Ismert technológiai cégek - mint például a Cisco és az IBM is - támogatják az Open Group egy kezdeményezését, amelynek célja, hogy megvédjék a számítógépes hardver eszközöket a teljes beszállító láncon - amíg a gyártótól eljut a vevőig - az olyan veszélyektől, mint például a spyware-ek. Az Open Group bejelentése szerint a cél, hogy "megvédjék a teljes beszállítói láncot a fejlett és kifinomult kibertámadástól". Az új szabvány, az Open Trusted Technology Provider Standard (O-TTPS) célja, hogy a kormányok és a vállalatok biztosak lehessenek abban, hogy az általuk vásárolt termékekben nincs semmilyen káros szoftver.

Egyes hírek szerint Irán egy dán cég közreműködésével vásárolt izraeli, az internet megfigyelésére alkalmas szoftvert. A Bloomberg pénteki jelentése szerint a dán RanTek szoftverdisztribútor az izraeli Allot cég által gyártott kémszoftvert csomagolja és címkézi át és így továbbítja Iránnak. Izraeli tisztviselők állítják nem volt tudomásuk róla, hogy Irán egy általuk készített szoftvert használna az internet monitoringorzására, hiszen ez súlyosan megsérti az izraeli "kereskedés az ellenséggel" tilalmakat.

A Georgia Tech egy kutatócsoportja demonstrálta, hogyan lehet egy általános asztali számítógép billentyűzet leütéseit kikémlelni egy okostelefon segítségével. Normál esetben mikor a biztonsági kutatók egy mobilos kémprogramról beszélnek azt úgy kell érteni, hogy a káros kód képes a hívásokat lehallgatni vagy a telefonon tárolt adatokat eltulajdonítani. Ebben az esetben azonban a kutatók azt bizonyították, hogyan képes egy okostelefonra telepített szoftver a telefonon "kívül" kémkedni, egészen pontosan egy teljesen hagyományos billentyűzet leütéseit rögzíteni.

A Microsoft Safety Scanner egy ingyenesen letölthető biztonsági eszköz, amely segít felkutatni és eltávolítani a számítógépen található vírusokat, spywareket és egyéb káros szoftvereket, és párhuzamosan működtethető más antivírus szoftverrel is.

A NetQin Mobile legújabb kutatása szerint komoly adatlopásokhoz vezethet az a két új kémprogram (SW.SecurePhone és a SW.Quieting) amely az Android felhasználókat fenyegeti, elsősorban az Egyesült Államokban.

A PeerBlock segítségével beállítható, hogy "kivel beszélgethet" a számítógépünk. A megfelelő beállítás alkalmazásával szűrhető az ismerten rosszindulatú számítógépekkel kapcsolatos forgalom. Továbbá tilthatók a spyware és a hirdetés orientált szerverek, filterezhető a p2p aktivitás, szűrhető a feltört gépekkel való kapcsolat és akár országokat tehetünk fel a tiltólistánkra.