Az ESET biztonsági szakértői az utóbbi hét hónap alatt 343 felnőtt tartalomra vezető rosszindulatú alkalmazást (porn clicker) fedeztek fel a Google Play áruházban. A kiberbűnözők megállíthatatlanok, és továbbra is különböző variánsokat töltenek fel az androidos mobileszközök hivatalos áruházába.

A Kaspersky és az INTERPOL szakemberei közös, egy évet átölelő kutatással arra a következtetésre jutottak, hogy az Androidos rendszereket jelenleg leginkább az SMS-ben terjedő kártevők veszélyeztetik.

A Bluebox szakembere publikálta azt az exploitot, amellyel a támadó feltűnés nélkül alakíthatja át hivatalos forrásból letöltött, ártalmatlan programjainkat rosszindulatú trójai vírusokká. Mint ismert, minden hivatalos androidos alkalmazás egyedi, titkosított aláírással rendelkezik, ami bizonyítja, hogy a fejlesztőn kívül más nem módosította a programot. Azonban az exploittal anélkül módosítható bármely program tartalma, hogy a titkos aláírást változtatni kellene. A Google gyorsan reagált és egy javítást tett közzé, amely segít megvédeni a felhasználókat a visszaélésektől.

Terry Zink a Microsoft egyik mérnöke vette észre, hogy az Android-os eszközök spam-et küldenek. A vizsgálatai egy nemzetközi Android botnet felfedezéséhez vezettek, amely részleteit a saját MSDN blog-ján hozta nyilvánosságra. Az Android-ra készült káros szoftverek száma folyamatosan növekszik. Rengeteg alkalmazásból készítettek hamis változatot, amely emelt díjas SMS-ek küldésével próbál pénzt szerezni. Azonban ez a mostani valami más, mivel itt a pénzt spam levelek küldésével generálják, amik a Yahoo-tól érkeznek. Terry Zink véleménye szerint a kiberbűnözők olyan malware-t fejlesztettek, ami hozzáfér az Android-os készülékekről használt Yahoo fiókokhoz, és azon keresztül küldi a kéretlen leveleket.

"Olyan biztonsági, hozzáférési lukakat fedeztünk fel az Android rendszerében, melyek komoly behatolási lehetőséget nyújtanak a támadók részére" nyilatkozta Job Oberheide, biztonsági kutató.