Az Anonymus állítja: a WikiLeaks megbukott. Ezért saját, politikai transzparenciát elősegítő oldalt indítanak, Par:AnoIA címmel.

Ahogyan a NATO szövetségesek egyre közelebb kerülnek, hogy katonai lépéseket tegyenek Szíria ellen, egy új front nyílik a nyugati hatalmak hírszerzési ügynökségei által a damaszkuszi kormány destabilizálására. A CIA és szövetségesei által választott eszköz ezúttal a magát Wikileaks-nek hívó szervezet és a fő szóvivője, Julian Assange.

Néhány nappal azután, hogy a WikiLeaks elkezdte kiadni a szíriai hivataloktól, minisztériumoktól és vállalatoktól származó több mint két millió email-t, egy Anonymous tag azt állította, hogy ők szerezték meg a dokumentumokat, és adták át azt a kiszivárogtató portálnak. Egy szombaton kiadott sajtóközleményben, a saját magukat csak Anonymous Op Syria néven emlegető csoport jelezte, hogy a tagjaik törtek fel számos szíriai domain-t és több tucat szervert február 5-én.

Egy a Wikileaks kiszivárogtató portálon nyilvánosságra hozott levelezésből kiderült, hogy egy amerikai biztonsági cég, az SCG International amerikai tisztségviselők kérésére segítette a szíriai lázadókat, akik a jelenlegi vezőt, Bahar al-Assad hatalmát akarták megdönteni. Az SCG vezére James F. Smith által küldött levélből kiderül, hogy cégét felbérelték, hogy segítség a török bázisú szíriai felkelőket a rezsim megdöntésében. Az e-maileket a nemrég kínos adatvesztési incidensen átesett Stratfor biztonsági cég vezérigazgató helyettesének, Fred Burtonnak címezték.

A Wikileaks kiszivárogtató portál hétfőn kezdte meg annak az 5 millió levélnek a kiszivárogtatását, amelyet vélhetően az Anonymous hackercsoport szerzett meg a Stratfor amerikai hírszerző cég rendszeréből. A kiszivárogtatás célja elsősorban az volt, hogy bemutassák a világnak, hogyan működnek a privát hírszerző cégek és miként vesznek célba magánszemélyeket a cég, vagy a kormány érdekében. A legfrissebb kiszivárgott levelekből kiderül, hogy a hírszerző cég közreműködésével amerikai ügyészek titokban vádiratot készítette a kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ellen.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának a legfelsőbb bíróság bíráival kell szembenéznie a Svédország kiadatási kérelme elleni fellebbezése ügyében. Assange-t számos címmel illették már a különböző médiumok volt már jövőbelátó messiás, terrorista, bátor ellenálló és szexuális zaklató is. Úgyhogy miért ne lehetne egy showműsor házigazdája.

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange a brit legfelsőbb bíróságon tervez fellebbezni kiadatása ellen, miután a bíróság elutasította első fellebbezését. A kiszivárogtató portál alapítója azzal érvel, hogy nem a bíróság nem vádolta semmilyen bűncselekménnyel és svédországi kiadatását egy "partizán bíró" kérte.  A legfelsőbb bíróság meghallgatása december 5-én lesz. Assange-ot valóban nem vádolták meg bűncselekménnyel, de beidézték meghallgatásra két, 2010 augusztusában történt nemi erőszak ügyében. Az őt vádló két nő közül az egyik állítja Assange lefogta őt és szándékosan sérült óvszerrel használt a szexuális együttlétkor, míg a másik nő szerint Assange többszöri kérése ellenére óvszer nélkül létesített vele szexuális kapcsolatot. Svédországban az óvszer használatának megtagadása bűncselekmények számít. Assange tagadja a vádakat.

Egy éven belül már másodszor fordul elő, hogy a WikiLeaks elveszti az általuk megszerzett titkos táviratok feletti felügyeletet. Ez alkalommal közel negyedmillió amerikai kormányzati távirat került ki a kezük közül, ám most az adatok fellelhetőek az interneten is. A cenzúrázatlan táviratokra egy 1,73 GB-os jelszóval védett "cabels.csv" fájlban talált rá Steffen Kraft, a német Der Freitag szerkesztője. Kraft múlthéten jelentette be, hogy lapja talált egy titkosított fájlt, melyhez gyerekjáték volt megszerezni az azt védő jelszót.

Szerda este az USA 1860 Indonéziával foglalkozó diplomáciai táviratát tették közzé a WikiLeaks honlapján.

Az amerikai Védelmi Minisztériumot számos nagy kaliberű támadás érte az elmúlt években, amely rávilágított, hogy milyen széles is a fenyegetések tárháza, az elégedetlen katonától, aki titkos dokumentumokat adott át a Wikileaksnek egészen az államilag támogatott hackerekig, akik feltehetően 24000 fájlt tulajdonítottak el, ami egy új fegyver rendszerhez köthető. A tény, hogy ezek a betörések egy állítólag biztonságos rendszeren történtek megmutatja, hogy a Védelmi Minisztériumnak és az ipari partnereinek igazán kihívást jelent a kiberbiztonság kialakítása, még a legjobb körülmények között is.