A Linux Mint fejlesztői figyelmeztettek, hogy hackerek fertőzött telepítő fájlokat helyeztek el a hivatalos weboldalukon. Az incidens után a weboldal és a fórum is leállításra került. A hivatalos információk szerint, aki torrenten vagy direkt HTTP linken keresztül töltötte le az ISO-t, azt nem érintette az incidens.

A Kormányzati Eseménykezelő Központ szakértői a Cryptolocker elnevezésű trójai vírus eltávolítására több metódust is ajánlanak, a jelenlegi cikkben két módszer - két cég terméke - kerül részletezésre.

A hivatkozott források egy új kártékony program terjedéséről számolnak be, a TROJ/Snifie-B malware-ről. A kártevő jelenlegi formájában egy meghívást tartalmazó dokumentumnak (pl.: Reception Invitation.doc) esetleg egy futtatható állománynak (pl.: vampire.exe) álcázza magát, majd a felhasználó rendszerén kezd el terjeszkedni.

A Microsoft a héten jelentette, hogy digitális bűnesetekre szakosodott egysége az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (Federal Bureau of Investigation, FBI) és az Europol Európai Kiberbűnözések Központja (Europol’s European Cybercrime Centre, EC3) valamint nemzetközi partnereik sikeresen lefejezték a ZeroAccess robothálózatot.

Egyes felmérések szerint az USA-ban a 5 banki ügyfélből 1 már a telefonján, tablet-jén tárolja az online bankolás szükséges valamennyi információt. Ez a tény megsokszorozza azt a veszélyt, amelyet az egyes banki információk kinyerésére készített trojan programok jelentenek.

Az Electronic Frontier Foundation jelenti, hogy szíriai aktivisták a célpontjai egy olyan social engineering kampánynak, melynek célja, hogy egy őket figyelő trojan programot telepítésére vegyék rá őket.

Mára egyértelművé vált, hogy az okostelefonok rohamos gyorsaságú elterjedésével ezek az eszközök váltak a kiberbűnzök egyik legkedveltebb célpontjaivá. Ric Ferguson etikus hacker és okostelefon biztonsági szakértő egy élő demonstrációban mutatta be milyen könnyen írhat egy bűnöző egy trójai alkalmazást. Annak ellenérte, hogy számítógépes biztonsági kampányokban próbálják meg felhívni a felhasználók figyelmét az őket célzó fenyegetésekre, Get Safe Online felmérései szerint az okostelefonokat célzó káros szoftverek száma napról napra nő.

A Trusteer állítja, a kiberbűnözők folyamatos fejlesztései nyomán a biztonsági cég egy új támadási formát fedezett fel a Zeus és SpyEye trójaiak forráskórjában. Az új támadás a webinject nevet kapta. A böngészőn belüli biztonsági specialista cég szerint a különböző nyílt és underground fórumokon már árulják is a webinjecteket és van is rá kereslet szép számmal. Trusteer, aki folyamatosan gyűjt adatokat a különböző banki szolgáltatásokról, azt mondja a webijectek olyan káros konfigurációs beállítások, amelyek hamisított tartalmat igyekeznek befecskendezni az adott banki webes felületekre, hogy ezek segítségével bizalmas adatokat tulajdoníthasson el.

A Kaspersky Lab biztonsági cég Szudánban, de ami még ennél is érdekesebb Iránban is azonosította az újonnan felfedezett férget a Duqu-t, melyet a biztonsági kutatók a korábban az iráni nukleáris programot célzó Stuxnet féreg utódjának tekintenek. A Stuxnet-et eredetileg arra tervezték, hogy az urándúsító centrifugák működését szabotálja, míg a Duqu az eddigi elemzések szerint sokkal inkább egy adatgyűjtő féreg, mely az támadott rendszerről gyűjt információkat vélhetően egy későbbi, komolyabb támadás előkészítéséhez.

Az F-Secure biztonsági cég egy a szokásosnál ijesztőbb Mac trójai programról tett jelentést. A fertőzéshez mindössze annyi kell, hogy az áldozat rákattintson az Adobe Flash telepítőnek álcázott káros szoftverre. Ezután a trójai első dolga, hogy kikapcsolja a Mac automatikus káros szoftver védelmi frissítéseket. Az F-Secure-tól az új kártevő a Trojan-Downloader:OSX/Flashback.C nevet kapta, korábbi verzióit a Macworld még szeptemberben jelentette.