A mobil eszközök kénytelenek harcolni azzal a téves elképzeléssel, hogy nem lehetnek olyan biztonságosak, mint a személyi számítógépek. Az Entrust úgy véli, hogy ha egy telefon megfelelően van védve és használva, akkor teljesen megfelel azoknak a követelményeknek, amelyet a különböző szolgáltatások felhasználói fiókjai és az online vásárlások támasztanak. "Azok a felhasználók, akik munkára és szórakozásra is használnak mobil eszközöket, igénylik, hogy a bankok, a kormányzat, a kereskedők és más szervezetek is komolyan vegyék, magukévá tegyék ezt a hozzáállást. Különösen a nagyvállalatoknál, az alkalmazottak és a menedzserek ragaszkodnak ahhoz, hogy a mobil készülékek alapvető munkaeszközök, ezért igényük van arra, hogy a munkáltatók kiépítsék a teljes, mobil számítástechnikát kiszolgáló rendszert".

A biztonsági szakértőknek az idei évben továbbra is azzal kell szembenézniük, hogy a mobil eszközök biztonságát folyamatosan erősödő veszélyek fogják fenyegetni, mondta Al Pascual, aki egy új jelentésben elemzi az idénre várható trendeket. "Akár az alkalmazott saját eszközéről van szó, amit a bring-your-own-device (BYOD - a felhasználók a saját mobil eszközeiket használják a munkájukhoz) keretében használnak, akár a munkáltató által biztosított eszközről, a valódi kérdés az, hogyan lehet megfelelő biztonság mellett használni azt. Egyre több káros szoftverrel és man-in-the-middle (MitM) támadással találkozunk. Több az adathalász támadás is, és számunkra az a kérdés, hogyan tudjuk csökkenteni a rossz fiúk által okozott fenyegetést".

A szövetségi ügynökségek továbbra is birkóznak azzal a kérdéssel, hogy engedélyezzék-e az alkalmazottak számára, hogy a saját mobil eszközeiket (okostelefonok, tablet-ek) használhatják-e a munkahelyükön (bring-your-own-device - BYOD), állítja a Telework Exchange friss felmérése. 314 szövetségi alkalmazott megkérdezésével készült jelentés szerint az emberek 49%-a használja a munkahelyén a saját mobil eszközét, ezek közül 93% laptop-ot, 64% saját okostelefont, illetve 19% saját tablet-et használ munkahelyi célokra.

Az Egyesült Államok szövetségi kormánya által használ  mobil eszközök biztonságát vizsgáló jelentést mutattak be, amely az okostelefonok és más hasonló eszközök elterjedése miatt készült. Az EMC, a VMware, a Cisco és a Carahsoft közös felmérése szerint az okostelefon használók több mint fele a saját telefonjukat használják munkahelyi célokra. A többi felhasználó harmada nem használ jelszóvédelmet. A jelszó hiánya miatti problémákon túl a felhasználók 85%-a tölt le alkalmazásokat a saját tulajdonú okostelefonjára vagy tablet-jére, amellyel további kockázatnak teszik ki az eszközt.

Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen könnyen el lehet lopni a laptop-okat, tablet-eket, okostelefonokat, és azok akik olvassák ezt az írást, valószínűleg legalább egyik eszközzel rendelkeznek a felsoroltak közül. Felmerül a kérdés, hogy az ilyen eszközök tulajdonosai törődnek-e azzal, hogy ők is egy tolvaj áldozatául eshetnek? Az ESET által végzett felmérés szerint a válasz egyértelműen "Igen".

Minden közepes és nagy egészségügyi intézetnek telepíteni kellene egy mobilos eszközöket kezelő rendszert, hogy azzal csökkentsék a beteginformációk ellopásának kockázatát, mondta Tom Walsh biztonsági szakértő. "Egyre több és több szervezet teszi meg ezt a lépést, és ha az Öné nem, akkor az úgy néz ki, hogy foglalkoznak a veszélyekkel vagy felelőtlenek". Az MDM (mobile device management) rendszerek segítenek a szervezeteknek abban, hogy kialakítsanak egy mobil eszközökre vonatkozó házirendet. Ez különösen fontos annak fényében, hogy kórházak egyre inkább használják a mobil eszközöket a napi munkában, például a betegek adataihoz történő hozzáférésre, és az egyetlen mód, hogy kikényszerítsenek valamilyen titkosítást a saját tulajdonú eszközök esetén az az, hogy egy központi rendszerben beállítják a megfelelő szabályrendszert.

