A kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a világ egy új kiberbűnözési hullám előtt áll és ez az okostelefonok elterjedésének köszönhető. Az okostelefonok legnagyobb hibája, hogy túl hasznosak és túl felhasználó barátak, így a felhasználók gyakorta a kényelmet a biztonság elé helyezik. Az okostelefonon tároljuk a leveleinket, banki információinkat, üzeneteinket, Facebook-ozunk és böngészünk róluk.

A Norton legújabb kiberbűnözésről szóló jelentése szerint a világ 431 millió felnőttje találkozott valamilyen fajta kiberbűncselekménnyel az interneten. Ez 3 százalékos növekedést jelent a 2010-es évhez képest. A jelentés alapján a 3 leggyakoribb kiberbűncselekmény a vírus vagy káros szoftver fertőzés, az adathalászat és online bankkártya csalás, valamint az emailben érkező csalások.

A brit kormány szeretné, ha a Google nagyobb szerepet játszana az online kalózkodás elleni küzdelemben. Jeremy Hunt, kulturális, média - és sportminisztériumi államtitkár a Royal Television Society cambridgei egyeztetésén beszélt arról, hogy a webes cégeknek és a keresőknek kötelessége, hogy a kalóz oldalak dolgát megnehezítése. "Nem hagyjuk, hogy bizonyos termékeket az utcán áruljanak, ahogy azt sem hagyjuk, hogy a boltokban hamisított árukat forgalmazzanak. Miért tolerálnánk ezt a világhálón?" - mondta el Mr. Hunt. "Szeretnénk intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy az ilyen, tudatosan jogsértő, a fogyasztókat megtévesztő és az alkotókat a tisztességes jutalmuktól megfosztó oldalak hozzáférését jelentősen megnehezítsük.

A weboldalak elleni kiber-támadások és bűntények évente nemzetközi szinten több, mint 5 milliárd eurós kárt okoznak. Paul Dawyer biztonsági szakértő Dublinban egy nemzetközi kiber-konferencián elmondta, csupán 330 euró elég ahhoz, hogy beszerezzük a szükséges "eszközöket", hogy egy weblapot elérhetetlenné tegyünk.

A Blackhole exploit kit egy ingyenes verziója jelent meg a világhálón, amely radikálisan csökkenti a kiberbőnözésbe történő "beszállás" költségeit. A Blackhole exploit kit, amelynek éves díja 1500 dollár körül mozog, lehetőséget biztosít, hogy használója praktikus módon helyezhessen el káros szkripteket egy kompromittált weboldalon. Az interneten szörfölőket a szkript segítségével olyan oldalakra irányíthatják, amelyeket böngésző sérülékenységek kihasználására terveztek, hogy így terjesszenek, olyan banki trójai programokat, mint például a ZeuS toolkit.

A brit kormány számításai szerint a kiberűnözés évente 27 billió font ( 43 billió dollár ) kárt okoz a brit gazdaságnak, ami az éves teljesítményük mintegy 2%-át teszi ki, kihangsúlyozva ezzel, hogy a bűnözők egyaránt túljárnak a kormány és a cégek eszén is.

A román hatóságok kedden bejelentették, felszámoltak egy kiberbűnözési hálózatot, akik több, mint 11 millió eurós (13,5 milló dollár) kárt okoztak különböző cégeknek az Egyesült Államokban,  Angliában, Dél-Afrikában, Olaszországban és Romániában.

A kiberbűnözők nem tekintik igazi bűncselekménynek a számítógépes bűnözést, egyfajta kevésbé kockázatos virtuális támadásként fogják fel.

Az Egyesült Királyság nem engedheti meg magának, hogy ne gazdasági fenyegetésként kezelje a kiberbűnözést az országban, jelentette ki a Serious Organised Crime Agency (SOCA) vezetője.

A Gartner biztonságtechnikai cég arra figyelmeztet, hogy az online banki tranzakciók elleni támadások növekvő száma, csak a számítógépes bűnözés jéghegyének csúcsa.