A 15 éves Cosmo vagy Cosmo the God néven ismertté vált UG Nazi hacker-t 6 évre, 21 éves koráig eltiltotta az Internet használatától a fiatalkorúak bírósága. Ezalatt a 6 év alatt minden egyes alkalommal engedélyt kell kérnie a nevelőtisztjétől, amennyiben mégis használni akarja a világhálót. A kaliforniai Long Beach-en élő fiatal hacker akkor szerzett hírnevet magának, amikor több weboldalt (például NASDAQ, CIA.goc, UFC.com) is elérhetetlenné tett a SOPA törvény elleni tiltakozásul.

Hosszas tervezés és egy bonyolult folyamat eredményeképpen a Wikimedia Alapítvány domain portfolió sikeresen áthelyezésre került a GoDaddy-ről a MarkMonitor-ra.

A US-CERT-nek több különböző forrás is megerősítette, hogy az Anonymous hackercsoport a közeljövőben egy összehangolt elosztott szolgáltatás megtagadásos támadásra készül amerikai kormányzati ügynökségek és a szórakoztatiparban érdekelt cégek weboldalai ellen. A hackerkollektíva vélhetően így igyekszik tiltakozni a MegaUpload fájlmegosztó lekapcsolása és a nemrégiben nagy port kavart, az online kalózkodás visszaszorítására törekvő törvénytervezetek, a SOPA (Stop Online Piracy Act) és a PIPA (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act) ellen.

Az interneten eddig soha nem látott felháborodást és ellenállást váltott ki két új amerikai törvénytervezet, amelyek az online kalózkodás felszámolását és a szerzői jogok védelmét célozzák. Az ellenzők szerint a SOPA (Stop Online Piracy Act) és a PIPA (Protect Intellectual Property Act) olyan jogokkal ruházná fel az Igazságügyi Minisztériumot, amely hatására súlyosan sérülhetne az internet szabadsága. Nemrégiben számos internetes óriáscég oldaluk elsötétítésével tiltakozott az új szabályozások ellen és az Obama-adminisztráció is kifejtette, a Fehér Ház nem támogat olyan törvénytervezetet, amely az internet cenzúrázásához vezethet. Vélhetően ennek a globális felháborodásnak a hatására, egyre több szenátus tag jelentette be hivatalosan, hogy ellenzi a PIPA törvénytervezetet, sőt számos korábban a szabályozás mellett álló szenátor is átállt az ellenzők oldalára.

A népszerű ingyenes információs adatbázis, a Wikipedia angol oldala 24 órás elsötétítéssel tiltakozik a hamarosan az amerikai szenátus elé kerülő, az internet szabadságát féltők körében komoly aggodalmat és ellenérzést keltő törvény, a Stop Online Piracy Act (SOPA) ellen. Aki a mai napon a Wikipedia oldalára látogat, a szokásos cikkelyek helyett csak egy fekete oldalt és egy rövid üzenetet talál, melyben az üzemeltetők felhívják a figyelmet az ingyenes tudás és az információ fontosságára és arra, hogy a SOPA-val a Kongresszus végzetes csapást készül mérni a szabad és nyílt internetre. A törvénytervezetet számos, az információ szabad áramlását támogató szervezet és cég is bírálta és olyan óriásokat is közös tiltakozásra ösztönzött, mint a Google, a Facebook, a Yahoo!, a Twitter vagy az eBay.

Az amerikai elnök adminisztrációs munkatársai szombaton egy nyilatkozatot adtak ki a nagy vihart kavart Stop Online Piracy Act (SOPA) és az ahhoz hasonló törvénytervezetekkel kapcsolatban. A nyilatkozatban kitérnek rá, hogy tudják, hogy szükség van az online kalózkodás visszaszorítására törekvő intézkedésekre, ugyanakkor belátják, hogy az elhamarkodott törvénytervezetek elfogadása cenzúrához, kiberbiztonsági és más egyéb problémákhoz vezethetnek.

Igen megint megtörtént, ahogy a múlt év folyamán számtalan alkalommal, a hírhedt Anyonymous ismét a Sony-t támadta, ezúttal a Sony Pictures weboldala volt az áldozat. A támadás nyomán a hackereknek sikerült hozzáférniük a Sony Facebook oldalához is, ahol hagytak is néhány üzenetet. A hacktivista csoport mostani támadásának hátterében az állhat, hogy a Sony támogatja a jogvédők által igen csak kifogásolt új amerikai internet törvényt, a SOPA-t (Stop Online Piracy Act).

A kommunikációs műholdakat többnyire a kormányok és az óriásvállalatok bocsájtják föld körüli pályára, de most egy csapatnyi hacker egy saját műhold felbocsájtását tervezgeti azzal a céllal, hogy megóvják az internetet a különböző kormányok cenzúrájától. Az internet cenzúrázása és az online szabadság körül keringő viták mindig is foglalkoztatták az internetes közösségeket, de az erősen vitatott új amerikai online kalózkodás elleni törvény (Stop Online Piracy Act - SOPA) különösen nagy figyelmet szerez a témának.

A Go Daddy amerikai domain regisztrátor 1 nap 21000 domain-t veszített el, miután a cég hivatalosan is támogatta a rengeteg jogi aggodalmat keltő új amerikai SOPA törvényt. A SOPA (Stop Online Piracy Act) a Kongresszus által ősszel benyújtott szoftverkalózkodás elleni törvény, amely többek között felhatalmazná az Igazságügyi Minisztériumot, hogy leállítson szoftverkalózkodással gyanúsítható weboldalakat.