Az okostelefonok jelentette veszélyek egyre inkább nyilvánvalóak lesznek, ahogy egyre több helyről szivárognak ki nemkívánatos adatok. A biztonsági kockázatok kezelése egyre fontosabb a kormányzati szektorban is; az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama is kénytelen a biztonsági rezsimszabályokat betartani, hogy az általa kezelt szenzitív adatok ne jussanak illetéktelen kezekbe.

Amióta az Apple bemutatta az első iPhone okostelefont, azóta játszik macska-egér játékot a hacker-ekkel, akik nem "hivatalos" szoftvereket akarnak telepíteni a készülékre. A játék hamarosan véget érhet, köszönhetően a robbanásszerűen terjedő, államilag szponzorált káros szoftvereknek. A világcég és a hacker-ek közt zajló verseny a következőképpen nézett ki: a hacker-ek kifejlesztettek egy szoftvert, amely segítségével sikerült "jailbreak"-elni a telefont, az Apple pedig egy szoftverfrissítéssel becsukta ezt a kiskaput. A jelek arra mutatnak, hogy hamarosan vége lesz ennek, mivel ezek a törések mind az úgynevezett 0-day sérülékenységeket használják ki. Ezek a 0-day-ek nagyon értékesek azok számára, akik kifinomult káros szoftvereket fejlesztenek kémkedés és távoli hozzáférések céljára. A feketepiacokat jól ismerők szerint az iOS 0-day sérülékenységek elég értékesek ahhoz, hogy inkább eladják azokat, minthogy újabb jailbreak módszert dolgozzanak ki.

iPhone, iPad vagy Mac rendszeren, alapértelmezett vagy könnyen megfejthető jelszóval rendelkező Asus router használatakor, egy valódinak tűnő email megnyitása a hálózat feltöréséhez vezethet. Az első tesztek Asus RT-N16 és Asus RT-N56U router-ekkel készültek, és a támadás mindkét esetben sikeres volt, de lehetséges, hogy más gyártóktól származó eszközök is érintettek a problémában. Az alábbi videóban bemutatjuk, hogyan zajlik le a támadás, amelynek következtében a router-ben beállított DNS szerver címeket megváltoztatja a támadó egy általa felügyeltre. Az ötletet az adta, hogy az Apple eszközök automatikusan betöltik a távoli erőforrásokon lévő képeket. Ez a megoldás adatvédelmi szempontból aggályos, és semmilyen körülmények között nem ajánlott gyakorlat. Ha egy támadó olyan email-t küld, amiben 1x1 pixel nagyságú kép van, amelyek színe az email kliens által használt háttérszín, akkor az nem lesz átható. A kliens betölti a képet, amivel viszont felfedi az IP címet és a használt kliens verziót, illetve még akár a személyazonosságot is.

A szakértők véleménye szerint figyelemre méltó iOS biztonsága, legalábbis abban a tekintetben, hogy népszerűsége ellenére egyetlen komolyabb kibertámadási kampány sem célozta az operációs rendszert, nem úgy mint társait a Windows Mobile-t vagy a Google Androidját. Ráadásul ez az állítás annak ellenére igaz, hogy a biztonsági szakemberek folyamatosan keresik az iPhone és iPad készülékeket érintő sérülékenységeket. Mikko Hypponen az F-Secure vezető kutatója elmondta, bár az iPhone már 5 éve a piacon van és ez a világ egyik legnépszerűbb készüléke, mégsem születtek jelentős számban olyan káros szoftverek, amelyek az iOS platformot céloznák.

A jelenések szerint a szíriai kormány betiltotta az iPhone okostelefonok használatát, így próbálva meg kontrollálni az országból kijutó információkat. A szíriai gazdasági minisztérium vámosztályáról kikerül állásfoglalás szerint, a hatóságok mindenkit "figyelmeztetnek", aki iPhone készüléket használ Szíriában. A rendelet emellett megtiltja az Apple mobilkészülékeinek importálását is. A ENSZ becslései szerint az országban március óta közel 4000 embert öltek meg. Mivel a nemzetközi média a felkelések kezdete óta ki van tiltva az országból, a véres megtorlásokról szóló videókat és képi anyagokat főleg az aktivisták készítik mobiljaikkal és megosztják azokat az interneten.

Egy éven belül pénzügyi káros szoftverrel vagy banki trójaival lesz fertőzött minden 20. Android mobil vagy iPhone. A nagy számok törvénye alapján az online csalásoknak van a legnagyobb sikere. Jelenleg a mobil banki eszközöket nem túl hatékony támadni, ami valószínűleg hamarosan változni fog. A Trusteer elemzése szerint egy év múlva a mobil bankolás teljesen máshogy fog kinézni, mivel egyre több és több felhasználó kezdi majd el használni a mobilos banki szoftvereket, és ekkor a csalók bevethetik a nehéz fegyvereket.

A Research In Motion (RIM), a BlackBerry okostelefon készülékek gyártója a tervek szerint  2000 munkahelyet szűntet meg a közeljövőben. Ez a teljes munkaerejük nagyjából a tizedét jelenti. Az elbocsájtásokra, az elemzések szerint azért van szükség, mert a cég komoly piaci részesedést vesztett az Apple iPhone-jával szemben. A leépítések után a RIM körülbelül 17 000 dolgozónak ad munkát.

A dolgozók szempontjából jó, de a vállalatok szempontjából nem, hogy egyre többen alkalmazzák munkájukban és munkájukhoz az iPad-et és az iPhone-t. Viszont eddig nem volt rá mód, hogy a PGP-vel titkosított e-maileket a felhasználók ezen készülékeken olvashassák.

A népszerű közösségi oldal szóvivője megerősítette a hírt, mely szerint a Facebook alkalmazta George Hotz-t, az internetet "GeoHot" néven elhíresült hackert, aki ellen a Sony pert indított, mivel Hotz feltörte a japán cég PlayStation 3 konzolját és a módszert blogján nyilvánosságra is hozta.

A Cellcrypt biztonsági cég kedden kiadta legújabb Apple iPhone szoftverét, amely a hanghívások titkosítására szolgál és amellyel a szoftver leírása szerint megelőzhető, hogy lehallgassák hívásainkat. A Cellcrypt Mobile for iPhone névre keresztelt szoftver működik az iPhone 3GS iOS4-es verzióin és az iPhone 4-en. Így ez már a második App Store-ból elérhető hanghívások titkosítására szolgáló szoftver, bár léteznek hasonló termékek más gyártóktól, mint a  Goldlock vagy a SecurStar.