A következő hónaptól kezdve a frissített Windows operációs rendszerek nem fogják elfogadni azokat a kulcsokat, amelyek kisebbek 1024 bitnél, ami viszont problémákat okozhat, ha az ügyfelek hozzá akarnak férni egyes webes alkalmazásokhoz vagy az elektronikus leveleikhez. A titkosítási házirend megváltozása a Microsoft válasza arra a biztonsági hiányosságra, amely Flame malware támadása után került napvilágra, és érinti az Windows XP, Windows Server 2003, Windows Server 2003 R2, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2 és a Windows 7 operációs rendszereket.

A Sophos biztonsági cég készített egy tanulmányt, melynek során egy talált tárgyak aukción vásároltak 50 USB kulcsot. A vizsgálatok során kiderült, hogy az adathordozók kétharmada káros szoftverrel fertőzve, amely jó alapot szolgáltathat annak megbecslésére, hogy vajon hány korábbi tulajdonos otthoni vagy munkahelyi számítógépe lehet szintén fertőzött. Szintén aggasztó az a tény, hogy az 50 hordozható eszköz egyikén sem volt semmilyen titkosítás, ami a rajtuk található adatokat védte volna.

Egy nagyobb operációs rendszer új verziójának megjelenése esetén a tesztelések során fel nem fedezett biztonsági hibák azonnal nyilvánosságra kerülnek, amint a felhasználók elkezdik használni a rendszert. És nincs ez másképp az új iOS 5 esetén sem. Chester Wisniewski a Sophos kutatója rámutatott, hogy az iOS 5-ben megtalálható néhány olyan titkosítási hiba, amely már az iOS 4-ben is benne volt. Ráadásul a jelentések szerint egy olyan hibát is találtak az iOS 5-ben, amelyben egy Apple Smart Cover segítségével hozzáférés nyerhető egy jelszóval lezárt iPad-hez.

A Google bejelentette, a bejelentkezett felhasználók számára alapbeállítás lesz a keresések és a keresési találatok titkosítása. A felhasználó és a Google kereső szervere közti titkosított adatkommunikáció védelmet biztosít az ellen, hogy valaki "lehallgassa" a kereséseinket például egy nyílt, titkosítatlan Wifi hálózaton. A Secure Sockets Layer (SSL), a Google Maps kivételével minden keresésnél elérhető. A Google 2010 januárjában vezette be az SSL-t a Gmail szolgáltatáshoz és májustól volt elérhető opcionálisan a keresések titkosítása. Mostantól azonban a bejelentkezett felhasználóknak ez alapbeállítás lesz.

Két elismert biztonságtechnikai szakértő, Thai Duong és Juliano Rizzo kidolgozott egy technikát, amellyel feltörhető az interneten leggyakrabban használt TLS (Transport Layer Security) és SSL (Secure Sockets Layer) titkosítás. Ez a módszer biztosítja a biztonságos adatátvitelt gyakorlatilag az összes https-en keresztül elérhető szolgáltatás felé, kezdve a online banki szolgáltatásoktól a PayPal-on át a Gmail-ig. A két kutató a héten Buenos Airesben megrendezésre kerülő Ecoparty konferencián készül bemutatni BEAST (Browser Exploit Against SSL/TLS) névre keresztelt, a bizonyításhoz készített programját, amely képes egy lehallgatott adatfolyam egyetlen bájtját 2 másodperc alatt megfejteni, így például egy a PayPal hitelesítésnél használt 1000-2000 karakter hosszú adatcsomag feltörése alig fél órát vesz igénybe.

A Cellcrypt biztonsági cég kedden kiadta legújabb Apple iPhone szoftverét, amely a hanghívások titkosítására szolgál és amellyel a szoftver leírása szerint megelőzhető, hogy lehallgassák hívásainkat. A Cellcrypt Mobile for iPhone névre keresztelt szoftver működik az iPhone 3GS iOS4-es verzióin és az iPhone 4-en. Így ez már a második App Store-ból elérhető hanghívások titkosítására szolgáló szoftver, bár léteznek hasonló termékek más gyártóktól, mint a  Goldlock vagy a SecurStar.

Kiderült, hogy a titkosított Skype beszélgetések biztonságossága sérülékeny egy egyszerű side channel támadással szemben, amely azt használja ki, hogy a szolgáltatás változó bit rátájú tömörítést használ.

ProtectedSMS néven új terméket dobott a piacra a Protected Mobility, az állami és üzleti szféra azon képviselői számára, akik munkájuk során rendszeresen küldenek szöveges üzeneteket. Ez az első olyan biztonsági megoldás, ami lehetővé teszi a szöveges üzenetek átjátszóközpont, szerver nélküli titkosítását.

A Gpg4win (GNU Privacy Guard for Windows) 2.1-es verziója kitűnő választás akár különálló fájlok, akár teljes könyvtárak vagy emailek titkosításáról legyen szó és immáron működik Windows 7 operációs rendszerrel is. Az ingyenes csomagot a német Szövetségi Információbiztonsági Iroda fejlesztette ki elektronikus levelek és fájlok aláírására, titkosítására.

A Gpg4win plug-in formában integrálódik a Microsoft Outlookba és a Windows Explorerbe és támogatja az OpenPGP és az S/MIME (X.509) szabványt is.

A Protektor kézikönyv segítséget nyújt adataink védelmében, pl. az e-mail, chat vagy VoIP beszélgetés titkosításának módszerének leírásával.