Pénzügyi veszteség, lopás, spam, trójai programok, spyware-ek, adatlopás és agresszív reklámok, csak hogy néhányat említsünk azon veszélyek közül, amelyekkel szembe néznek az olyan sérülékeny mobil eszközök, mint a tablet-ek és okostelefonok. Az ABI Research szerint 2011 és 2012 első negyedévi  közt az egyedi malware variánsok száma 2180%-kal 17.439-re emelkedett. "Ahogy egyre terjednek az okostelefonok és mobil eszközök, úgy növekszik a rájuk leselkedő veszély is. Ez egyformán érinti a vállalatok és a magánszemélyek biztonságát is", állítja Michela Menting kiberbiztonsági elemző. Egyre több játék, közösségi oldal, felhasználói és pénzügyi program készül a mobil platformokra, és ezzel együtt a malware-ek száma is növekszik.

Biztonsági szempontból a legtöbb mobil eszköz támadásra ítélt célpont. Nagyjából ezt a következtetést vonja le egy kongresszusi jelentés, amit a napokban hoztak nyilvánosságra. A biztonsági hiánya és a mobil eszközök kiberbűnözők által célpontként való kezelésének kombinációja meglehetősen sötét képet fest. Kevesebb mint egy év alatt 14000-ről 40000-re, 185%-kal nőtt a mobil eszközöket célba vevő káros szoftverek száma. "A mobil eszközök számos fenyegetéssel néznek szembe, amelyek kihasználják az nyilvánosságra került sérülékenységeket. A nem megfelelő használat és a felhasználók szegényes biztonsági ismeretei következtében lesznek veszélyesek ezek a sérülékenységek. A vállalatok és a kormányügynökségek egyaránt lépéseket tesznek a mobil eszközök biztonságának növeléséért, azonban a biztonsági felügyelet nincs mindig megfelelően megvalósítva ezeken az eszközökön, és nem lehet tudni, hogy a felhasználók tisztában vannak-e annak fontosságával, hogy engedélyezzék a biztonsági megoldásokat és alkalmazzák az ajánlott biztonságot növelő eljárásokat".

A kanadai célpontok elleni kiberbűnözés folyamatosan növekszik, és jelenleg 1,4 milliárd dollárba kerül az állampolgároknak, állítja egy új tanulmány. A 2012 Norton Cybercrime Report feltárta, hogy a lakosság 46%-a áldozatul esett valamilyen kiberbűncselekménynek az elmúlt 12 hónapban. A Symantec Canada igazgatója szerint az egy főre eső, bűncselekmények miatti kiadások elérik a 169 dollárt. A jelentés külön felhívja a figyelmet a közösségi hálózatokon és a mobil eszközökön keresztül elkövetett kiberbűncselekmények növekedésére, amely rámutat arra, hogy a bűnözők komoly erőfeszítéseket fektetnek az egyre népszerűbb platformok elleni támadásokba.

Belegondolt már valaha abba, hogy mi történne akkor, ha elveszítené vagy épp ellopnák az Ön mobiltelefonját? Napjainkban sokkal jobban függünk a mobiltelefonunktól, mint valaha. Sokan egy rémálomként élnénk meg, ha elveszítenénk, ellopnák tőlünk vagy feltörnék, különösen napjainkban, mivel ez a leginkább "személyes számítógépünk". Annak ellenére, hogy minden második ember inkább hagyná el a pénztárcáját, mint a mobiltelefonját, csak az emberek 4%-a tett valamilyen előzetes lépést az eszköz biztonsága érdekében. A legtöbbünk első reakciója a tárca elvesztésekor a bankkártya, hitelkártya letiltása, illetve a személyes iratok pótlása. A telefon elvesztésekor arra a "fájdalomra" gondolunk, ami a pótlása miatti költség fog jelenteni, de ez csak a jéghegy csúcsa.