Az indiai kormány most kiadott jelentése szerint már 394,1 millió állampolgár biometriai adatait vették nyilvántartásba. A közlemény szerint a nemzeti népesség nyilvántartás (National Population Register - NPR) 134,2 millió, 5 évesnél idősebb lakos ujj- és és íriszlenyomatát rögzítette, és ezeket az adatokat a személyi igazolványokban fogják felhasználni. Eközben a Unique Identification Authority of India (UIDAI) által március végén kiadott jelentés szerint a biometriai adatokat felhasználva már 311,9 millió egyedi azonosítót ún. Aadhaar számot (Aadhaar number) generáltak. Mivel a két kormányzati szervezet átfedésekkel dolgozott, így összesen 394,1 millió állampolgárról gyűjtöttek már egyedi azonosításra szolgáló információkat.

Az áprilisi 6-án brazil hacker-ek által végrehajtott, számos kormányzati weboldalt érő deface támadásra válaszul indiai hacker-ek brazil weboldalakat támadtak hasonló módon, ezzel pedig lényegében hadiállapotot hirdettek a kibertérben. Az indiai hacker-ek nem csupán blokkolták a szervereket, hanem provokatív üzenetet is hagytak, amelyben azt írták, hogy minden feltört szerver az ő irányításuk alatt áll, valamint kijelentik, hogy az akciót bizonyos "láma" brazil hacker-ek támadásának megtorlásául szánták.

A pakisztáni kormány számos weboldala elérhetetlenné vált a látogatók számára, miután egy Godzilla névre hallgató indiai hacker sikeresen feltörte az azok mögött álló szervert. A Hacker News értesülései szerint a betörés következtében a kisebbségi, a vallásügyi, a belügyi, az informatikai, a tudományos és technológiai, a környezetvédelmi minisztériumok és számos más hivatal weboldala vált ideiglenesen elérhetetlenné. Annak érdekében, hogy a hasonló támadásoktól megvédjék a kormányzati weboldalakat, egy proxy szervert telepítettek azok elé, de Godzillának sikerült bevennie ezt a védelmi vonalat, mivel egy olyan szervert sikerült feltörnie, amely a proxy-n keresztül 22 másikhoz kapcsolódott. Végeredményben a pakisztáni kormány IT csapata leállította a szervert, ezzel gyakorlatilag elvágták a hozzáférést a hivatalos oldalakhoz.

Egy jelentés szerint a legnagyobb indiai telekommunikációs szolgáltatók (például Bharti Airtel, Vodafone India és Tata Tele) megállapodtak abban, hogy megosztják a hálózatukon átmenő hívásokat és adatforgalmat a biztonsági ügynökségekkel, hogy megfeleljenek a kormány előírásainak, amelyre  december 31-ig kaptak időt. Az ország vezetése a BlackBerry gyártóját a Research In Motion-t (RIM) arra kötelezte, hogy határozza meg azokat a feltételeket, amelyek a BlackBerry Internet Services lehallgatásához szükségesek, és ezt az érintett szolgáltatókkal és a hatóságokkal együtt kellett kidolgozniuk. A kormány egy 2011-ben határozta el, hogy a RIM-nek a szükséges infrastruktúrát le kell szállítania, ellenkező esetben betiltják a gyártó szolgáltatásait.

Az indiai Gazdasági Minisztérium (Corporate Affairs Ministry) egy új információ védelmi csoportot hozott létre, amelynek feladata a csalások korai felismerése és az ilyen ügyekben való nyomozás lesz. A minisztérium vezetője Sachin Pilot az elmúlt szombaton elmondta, hogy aggodalommal követik nyomon, hogy milyen mértékben növekszik a pénzügyi csalások száma az országban, ezért a most felállított csoport feladata az lesz, hogy minden lehetséges forrást felhasználva adatbányászattal (data mining) próbáljanak gátat szabni a vállalatok által elkövetett törvénysértéseknek azok lehető legkorábbi szakaszában. "Az elképzelésünk szerint a szervezet adatbányászatban jártas szakemberei összegyűjtik és ellenőrzik a fellelhető információkat, amiket számos forrásból szerezhetnek be, és ezeket továbbítják a megfelelő nyomozó hatóságoknak", tárta fel a terv alapjait a miniszter.

A. K. Antony indiai védelmi miniszter szerint a központi kormányzat tisztában van azzal, hogy a kiberbűnözés vált a nemzet biztonságát veszélyeztető legkomolyabb fenyegetéssé, és a fegyveres erőknek komoly szerepük van, hogy megbirkózzanak ezekkel a problémákkal. Az indiai parlament weboldalán megjelent írásában a miniszter kifejti, hogy "az Internetre csatlakozott számítógépek esetén egy központi irányelv szerint tilos pen drive-ot használni, mivel az biztonsági kockázatot jelent". Ezenkívül a Védelmi Minisztérium által használt számítógépek és kommunikációs eszközök mind az eredeti gyártótól származnak, ahogy az a kormány beszerzési eljárásokról szóló előírása megköveteli.

Az idei évben rekordot fog dönteni a különböző kormányzati weboldalak ellen végrehajtott kibertámadások száma. Az Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) által összegyűjtött és nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint az év első 7 hónapjában 273 kormányhivatal oldalát törték fel. Ez a szám 2011-ben 308, 2010-ben 303, 2009-ben pedig csak 201 volt. A CERT-In - amely rendszeresen ad ki figyelmeztetéseket az internet használóknak és rendszer üzemeltetőknek egy átfogó fenyegetésértékelésre alapozva - idén közel tucatnyi alkalommal (május és június hónapban ötször) hívta fel a kormányzati- és magánszektor kulcsszereplőinek figyelmét arra, hogy hacker csoportok által végrehajtott támadások áldozatává válhatnak.

Az indiai biztonsági ügynökségek szerint a kiberhadviselés a nemzetbiztonság szempontjából az első számú fenyegetéssé vált - ahogy ezt a kritikus infrastruktúrák elleni belföldi merénylők és külföldi ellenfelek által intézett támadások is bizonyítják. Shivshankar Menon nemzetbiztonsági tanácsadó, a National Association of Software Services Companies vezetőségi tagja egy hétfői találkozón nyilatkozott: "annak ellenére, hogy Indiát információtechnológiai nagyhatalomnak tartják, körülbelül 500 ezer biztonsági szakértő hiányzik az ország megvédéséhez, és azt tervezzük, hogy ezeket az embereket 5 éven belül ki fogjuk képezni".

Indiának köszönhetünk minden 6. kéretlen levelet, amely megtölti az email fiókunkat. A SophosLabs legújabb "piszkos 12" felmérése szerint, amely a legtöbb spam-et küldő országokat elemzi, zsinórban a harmadik negyed évben vezeti magasan India a táblázatot, amely jelenleg azt jelenti, hogy az elküldött spam-ek 16,1%-ért egyedül ők felelősek, miközben az összes Internet felhasználó 5,3%-a él a kontinensnyi méretű országban.

Annak ellenére, hogy tiltják a pendrive-ok használatát, mégis a legnagyobb veszéllyé nőtte ki magát az indiai védelmi erőknél, amely a kiberbiztonságot fenyegeti, mivel az összes eset 70%-át ez okozza. Mivel könnyen használható és hordozható eszközről van szó, folyamatosan emelkedett a felhasználók száma az elmúlt időkben. A hadsereg által készített friss jelentés szerint az esetek 70%-ban a hordozható meghajtók ellenőrizetlen használata volt a biztonsági esemény fő oka.