A német oktatási minisztérium - ahelyett hogy vírusmentesítették volna - kidobta azokat az újonnan vásárolt számítógépeket, amelyeket a hírhedt Conficker féreg fertőzött meg. Ahogy a héten ismertté vált, nemsokkal a féreg 2010 szeptemberi elterjedése után több tanárképző intézetben összesen 170 számítógéptől és szervertől váltak meg. A döntés a német adófizetőknek 187300 eurójukba került, ezzel szemben a vírusmentesítés körülbelül 130 ezer euróba került volna (és ebben benne volt az adat visszaállítás is), jelent meg egy audit jelentésben.

A Bitdefender biztonsági cég szakértői felhívták a németországi felhasználók figyelmét arra, hogy legyenek óvatosak azokkal az email-ekkel, amelyek látszólag a PayPal-tól vagy az ING-től érkeznek, és arra szólítják fel az ügyfeleket, hogy biztonsági okokból frissítsék a felhasználói fiókjukat. A hamis PayPal email egy csatolt űrlap kitöltését kéri, amelyben személyes és pénzügyi adatok is próbál kicsalni. A csaló ING-DIBA Deutschland-tól érkezett üzenetek szerint egy biztonsági projekt miatt szükséges, hogy információkat szolgáltassanak ki a biztosító ügyfelei. Ebben az email-ben nincs csatolt űrlap, hanem egy hivatkozást kellene megnyitni, amely az adathalász oldalra viszi az áldozatot.

A német katonai titkosszolgálat vezetője ritka interjúinak egyikében kijelentette, hogy a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megvédjék a védelmi projektek végrehajtása során keletkező bizalmas információkat, amelyekre a kínai és orosz titkosszolgálatok kémei pályáznak. Az katonai elhárításnak lényegesen kisebb ismertsége van, mint a két másik német titkosszolgálatnak: a BND-nek amely külföldön tevékenykedik, illetve a BfV-nek, amely a hazai területeken gyűjt adatokat. Ulrich Birkenheier a Die Welt-ben hétfőn megjelent interjúban elismerte, hogy az ország védelmét szolgáló projektek megvédése egyre nagyobb gondot jelent, mivel a külföldi titkosszolgálatok folyamatosan próbálkoznak adatokat gyűjteni. "Az orosz és a kínai titkosszolgálatok katonákat próbálnak beszervezni, mi pedig meg akarjuk előzni az ilyen eseteket".

A berlini rendőrség kiadott egy figyelmeztetést, miután számos banki ügyfél jelezte, hogy csalók pénzt emeltek le a számlájukról. Az összes áldozat Android-os okostelefont használt, amely a banki tranzakciók alkalmával az mTAN (mobile transaction authentication numbers) rendszert használja. Az F-Secure szakértői véleménye szerint az incidensekben leginkább a Zeus banki trójai mobil verziója a bűnös, amit ZeuS-in-the-Mobile vagy röviden Zitmo néven ismernek. A Zitmo egy olyan káros szoftver, amely önmagában haszontalan, és csak akkor veszélyes, ha kiegészítésképpen ott van a Windows operációs rendszert megfertőzött Zeus is. Ha a Zeus által fertőzött gépen valaki meglátogatja egy bank weboldalát, akkor a káros szoftver olyan kódot szúr be a böngészőbe, amely egy biztonsági figyelmeztetésnek mutatja magát, és bizalmas adatokat kér az áldozattól (például telefonszám, telefon típusa).

Egy új kezdeményezés indult Németországban vállalatok számára. A Federal Alliance of Cyber-Security mögött lévő két fő szervező erő a Federal Office for Information Technology Security (CERT-Bund) és az Bitkom szövetség, amely az internetes technológiai, telekommunikációs és média cégek szakmai szövetsége. A kezdeményezés fő célja, hogy a tagok az identitásuk megőrzésével bármilyen incidensről értesítést tudjanak küldeni a hatóságoknak, amely a remények szerint teljes körű áttekintést tud biztosítani a fenyegetésről. További célok közt van, hogy a szervezetek egységes módon tudjanak információkat megosztani a saját tapasztalatukról a kiberbiztonság területén. Jelenleg számos olyan cég van, amely nem jelenti az ilyen típusú incidenseket, mivel attól tartanak, hogy komoly kárt szenved a reputációjuk.

Bár a német emberek egy kissé kényesek az online adatvédelemre, a jelek szerint a kormányuknak ez nem jelent problémát, mivel gond nélkül kémkednek utánuk. A német kormány nemrég elismerte, hogy a rendőrség megfigyeli a Skype, Google Mail, MSN Hotmail, Yahoo Mail és Facebook chat-eket "ahogy és amikor szükséges", de akkor nagyon precíz munkát végeznek. Ezt az információt egy pénzügyi átláthatósági vizsgálat részeként hozták nyilvánosságra, amikor a kormány kiadta a Szövetségi Belügyminisztérium felmerült költségeit egy parlamenti vizsgálat részeként.

A német kormány egy speciális kiberhadviselésre alkalmas katonai egységet szervez, amely támadó műveleteket hajthat végre olyan számítógépes betörők ellen, akik kulcsfontosságú létesítményeket támadnak, vagy kémtevékenységet folytatnak. Hivatalos források szerint több mint hat éves előkészület után, a speciális IT egység képes lesz elhárítani a támadásokat, és ellentámadást indítani.

Az elmúlt néhány napban számtalan hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy az európai országok kormányai, főleg a keleti régióban fekvőké, nem ratifikálja azonnal az internetes kalózkodás ellen és a szerzői jogok védelme érdekében létrejött ACTA tervezetet. Számos országban alakultak ki kisebb nagyobb tüntetések is, ahol a demonstrálók a törvény aláírása ellen szólaltak fel. Az események sorozatában különös fordulópontot jelent, hogy pénteken Európa legnagyobb gazdasági ereje, Németország is bejelentette, nem írják alá az egyezményt. Arra viszont kevesen számítottak, hogy ezen híresztelések hatására a britek két legjelentősebb gazdasági médiuma, a Financial Times és a The Economist is már úgy nyilatkozott, hogy ezzel végleg befellegzett az internet szabadságát féltők körében komoly aggodalmat kiváltó törvénytervezetnek.