12 éves hacktivista és fertőzött laptoppal dolgozó újságíró jelentette a legnagyobb információbiztonsági veszélyt az idei olimpiai játékokra - amely végül arról is nevezetessé vált, hogy egyetlen nagyobb kibertámadás sem indult, olvasható a British Telecom jelentésében. Phil Packman a BT egyik biztonsági vezetője elmondta, a vállalaté volt a felelősség, hogy működtesse a London2012.com weboldalt, illetve biztosítsa az IP infrastruktúráján keresztül a helyszínek közt a hang és TV adások, a vezeték nélküli és általában mindenfajta kommunikáció átvitelét. A korábbi olimpiai játékok hasonló feladatait szervezők figyelmeztették a BT szakembereit, hogy "nagyon elfoglaltak lesznek", ennek ellenére elmaradtak a várt tömeges támadások.

Az esemény szervezőit a megnyitó ceremónia előtti napokban figyelmeztették az elektromos hálózat elleni potenciális támadásra. Érthetően nagyon komolyan vették a veszélyt, ezért átvizsgálták a készenléti terveket az utolsó pillanatban, hogy biztosítani tudják, hogy az Olimpiai Park meg tud birkózni a világítás és kommunikáció által támasztott igényekkel. Egy áramszünet miatt kisiklott volna az egész megnyitó, amelyet csaknem 27 millió ember követett figyelemmel. A későbbi vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a fenyegetés nem volt hiteles.

Ha nincs hír az jó hír. Tisztában vagyunk azzal, hogy ha egy vezetőbeosztású személy azt mondja, hogy "nem történt semmi", akkor az nem igazán érdekli az embereket, de ha az egész világ figyelte, és a nagy részük számított is rá, hogy egy komolyabb kibertámadás éri majd a 2012-es londoni olimpiát, akkor az a hír, hogy nem történt semmi, nem csak jó hír, hanem óriási hír. Ez az olimpia volt a történelem legnagyobb közösségi média eseménye, illetve a leginkább technológia függő sportrendezvénye, és ennek ellenére zökkenőmentesen zajlott le. Vajon az összetett fenyegetések és folyamatos kiberátmadások korában hogy tudták ezt végrehajtani? Nagyrészt azáltal, hogy proaktívan használták a biztonsági intézkedéseket, amely lehetővé tette, hogy azonosítsák és fontossági sorrendet állítsanak fel a kritikus funkcióknak.

Mostanság a csalók úgy készítik el a káros szoftvereiket, hogy kihasználják a 2012-es olimpiai játékok körüli felhajtást. A "Huge scandal with the USA Women's Gymnastics Team on the 2012 London Olympics" ("Óriási botrány az Egyesült Államok női tornacsapatában") cím meglehetősen figyelemfelkeltő, és a spam azt állítja, hogy Gabrielle Douglas, aki aranyérmet nyert az olimpián, végleges eltiltással néz szembe. Nos a hír nem igaz, viszont a célját gyakran eléri azzal, hogy káros szoftverrel fertőzi meg a gyanútlan áldozat számítógépét.

A 2012-es londoni olimpiai játékok jó úton haladnak, amit természetesen a bűnözők sem hagynak ki. Az olimpiai játékokkal foglalkozó weboldalak 80%-át vagy csalás vagy spam küldés céljából regisztrálták. A Zscaler összegyűjtötte az ügyfeleik által egy nap alatt meglátogatott oldalakat, amelyekben szerepel az "olympics" szó. A biztonsági cég három kategóriát állított fel a további elemzés céljára: typo squatting (weboldal címének elgépelése), "TV on PC" csalások, "Made for Adsense" oldalak.

A londoni Olimpia közeledtével sokasodni kezdtek azok az oldalak és telefonos programok, amelyek negatívan befolyásolhatják a sportrendezvény élvezetét, érdemes tehát elővigyázatosnak lennünk.

Az olimpiai játékok kiberbiztonságáért felelős vállalat etikus hacker-eket keres, akik segítik őket abban, hogy kibertámadásokat szimulálnak az IT infrastruktúrán. Az Atos biztonsági cég a következő héten fogja beüzemelni az Olympic Technology Operations Center-t, és nagyjából 14 millió potenciális kiberbiztonsági eseményre számítanak ebben az évben. "Etikus hacker-eket, külső cégeket és a saját szakembereinket is bevetjük, akik mind az ilyen típusú eseményekre vannak felkészülve. Felkészülünk minden szóba jöhető fenyegetési típusra, amivel szembe kerülhetünk a játékok idején".

A Londoni Olimpiai Játékok informatikai részlege felkészült az esetleges kibertámadások ellen, mondta Gerry Pennell a London 2012 informatikai igazgatója.