Információbiztonsági szakemberek felfedeztek egy új Linux férget, amely különféle internetes eszközöket, otthoni számítógépeket, beltéri egységeket (set-top-box), biztonsági kamerákat és egyéb internet kapcsolattal ellátott eszközöket támad.

Az elmúlt néhány évben egyre szélesebb körben terjedtek el az olyan szolgáltatások, amelyek igénybevételével célzottan lehet weboldalakat vagy egyéni internet felhasználókat offline kényszeríteni. Régebben az ilyen szolgáltatásokat nyújtók csak az internet sötét oldalán, eldugott fórumokban hirdették szolgáltatásaikat, de mára az úgy nevezett "booter" vagy "stresser" szolgáltatásokat üzemeltetők nyíltan hirdetik magukat az interneten, mindenféle erősen megkérdőjelezhető jogi nyilatkozat mögé bujdosva. Ráadásul a szolgáltatásokért, akár PayPal-on keresztül is fizethetünk.

Az arab országok egységes kiberbiztonsági stratégia kialakításán dolgoznak a terrorizmus elleni védekezés jegyében, miközben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző csoportok egyre jobban támaszkodnak az Internetre a pénzügyi műveleteik és a szervezet irányítása során. Az perzsa-öböl menti országok biztonsági szakemberei folyamatosan jelezték az arab világ törvényhozóinak, hogy kapcsolják össze az adatbázisaikat, hogy a körözött személyeket mozgását nyomon tudják követni, valamint hogy együtt lépjenek fel az olyan fórumok és weboldalak ellen, amely szélsőséges nézeteket terjesztenek, és új tagokat toboroznak terrorista cselekmények végrehajtására.

Szaúd-Arábia megfenyegette az Internet alapú kommunikációs programokat gyártó cégeket, hogy betiltják azok használatát, amennyiben nem felelnek meg a helyi előírásoknak. Az országos újságokban korábban jelentek meg olyan hírek, hogy a kormány azzal fordult a telekommunikációs cégekhez, hogy tegyék lehetővé az üzenetküldő alkalmazások (Skype, WhatsApp, stb.) biztonsági okokból történő lehallgatását. Amennyiben valamelyik szolgáltatás nem felel meg a követelményeknek, a hatóságok blokkolni fogják a használatát. Az ország hírközlési hatósága vasárnap kiadott közleménye megemlíti, hogy több alkalmazás is van, amely jelenleg nem felelnek meg a szabályoknak, de azt nem árulta el, hogy melyek ezek.

Az Europol kedden nyilvánosságra került jelentéséből az derül ki, hogy újfajta szervezett bűnözői csoportok vannak kialakulóban az Európai Unión belül, amelyek tevékenységét nagyban segíti a világháló. A jelentésből kiderül az is, hogy az Europol ismeretei szerint 3600 bűnözői csoport tevékenykedik az EU-ban. A tevékenységek között a drog csempészés az első számú, de vannak olyan csoportok is, akik az Internet-et vagy a rossz gazdasági helyzetet használják ki.

Kína egy gyorsabb és biztonságosabb rendszert internetes rendszert épít, mint amely felé a nyugati társadalmak jelenleg haladnak. Az Internet fogaskarekei egyre jobban csikorognak, elöregedtek, kezdenek kifutni a rendelkezésre álló erőforrásokból, de alapvetően továbbra is sérülékeny az egész hálózat. A  Philosophical Transactions of the Royal Society által az elmúlt héten kiadott jelentés részletesen leírja Kína következő generációs Internetét, amelyet nemzeti szinten valósítanak meg, és szélesebb körű lesz mint bármilyen nyugati rendszer. A probléma gyökerei az Internet architektúrájának két fontos hiányosságából erednek, állítja egy másik tanulmány, amelyet a New England Complex Systems Institute készített még 2008-ban az Egyesült Államok Haditengerészetének megbízásából, de csak most hozták nyilvánosságra. Az első, hogy az Interneten nincs módszer arra, hogy a káros folyamatokat egységesen blokkolni lehessen. Amíg a káros szoftverek gyorsan tudják másolni saját magukat, és képesek a terjedésre az egész hálózaton, addig a különböző szervezetek csak egyesével képesek reagálni az általuk okozott fenyegetésre.

A PTA CERT-Hungary (Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ) a SANS Intézet Securing The Human program keretein belül havi rendszereséggel tudatosságnövelő kiadványt jelentet meg OUCH! néven. A 2013. márciusi kiadvány "Közösségi oldalak biztonságosan" témájával foglalkozik. A kiadvány itt érhető el, valamint az együtműködéssel és a kiadvánnyal kapcsolatban további információ a PTA CERT-Hungary weboldalán olvasható.

A Peer 1 hosting szolgáltató által készített kis alkalmazás pontosan azt adja, amit ígér: az Internet térképét. Az Android, iPhone, iPod touch és  iPad rendszereken futó program segítségével meg lehet jeleníteni azt a számtalan hálózatot, amelyet Internet néven ismerünk. Megmutatja az internet szolgáltatókat (Internet Service Providers - ISP), az őket összekapcsoló exchange központokat és azokat az egyéb szervezeteket, amelyek segítségével az adatforgalmat irányítják ebben az online világban.

Kína és Oroszország egyre komolyabb technológiai eszközöket vásárolnak, amelyek segítségével le tudják hallgatni az internetes kommunikációt, és így megpróbálják szigorítani a hálózat feletti felügyeletet. Alec Ross az Egyesült Államok külügyminiszterének tanácsadója szerint azonban új szereplők is megjelentek, mint például Thaiföld és Ukrajna, akik vagy szabadon hozzáférhetőnek hagyják meg az Internetet, vagy egy zártabb, saját nemzeti "intranetet" hoznak létre.

November 29-én megszűnt az internetkapcsolat Szíriával, és az ország területén a mobilkommunikációban is zavarok léptek föl. A szíriai kormány a terroristákat okolja az internet szolgáltatást lehetővé tevő kábel átvágásával, de hálózati szakemberek szerint ez valószínűtlen.