Az IPv4 a jelen és az IPv6 a jövő. Az új teljesen le fogja váltani a régit. A jelenlegi biztonsági eszközeink - például a tűzfalak és egyszerű behatolás érzékelő rendszerek - az IPv4 hálózatokat védik. Az átállás az IPv4-ről az IPv6-ra időbe kerül, és lassú folyamat lesz. Ez az átállás olyan dolgokat fog tartalmazni, mint például tunnel-ek, beágyazások (encapsulation) és dual stack technológiák hozzáadása a meglévő rendszerekhez, amik viszont növelik mind a bonyolultságot, mind a támadási felületet. A támadók új módszereket használnak az IPv4 és az IPv6 hálózatok ellen.

A kiberbűnözők már használják az IPv6 hálózatokat, hogy az IPv4 hálózatot használó felhasználókat támadják. Egy biztonsági kutató leírta egy lehetséges támadás forgatókönyvét.

A szakemberek szerint a különböző szervezetek számos információbiztonsági kihívással állanak szemben az IPv4-ről az IPv6-ra történő átállás során. A problémákat tovább bonyolítja a tény, hogy bizonyos támadók már az IPv6 cím tartományt használják az IPv4 hálózatokba történő beszivárgáshoz.

Az internetszolgáltatók figyelmeztetnek, az IPv6 szabványra való áttérés, ami az internet növekedésével elkerülhetetlen, alaposan megnehezíti majd a spam üzenetek szűrését.

Az átállás az IPv4 protokollról az IPv6-ra nem egyszerű, mivel összehangolt erőfeszítéseket igényel minden résztvevő féltől, beleértve az internet felhasználókat is. A helytelenül konfigurált számítógépekkel rendelkező felhasználók sebesség csökkenést, időtúllépést és más kapcsolódási problémákat tapasztalhatnak, mikor az internet átáll az IPv6 protokllra. 

Az APNIC titkárság köszöni az internetes közösségnek a 2010. évben biztosított támogatását, illetve boldog és sikeres évet kíván mindenkinek.

Az IPv4 címek elfogyásának kihívásával szembesülve, készítettek egy videót, mely felhívja a figyelmet az IPv6 fejlesztések fontosságára. Nem csak  az Internet jövőjének, de a jövő generációjának érdekében.

A Number Resource Organization (NRO) az a szervezet, aki az öt regionális regisztrátor (RIRs) munkáját koordinálja, ma reggel bejelentette: az IPv4 technológiájú címek kevesebb, mint 5%-a maradt kiosztatlan. A rendelkezésre álló IPv4  címek száma 2010 januárjában esett 10% alá, a következő 9 hónapban pedig az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) közel 200 millió címet osztott ki a regisztrátoroknak.

Az InfoSecuruty figyelmeztetése szerint, a kiberbűnözők már készenállnak, hogy
lecsaphassanak, ha a jelenleg használt IPv4 címek elfogynak és a cégeknek össze kell kapcsolni a rendszereiket az új IPv6 technológiával.

A segédlet kiemeli a megfontolandó lépéseket, melyek segítségével a szervezetek láthatóvá válhatnak a világ számára mind IPv6, mind IPv4 protokollokon keresztül.

http://www.6uk.org/wp-content/uploads/2010/04/IPv6-Project-Planning-Guid...
http://www.6uk.org.uk/resources/
http://www.6diss.org/tutorials/

Az Internet jelenleg az IPv4 protokollra épül, viszont a véges számú kiosztható címek végett elkerülhetetlen a váltás az IPv6 verzióra. Az eredeti tervek szerint az átállás csendben és észrevétlenül történt volna meg a sokkal nagyobb címtérrel rendelkező IPv6 protokollra. Az évek múlásával azonban világossá vált, hogy ez nem lesz sima ügy...
http://arstechnica.com/business/news/2010/09/there-is-no-plan-b-why-the-...

A RIPE NCC és az ICANN közösen kiadtak egy, a fontosabb IPv6 címcsoportokról, azok funkcióiról és IPv4 megfelelőikről egy segédletet.

http://blog.icann.org/wp-content/uploads/2010/07/ipv6-address-types.pdf