A keresőóriás bejelentése alapján a jövőben, - a Security Key (Biztonsági Kulcs) platform beépítésével - egy biztonságos USB meghajtón található gomb segítségével jelentkezhetünk be a Google Chrome böngészőbe.

A Windows 8.1 2013 év végére tervezett kiadása számos változást fog hozni, amelyek között az egyik az lesz, hogy a Microsoft javítani fog az ujjlenyomat-olvasók natív támogatásán, így az ujjlenyomat alapú azonosítás a felhasználói élmény integráns része lesz. Jelenleg az ilyen eszközöket csak meghajtóprogramok és külső szoftverek segítségével lehet használni. A Microsoft szorosan együtt fog működni a PC és egyéb hardvereszközök gyártóival, annak érdekében hogy az ujjlenyomat-olvasók a mobil eszközök (tablet-ek, laptop-ok), illetve az egerek és billentyűzetek részeivé válhassanak. A tervek szerint ujjlenyomat azonosítással lehetne bejelentkezik a számítógépre, valamint blokkolni (és engedélyezni) lehetne a privát könyvtárakhoz történő hozzáférést is.

Napi rendszerességgel használunk számos internetes szolgáltatást a web-en, amelyek közül a legtöbb megköveteli a felhasználóktól az azonosítást és a hitelesítést, amelyet általánosságban autentikációnak nevezünk. A szó a görög "αὐθεντικός" (eredeti, valódi) és "αὐθέντης" (hiteles) szavakból ered. Az autentikáció nem kizárólag az emberek kiváltsága. Gondoljunk arra az esetre, amikor egy web-es szolgáltatás hozzáfér az adatokhoz egy másik szoftver platform által biztosított megfelelő jogosultságok birtokában. A kibertérben sok esetben van szükség autentikációra, és ilyenkor láthatjuk, hogy sokféle típusa és eleme van az autentikációnak, amelyek a szükséges biztonsági szinttől és a lehetséges támadások ellen védelemtől függenek.

A IBM cég szerint 5 éven belül a jelszavak már a múlté lesznek és addigra különböző biometrikus adatok segítségével fogunk hozzáférni adatainkhoz és a különböző szolgáltatásokhoz. A technológiai órás jóslata szerint a jövőben beszélgetni fogunk a bankautomatákkal és a retinánk egyedi mintája alapján fognak azonosítani minket, így végleg lejár a jelszavak, bejelentkezési adatok és pin kódok fejben tartásának ideje. Minden ember rendelkezik egyedi biológiai jellemzőkkel, mint a hangszín, a retina vagy arcberendezés, de addigra a DNS alapú jelszavak is elterjedhetnek.

A Google csütörtökön bejelentette, világszinten is elindítja a szolgáltatásaihoz használható két lépcsős hitelesítési rendszert. Az új biztonsági szolgáltatás, mely igencsak megnehezíti a Google hozzáférésekre pályázó hackerek dolgát, február óta működik, de eddig csak angol nyelven volt használható, azonban mostantól elérhető lesz 40 nyelven, a világ 150 országában.

A webes tárhely szolgáltató cég beismerte, június 20. délutánján egy programozási hiba következtében hatástalanították saját védelmüket és bármilyen jelszóval hozzá lehetett férni a felhasználók adataihoz. A biztonsági rést egy hibás kód frissítés okozta az authentikációs mechanizmusban, melyet 13:54-kor élesítettek a rendszerben. Ezután a rendszerbe gyakorlatilag jelszó megadása nélkül lehetett bejelentkezni. A hibát négy órával később, 17:41-kor fedezték fel a Dropbox szakemberei és öt perc alatt ki is javították.

Miután elolvasta a dereknewton.com-on megjelent írást a Dropbox nem biztonságos kialakításáról Sablefoxx, a fórum egy leleményes fiatal programozója írt egy python alkalmazást, amivel kihasználható a népszerű fájl szinkronizációs eszköz sérülékenysége.