A Microsoft különböző programjait kitárgyaló WinRumors oldal egy szolgáltatás megtagadásos sérülékenységről (DoS) adott hírt, amelyet kihasználva lefagyasztható minden Windows Phone operációs rendszerrel futó okostelefon. A hibát egy a célpontnak küldött speciálisan erre a célra elkészített szöveges üzenet segítségével lehet kihasználni. A rosszindulatú üzenet fogadása után a telefon automatikusan kikapcsol, visszakapcsolás után pedig az üzenetek megjelenítésére szolgáló "üzenetek hu" nem töltődik be.

Mára egyértelművé vált, hogy az okostelefonok rohamos gyorsaságú elterjedésével ezek az eszközök váltak a kiberbűnzök egyik legkedveltebb célpontjaivá. Ric Ferguson etikus hacker és okostelefon biztonsági szakértő egy élő demonstrációban mutatta be milyen könnyen írhat egy bűnöző egy trójai alkalmazást. Annak ellenérte, hogy számítógépes biztonsági kampányokban próbálják meg felhívni a felhasználók figyelmét az őket célzó fenyegetésekre, Get Safe Online felmérései szerint az okostelefonokat célzó káros szoftverek száma napról napra nő.

Az Ubuntu Linux disztribúció mögött álló Canonical vállalat tervei szerint, a 12.04 LTS verziószámú, hosszú támogatottságot élvező Ubuntu verzió elkészülését követően a következő cél az okostelefonok piaca, és az Android legyőzése.

A kiberbiztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a világ egy új kiberbűnözési hullám előtt áll és ez az okostelefonok elterjedésének köszönhető. Az okostelefonok legnagyobb hibája, hogy túl hasznosak és túl felhasználó barátak, így a felhasználók gyakorta a kényelmet a biztonság elé helyezik. Az okostelefonon tároljuk a leveleinket, banki információinkat, üzeneteinket, Facebook-ozunk és böngészünk róluk.

Az egyre gyorsabban kibontakozó, a vezeték nélküli műveleteket és eszközöket érintő fenyegetések miatt az idén decemberben megrendezésre kerülő TakeDownCon Las Vegas biztonsági konferencia a vezeték nélküli csatornák, rendszereink és ami a legfontosabb, személyes adataink védelmére összpontosít. Az elmúlt években a neves IT óriáscégek figyelmüket a zsebszámítógépekre, vagy ahogy inkább ismert, az okostelefonokra fordították, amelyek folyamatos kapcsolatot biztosítanak a világhálóval. Ezek a tendenciák különösen fontossá tették a személyes adatok védelmét, mind céges, mind pedig egyéni szempontból.

A mobil eszközök használata és elterjedése az internettől való függésünkel exponenciálisan nő, de sokak nem tartják szem előtt, hogy személyes adataikat és a közösségi hálózatokon található profiljukat biztonságban tudják. A ProtectMyID online felmérés szerint a válaszadók 90%-a rendelkezik személyi számítógéppel vagy laptoppal és közel a felük (49%) okostelefonnal. A védelemre azonban igen kevesen figyelnek, a felmérésben résztvevők nagy része nem tesz lépéseket a készülékeken található információk biztonsága érdekében, 54%-uk nem használ jelszót a telefon vagy tablet készülék zárolásának feloldásához.

A mobiltelefonok széles körű elterjedésekor egyre több szülő vett gyermekének is mobilkészüléket, hogy ha az ifjú szülői felügyelet nélkül jár valamerre, akkor is bármikor el lehessen érni vagy veszély esetén a gyerekek segítséget tudjanak kérni szüleiktől. Most, hogy az okostelefonok is egyre inkább elérhetőek bárki számára a szülők akár még nagyobb biztonságban tudhatják gyermekeiket.

A számítógépes bűnözők előszeretettel támadják a mobiltelefonokat, hogy azokat káros szoftvereikkel megfertőzve pénzt vagy személyes adatokat tulajdoníthassanak el. De vajon lehet okostelefonnal és SMS üzenetekkel autót is lopni? A közelgő Las Vegasban megrendezésre kerülő Black Hat hackerkonferencián, nagy hangsúlyt kap a War texting támadási forma. A konferencián Don Dailey, az iSec Partners biztonsági cég biztonsági tanácsadója tart előadást a kiberbűnözők ezen új "fegyvertáráról".

Kétség sem férhet hozzá, hogy az egyes cégek dolgozói készülékek egyre szélesebb skálájával szeretnének hozzáférni üzleti adataikhoz. A Quocirca által készített felmérés azt mutatja, hogy még mindig a Windows alapú számítógépek és notebookok dominálnak, de egyre növekszik az alternatív eszközök és operációs rendszerek száma. Például az okostelefonoké. De a cégeknek csak akkor szabad engedélyezni, hogy alkalmazottaik telefonjaikról végezzék üzleti feladataikat, ha az adatok biztonsága nincs veszélyben.