ilyen jellegű szabályozást. A kritikus infrastruktúrák tulajdonosai korábban kérték a kormányt, hogy állítson össze egy olyan útmutatót, amely segíthet kivédeni a támadásokat, bár sokan idegenkednek a központi számítógépes biztonsági szabályoktól. A Pentagon vezetői azonban már régóta kongatják a vészharangot, miszerint az Egyesült Államokat előbb vagy utóbb pusztító kibertámadás fogja érni, ha a kormány és az üzleti élet nem cselekszik a veszély csökkentése érdekében.

Ugyanazok a Pentagon futurológusok, akik segítettek az Internet létrehozásában, most a kiberhadviselés új fejezetén dolgoznak. Az Egyesült Államok Hadügyminisztériuma már évek óta nyíltan és nagyon elkötelezetten hangoztatja, hogy a nemzetnek meg kell védenie magát a kibertámadások ellen, ezzel párhuzamosan az ellenséges nemzetek elleni kibertámadási képességeket a titokzatosság köpenye fedi. Azonban most a Pentagon Defense Advance Research Products Agency (DARPA) ügynöksége egy új kezdeményezést jelentett be Plan X néven, amelynek célja, hogy fejlessze a támadó kiberhadviselési képességeket, "hogy uralni tudjuk a kibertér csatatereit".

Egy Pentagon által támogatott kutatás egy új ötlettel állt elő a az adatkiszivárgások ellen: vizsgáljuk meg a keresés folyamatát, majd csali titkos  dokumentumokat mutassunk a támadóknak, amik felkeltik a figyelmüket. A kutatók ezt "Fog Computing"-nak nevezték el - napjaink cloud computing mániája után. A Darpa által készített jelentés szerzői szerint már összeállítottak egy prototípust az ilyen hihetőnek látszó hamis dokumentumok generálására és terjesztésére, illetve a hozzáférések és felhasználások nyomon követésére. A módszert dezinformációs technológiának nevezik.

Az Obama adminisztráció az összes katonai beszállítóra kiterjeszti a számítógépes biztonsági programját, amely keretében a minősített veszélyeztetettségi információkat megoszthatják egymással a résztvevők. A kiválasztott partnerekkel végzett elmúlt egy évben lezajlott teszt után minden katonai gyártót illetve ezen cégek Internet szolgáltatóját is meghívták a két oldalú információ megosztáson alapuló programba.

Rangidős katonai vezetők véleménye szerint a Pentagon-nak a két évvel korábban alapított cyber hadviselési egységét teljes jogú katonai parancsoksággá kellene alakítania, ezzel is jelezve a potenciális ellenfeleknek, az Egyesült Államok komolyan veszi, hogy megvédje a képességét a cybertérben való működésre.

Az amerikai hadsereg tervezett, nem halálos eszközeinek listáján új technológiák és régről ismert ötletek feljavított változatai is szerepelnek. A nem halálos fegyverekről (NLW) szóló cikket a hírszerzés kutatói tették közzé. A dokumentum tartalmazza a jelenleg is használt eszközöket, mint a sokkoló vagy a paprika szpré, de benne vannak azok a kísérleti fegyverek is, amelyeket a Pentagon fel szeretne venni a hadsereg arzenáljába.

Amerikai Belbiztonsági Hivatal kedden nyilvánosságra hozott egy jelentést arról, milyen katonai lépéseket terveznek az országon kívülről érkező hackertámadásokkal szemben. A 12 oldalas jelentésben kiemelik, hogy ha szükséges, a kibertérből érkező fenyegetéseket ugyan úgy kezelik, mint bármilyen más az országot érő támadás. Ilyen esetben a fenyegetésekkel szemben minden rendelkezésükre álló eszközt bevethetnek, beleértve a diplomáciai, gazdasági vagy akár katonai lépéseket is.

A Pentagon azt tervezi, kiterjeszti kísérleti kibervédelmi programját azon külsős cégek hálózataira akik a védelmi folyamatokban részt vesznek, de akár olyan ipari résztvevőkre is akik főleg a privát szektorban dolgoznak. A privát szektor résztvevői nem biztosak abban, hogy egy ilyen kezdeményezést a Védelmi Minisztériumnak kellene vezetni.