Egy érdekes történet látott napvilágot az elmúlt héten, amely egy Zhang Changhe nevű hacker-ről szól, aki látszólag a kínai hadseregnek dolgozik, és az a feladata, hogy káros szoftverekkel fertőzött számítógépekből álló botnet hálózat építsen fel. Azonban ez csak a történet egy része. A Bloomberg és mások feltevése szerint az illető olyan szolgáltatást futtat, amelyet tisztességtelen vállalkozások vesznek igénybe, és fizetnek azért, hogy növelje a "like"-ok számát az adott cég Facebook oldalán, illetve a követők számát a Twitter-en, vagy a szavazatok számát más közösség oldalakon. A szolgáltatást a BlackHatWorld nevű underground fórumon reklámozzák.

A Scottish Secondary Teachers' Association (SSTA) elnöke Margaret Smith szerint számos esetben történik meg, hogy a diákok következmények nélkül megússzák, hogy a közösségi oldalakon a tanáraikat névtelenül fenyegetik, visszaéléseket követnek el ellenük vagy éppen nevetségessé teszik őket. Egy szókimondó tanulmányban Smith megjegyzi, hogy ez a probléma még a jobb környékeken lévő iskolákban is előfordul. A női tanárok különösen gyakran válnak célponttá, akiket gyakran személyeskedő vagy szexuális tartalmú kommentekkel támadnak. "A közösség oldalak, a mobil telefonok és más technológiák, amelyekhez hozzáférnek a diákok, bizonyos szempontból rendkívüli mértékben ellehetetlenítik a tanárok életét és munkáját".

A belga Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Belgian State Security Service tisztségviselői azzal szembesültek, hogy több munkatársuk is túl sok információt osztott meg magáról az olyan közösségi oldalakon mint  LinkedIn és a Facebook. A belga De Standaard napilap szerint az olyan egyszerű kifejezésekre keresése mint a “State Security” vagy “Sûreté de l'état” számos olyan profilt mutat meg, amelynek tulajdonosa azt állítja magáról, hogy az ügynökségnek dolgozik. Bár nem egyszerű dolog megtudni valakiről, hogy valóban az a munkája, nyilvánvalóan veszélyt hordoz magában a jelenség, mivel a csúcs vezetők is érintettek lehetnek. Egyikük rávilágított a problémára, hogy Oroszországnak és Kínának több ezer kiképzett embere van, akiknek az a feladatuk, hogy közösségi oldalakon kutatva bizalmas információkat szerezzenek.

Azok a munkáltatók, akik az alkalmazottak részére szabad hozzáférést adnak a közösségi oldalakhoz komoly kockázatnak teszik ki a vállalatot, mivel bizalmas adatok kerülhetnek veszélybe, figyelmeztet Tony Vernier vállalati jogász. Egy hamarosan kiadásra kerülő jelentés szerint a munkavállalók túl sok időt töltenek a Facebook és a Twitter típusú oldalakon, és csak egy kis részük használja valóban a munkavégzés céljából. A szakértő szerint a munkaadóknak egyértelművé kell tenniük, hogy milyen körülmények között fogadható el a közösségi oldalak használata.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma megbízta az Accenture-t, hogy hogy olyan technológiát teszteljen, amely járványok jeleit kutatja a nyílt közösségi hálózatokban. A három millió dolláros szerződés keretében egy alkalmazással megpróbálják megtalálni az egészségügyi trendeket abban a hatalmas mennyiségű információhalmazban, amelyeket a felhasználók naponta osztanak meg egymással. Jelenleg még nincs bizonyítva, hogy működik az eljárás, ezért a program célja, hogy tisztázza ennek megvalósíthatóságát. Elméletileg a közösségi oldalakon végzett elemzések képesek megmutatni a múltbeli biológiai és egészségügyi trendek időbeli lefolyását.

Kalifornia ma csatlakozott két másik államhoz (Maryland és Illinois), ahol már bűncselekménynek számít, ha a munkáltatók és iskolák elkérik a munkára jelentkező vagy már meglévő alkalmazottak közösségi oldalakhoz tartozó jelszavát, hogy ellenőrizzék a magánéletüket. Az új törvények - egy a vállalatok, egy az iskolák számára - 2013. január 1.-től lépnek életbe. A két korábbi államban hasonló törvényeket hoztak, hogy megállítsák azt a szokást, hogy munkára jelentkező potenciális alkalmazottakat a magánéletüket felhasználva szűrjenek ki.

A Risk Based Security bejelentette az új és szabadon felhasználható MyPrivacyAudit nevű eszközének kiadását. A potenciális biztonsági kockázatok megdöbbentően magasak a közösségi médiát használok számára, azonban sem a magánemberek, sem a szervezetek nincsenek tisztában ezekkel a veszélyekkel. "Az általunk kifejlesztett új szolgáltatás megszünteti a tudásbeli hiányosságokat, és segít a felhasználóknak hogy tisztában legyenek a rájuk leselkedő kockázatokkal", jelentette ki a kiadó vállalat vezetője. Szándékosan vagy véletlenül, de sok ember oszt meg bizalmas jellegű információkat a közösségi oldalakon. A MyPrivacyAudit azzal segít a felhasználóknak, hogy jobban megértik az információmegosztással járó veszélyeket.

A kanadai célpontok elleni kiberbűnözés folyamatosan növekszik, és jelenleg 1,4 milliárd dollárba kerül az állampolgároknak, állítja egy új tanulmány. A 2012 Norton Cybercrime Report feltárta, hogy a lakosság 46%-a áldozatul esett valamilyen kiberbűncselekménynek az elmúlt 12 hónapban. A Symantec Canada igazgatója szerint az egy főre eső, bűncselekmények miatti kiadások elérik a 169 dollárt. A jelentés külön felhívja a figyelmet a közösségi hálózatokon és a mobil eszközökön keresztül elkövetett kiberbűncselekmények növekedésére, amely rámutat arra, hogy a bűnözők komoly erőfeszítéseket fektetnek az egyre népszerűbb platformok elleni támadásokba.

Ártalmatlan dolognak tűnik, ha bejelented az ünnepekre vonatkozó terveidet a Facebook-on, vagy feltöltesz egy fotót, ami egy baráti társaságban eltöltött vacsorán készült. Azonban a biztonsági szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a bűnözőknek ajándék az ilyen bejegyzés. Nem csak azt mondod el, hol vagy éppen, hanem azt is, hogy hol NEM vagy jelenleg. És ha a bűnözők szereznek egy ilyen fotót, hamar kideríthetik, hogy hol készült.

A Google első embere támadta David Cameron azon javaslatát, mely szerint a kormánynak legyen ellenőrzési hatalma a közösségi oldalak felett.