Az ENISA, az Európai Unió kiberbiztonsági ügynöksége kiadta az első Threat Landscape jelentését, amelyben összegzik, hogy milyen új fenyegetések jelentek meg a közelmúltban, és hogyan kellene reagálniuk ezekre a különböző szervezeteknek. A drive-by exploit-ok, a férgek és trójai programok továbbá a kód befecskendezést jelölték meg, mint a három legnagyobb veszélyt hordozó fenyegetést. A jelentés 120 különálló felmérést, jelentést foglal össze, amelyek lefedik az egész IT biztonsági ipart. Amellett, hogy azonosítja a legnagyobb fenyegetéseteket, további megállapításokat tesz, amelyekkel összekötik a folyamatosan  erősödő fenyegetéseket a feltörekvő technológiákkal, mint például a felhő számítástechnika (cloud), mobil eszközök, big data, közösségi média.

Az Európia Unió hálózat- és információbiztonsággal foglalkozó szervezete a European Network and Information Security Agency (ENISA) egy részletes tanulmányt készít 30 különböző digitális csapdáról vagy más néven honeypot-ról, amelyeket a kormányzati és egyéb CERT-ek használnak arra, hogy proaktívan módon észleljék a kibertámadásokat. Az elmúlt héten nyilvánosságra hozott bejelentéseben az ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyamatosan növekvő számú és egyre összetettebb kibertámadások miatt jobb korai előrejelző és észlelő képességekre van szükségük az különböző szervezeteknek. A honeypot-oknak vagy egyszerűen csak csapdáknak az a kizárólagos feladatuk, hogy oda csalják a támadókat azzal, hogy egy valódi és komplex hálózati rendszert utánoznak. Ha ezeken a csapdákon bármilyen kapcsolat létrejön az gyanús, és minden tevékenységet monitoroznak, hogy felismerjék az esetleges káros műveleteket.

Egy friss jelentésben az EU kiberbiztonságért felelős ügynöksége (European Network and Information Security Agency - ENISA) felmérést készített a jelenlegi és a jövőbeli európai kiberbiztonság törvényi helyzetéről és az incidens kezelésről. Az elemzés kiemeli az előrelépéseket, de ugyanakkor rámutat arra, hogy milyen hiányosságok vannak az elvárások nemzeti megvalósításában, mivel a legtöbb incidenst nem jelentik be. Komoly veszélyt jelent ez a helyzet, mivel a kiberbiztonsági incidensek nagymértékben hatással vannak a társadalomra.

A Biztonsagosinternet Hotline részt vesz az Európai Információ és Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) által koordinált EISAS (European Information Sharing and Alerting System) programban. A program célja, hogy az európai állampolgárok részére olyan tanácsokat osszon meg az internet veszélyeivel kapcsolatban, amelyek az állampolgárok online biztonságát szolgálják. A program jelenleg kisérleti fázisban van. A program azonos tartalmakat oszt meg Európa szerte, különböző nyelveken.

Európa szeretné, ha állampolgárai biztonságban lennének. Ennek céljából életre hívták az EISAS programot, aminek célja az európai állampolgárok internetes biztonságának növelése, a tudatos internethasználat erősítése.

Az ENISA (Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség) egy új jelentést adott közzé, melynek segítségével az okos áramhálózatok és telepítésük sikeres lehet, főleg a kezdetektől fogva figyelembe vett IT biztonsági szempontok alapján.

Nagyon sok online banki rendszer veszélyes módon függ a személyi számítógépek biztonságosságától, de a bankoknak azt kellene feltételezniük, hogy az ügyfelek rendszerei veszélynek vannak kitéve. Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb kibertámadásában, a "High Roller" műveletben a vastag vállalati bankszámlákról emeltek le több tíz millió dollárt. A McAfee és a Guardian Analytics készített egy jelentést a támadásról, amely részletesen leírja a támadás menetét. A régi bölcsesség szerint a bűnözők oda mennek, ahol a pénz van, ez a mai állapotokra átfogalmazva úgy hangzik, a bankrablók a kibertérben fognak bűnözni. Nincs abban semmi meglepő, hogy a szervezett bűnözői csoportok a online banki rendszereket vették célba.

A European Network and Information Security Agency (ENISA) javaslata szerint a vállalkozásoknak kötelező kiberbiztosítást kellene kötniük, és felkérte a biztosítási cégeket, hogy dolgozzanak ki üzleti megoldásokat a problémára, amely segít az esetleges kárenyhítésben. Az ügynökség közelmúltban kiadott jelentése szerint a kötelező biztosítás lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy ellensúlyozzák a különböző támadások által okozott hatásokat azzal, hogy megfelelő fedezetet biztosítanak számukra.

Az European Network and Information Security Agency (ENISA) két kisméretű kiberbiztonsági gyakorlatot szervezett, amik május 30-án és június 6-án zajlottak. A gyakorlatot a résztvevők egymással való megismerkedéséért szervezték, határokon átnyúló együttműködéssel és mechanizmusokkal, amikkel a nagyobb méretű krízisekre lehetett felkészülni. Mindkét gyakorlat fikciós forgatókönyvön alapult, amely bizalmas adatok kiszivárgásáról szólt. A résztvevők az első esetben Ciprus, Észtország, Görögország, Málta, Izland, a másodiknál Belgium, Dánia, Írország, Olaszország, Hollandia, Románia és Spanyolország.

Az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) szeretné, ha a kontinens internetszolgáltatói nagyobb szerephez jutnának a kiberbiztonság területén.