A két román állampolgár a New York-i Queens-ben él, és egyaránt 57 hónap börtönbüntetésre ítéltek egy ATM csalási ügy miatt. A hatóságok szerint a 30 éves Ioan Leusca (másnéven Ionel Spinu), és a 29 éves Dezső Gyapias (másnéven Valentin Folea) bűnösnek vallotta magát egy banki csalás vádjában és minősített személyazonosság-lopásban. 2013. januári letartóztatásuk óta őrizetben vannak.

Egy ATM csalások elkövetéséért öt évre ítélt román hacker olyan eszközt tervezett az pénzkiadó automatákhoz, amelyek segítségével meg lehet előzni a skimming típusú csalásokat. A 33 éves Valentin Boanta - aki jelenleg is a büntetését tölti, miután 2009-ben elítélték bankkártya csalásokért - egy általa SRS (Secure Revolving System) névre keresztelt rendszert dolgozott ki, amelynek az alapja, hogy megváltoztatják annak a módját, ahogy az automaták leolvassák az ügyfelek kártyáit, így meg tudják előzni, hogy a bűnözők által az ATM-be telepített skimming eszközök hozzáférjenek a kártya adataihoz.

A szövetségi hatóságok nyolc embert vádolnak azzal, hogy részt vettek a 21st-Century Bank kirablásában, amelyben nagyjából 45 millió dollárt kerestek azzal, hogy bejutottak a fizetési rendszerbe, és eltörölték az előre fizetett (prepaid) kártyák fizetési limitjét. A nyolc gyanúsított egy nemzetközi bűnszervezet new yorki csoportját alkották, amely számítógépes betörésekkel dolgozott, majd az így szerzett hamis kártyákkal több tucat országban vettek fel készpénzt az automatákból. Az ügyészség szerint csak New Yorkban két alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt 2,8 millió dollárt szereztek ezzel a módszerrel. Ezzel egyidőben 26 másik országban 40 millió dollár körüli összeget emeltek le más számlákról a banda egyéb tagjai.

A holland bankszövetség (NVB) keddi közleménye szerint a hatékonyabb monitorozási rendszer és az ügyfelek jobb tájékoztatása segített csökkenteni az internetes bankolást célzó bűncselekmények által okozott károkat. A tavalyi év első hat hónapjában az internetes csalások által okozott veszteség megközelítette a 25 millió eurót, de a második félévben az összeg lecsökkent 10 millióra. A skimming - amikor egy ATM automatához kapcsolt szkenner segítségével lemásolják a kártyán lévő információkat - által okozott kár tavaly 29 millió, amíg egy évvel korábban 39 millió volt. A javuló tendencia részben az új chip-ek és a blokkoló technológiák bevezetésének köszönhető, állítja a közlemény.

A csalások felderítésére szakosodott FICO által most nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy 2012-ben megugrott a kártya és PIN azonosítók ellen, az ATM automatáknál elkövetett olyan bűncselekmények száma, amelyekben a bűnözők elektronikus eszközökkel operálnak. Az elemzés különösen Kalifornia, Florida és az észak-keleti államok területén mutatnak emelkedést, ezeken belül is főleg Los Angeles, Riverside, San Diego és San Bernardino megyékben volt jelentős romlás ebben a tekintetben. John Buzzard szerint érdekes, hogy Kaliforniában a hitelkártya csalások száma 9%-kal csökkent, azonban a skimming (elektronikus eszközökkel történő) csalások száma ezzel szemben folyamatosan növekszik.

Az elmúlt év utolsó napjaiban két ATM automaták ellen végrehajtott összehangolt támadásban majdnem 11 millió dollárt loptak el szervezett kiberbűnözők. Az események nyomán a VISA figyelmeztetést adott ki az amerikai kártyakibocsátók részére, amelyben felhívták a figyelmüket arra, hogy az új évben további nagy kockázattal járó csalásokra számítanak. A pénzügyi szektorból és a hatóságoktól származó információk szerint első alkalommal  karácsony napján léptek akcióba az elkövetők. Néhány feltölthető bankkártya és a kapcsolódó számlák segítségével legalább egy tucat államban néhány óra alatt 9 millió dollárt tudtak zsákmányolni az ATM automatákból.

A legtöbb európai és ázsiai bankban alkalmazott chip és PIN rendszerek biztonságosabbak, mint a mágnescsíkot használók, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének meg ezeknek is a saját hibáik. Rendszeresen visszaélnek ezekkel az ATM és a POS csalók, és kamerákkal rögzítik a kártya tulajdonos által beírt PIN kódot, illetve vannak egyéb módszerek is. A Cambridge Egyetem kutatói felfedeztek egy hibát abban, ahogy az algoritmus generálja az egyedi azonosító számot, ami minden ATM és POS tranzakciónál felhasználásra kerül. A hiba következtében a támadó számára lehetővé válik illegális tranzakciókat végrehajtani anélkül, hogy birtokában lenne az ügyfél kártyájáról készített másolat. Az egyedi azonosító (UN - unique number) felső 17 bitje fix érték, míg az alsó 15 egyszerűen egy számláló, amely minden milliszekundumban növekszik.

Egyre több bank használ olyan technológiát, amely lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy kártya nélkül vegyenek fel pénzt az az automatákból (ATM). A United Bank of Africa (UBA) és az Energy Bank már használja az innovatív megoldást, míg az Access Bank, a Zenith Bank és a Ghana Commercial Bank (GCB) tárgyal róla. "Mi előre nézünk, és azt látjuk, hogy a hagyományos bankkártyák egyre inkább éltűnőben vannak, akárcsak a világ többi részén, mivel sok kényelmetlenséggel és problémával jár a használatuk. A kártya nélküli technológiát használva sokat lehet spórolni a kártyák nyomtatásán, illetve csökkenni fog a csalások száma".

A tervek szerint hangfelismerős poligráf készülékeket telepítenének az orosz állami tulajdonú Sberbank ATM-jeibe és fiókjaiba, mely felismerné, ha az ügyfél nem az igazat mondja, például egy bankkártya igénylés vagy hitelfelvétel esetén. A hangfelismerő rendszert a csalások és visszaélések elleni harc legújabb fegyvereként emlegetik, bár a módszer már a Szovjetunióban sem volt ismeretlen. A készüléket gyártó cég, a Speech Technology Center például kapcsolatban áll az Állambiztonsági Szolgálattal, ami gyakorlatilag a KGB modern utódja.

Egy korábban a Bank of America (BOA) alkalmazásában álló programozót 27 hónap fegyházra ítéltek, mert illetéktelenül behatolt a pénzintézet számítógépes rendszerébe.

Frank D. Whitney kerületi bíró a letöltendő börtönbüntetés mellett arra is kötelezte Rodney Reed Caverly vádlottat, hogy 419,311 dollár kártérítést is fizessen a banknak. A kártérítésbe benne van az ATMekből ellopott, összesen 284,750 dollár, valamit 134,751 dollár "javítási" költség, amit a BOA költött arra, hogy az ATM rendszerükből eltávolítsák a Caverly által használt káros kódot.