A Google bármikor vissza tudja állítani a képernyőzárat a gyári beállításra. Ez derül ki egy jelentésben, amit a New Yorki-i kerületi ügyészség tett közzé.

Biztonsági kutatások szerint legalább 18 ezer olyan androidos alkalmazás létezik, amelyek a háttérben minden beérkező SMS-t feltöltenek egy távoli kiszolgálóra. Jelenleg még "csak" Kína érintett.
 

A Kaspersky és az INTERPOL szakemberei közös, egy évet átölelő kutatással arra a következtetésre jutottak, hogy az Androidos rendszereket jelenleg leginkább az SMS-ben terjedő kártevők veszélyeztetik.

Kritikus sérülékenység került napvilágra, amely az Androidos készülékek millióit érinti. A biztonsági rés lehetővé teszi, hogy egy rosszindulatú „app” megbízhatónak tüntesse fel magát. Ez lehetővé teszi a támadónak, hogy számos kellemetlenséget okozzon beleértve például Malware (rosszindulatú kód) beillesztését egy legitim alkalmazásba.

Egy trójait tartalmazó Androidos mobilbank program forráskódját tették közzé egy alvilági fórumon, ami nagy számú kiberbűnöző számára teszi lehetővé, hogy ilyen jellegű támadásokra használják azt a jövőben. A trójai alkalmazás először tavaly év végén jelent meg az alvilági piacon 5,000 $-os áron az RSA - az EMC cég biztonsági részlegének - kutatói szerint, akik a közelmúltban fedezték fel a forráskód kiszivárogtatását.

Több, mint 100 millió Android felhasználó töltötte le a Brightest Flashlight Free androidos alkalmazást, amelynek gyártóját az amerikai Federal Trade Commission (Állami Kereskedelmi Bizottság, továbbiakban FTC) azzal gyanúsítja, hogy nem hozták nyilvánosságra azt a tényt, miszerint az alkalmazás adatokat gyűjt a felhasználóról (felhasználói azonosító és lokáció alapú meghatározás) és ezeket egy harmadik félnek eladja. Az alkalmazás hamis  lehetőséget biztosított a felhasználónak, hogy ne ossza meg az információit.

A júliusban előzőleg már feltárt, az Android mobil eszközök 99%-át érintő sérülékenység után, amely lehetővé tette kiberbűnözőknek, hogy az alkalmazásokat trójai vírussá változtassanak - amelynek segítségével adatokat tulajdoníthatnak el, vagy átvehetik a mobileszköz feletti irányítást -, egy szakértői csoport pár napja felfedezte, hogy ez a hiba az Android 4.3 Jelly Bean operációs rendszerben sem került javításra.

Ez a súlyos sérülékenység minden Android 4.3 operációs rendszert futtató okostelefont érinthet. Szakértők csak megbízható alkalmazások letöltését javasolják. Az Android 4.4-ben a hibát már javították.

A Symantec antivírus és biztonsági szoftvereket gyártó cég olyan hamis, Android-os víruskereső káros alkalmazást fedezett fel, amely egyben ransomware-ként is működik, és így "túszul" tudja ejteni az áldozat eszközét. Az ehhez hasonló hamis antivírus programoknak hosszú előéletük van a Windows-os számítógépeken. A terjesztőik arra alapoznak, hogy megpróbálják becsapni az áldozatokat azzal, hogy elhitetik velük, fertőzött számítógépet használnak, és a káros szoftvereket csak ezek a hamis szoftverek képesek eltávolítani - természetesen némi pénzért cserébe. A Symantec szerint a most felfedezett Android Defender valószínűleg az első ilyen hamis antivírus és ransomware program.

Egy biztonsági szakértő szerint a nemrég felfedezett Backdoor.AndroidOS.Obad.a névre keresztelt Android-os káros szoftver a Google operációs rendszerének korábban ismeretlen sérülékenységeit használja ki, és a Windows-os malware-ekhez hasonló képességekkel ruházza fel a jelenleg legfejlettebb mobilos kártevőt, amely szerencsére még nem terjedt el széles körben. Erős kontrasztot mutat a jelenleg elterjedt káros szoftverekkel szemben, mivel képes használni a Bluetooth és wifi kapcsolatot saját maga terjesztésére, valamint lehetővé teszi hogy támadó parancsokat adjon SMS üzeneteken keresztül.

A mobil eszközöket támadó káros szoftverek robbanásszerű terjedése hasonló ahhoz, amely a számítógépeket érte a web elterjedésének idején, állítja az észak-amerikai Kaspersky Lab alelnöke Chris Doggett. "A bűnözők számára a mobil platformok egy új, célpontban gazdag vadászterületet jelentenek". A káros szoftverek készítőinek és terjesztőinek erős motivációt jelent, hogy a mobil eszközök (okostelefonok és tablet-ek) egyre nagyobb számítási kapacitással bírnak, ehhez képest pedig viszonylag védtelenek a támadásokkal szemben. A felhasználókra számos veszély leselkedik: a támadók gyakran meg tudják szerezni a különböző online szolgáltatásokhoz tartozó felhasználói adatokat azzal, hogy megszerzik a bejövő és kimenő szöveges üzeneteket, hozzájuthatnak a munkatársak és a családtagok telefonszámaihoz és email címeihez, de hozzáférhetnek az online banki fiókok adataihoz is, ha a felhasználó igénybe veszi az ilyen szolgáltatásokat.