A Microsoft a héten jelentette, hogy digitális bűnesetekre szakosodott egysége az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (Federal Bureau of Investigation, FBI) és az Europol Európai Kiberbűnözések Központja (Europol’s European Cybercrime Centre, EC3) valamint nemzetközi partnereik sikeresen lefejezték a ZeroAccess robothálózatot.

Az Europol és a román rendőrség 44 ember tartóztatott le, akikről úgy vélik, hogy egy olyan globális bűnszövetkezet tagjai voltak, amely egész Európában próbálkoztak bankkártya adatok megszerzésével. A Pandora-Storm akció keretén belül több mint 400 rendőr 82 házkutatást tartott Romániában és az Egyesült Királyságban. A letartóztatások mellett illegális elektronikai eszközöket, pénzügyi adatokat, klónozott kártyákat és készpénzt foglaltak le. Az Europol European Cybercrime Centre (EC3) beszámolója szerint a banda Európa szerte a nagy bevásárló központokban kártyaolvasó eszközöket és káros szoftvereket telepített a POS terminálokba.

Az Europol kedden nyilvánosságra került jelentéséből az derül ki, hogy újfajta szervezett bűnözői csoportok vannak kialakulóban az Európai Unión belül, amelyek tevékenységét nagyban segíti a világháló. A jelentésből kiderül az is, hogy az Europol ismeretei szerint 3600 bűnözői csoport tevékenykedik az EU-ban. A tevékenységek között a drog csempészés az első számú, de vannak olyan csoportok is, akik az Internet-et vagy a rossz gazdasági helyzetet használják ki.

56 bank- és hitelkártya csalással gyanúsított személyt vett őrizetbe az Europol egy rajtaütésen. Az Operation Cloning Connection rendőrségi akció során így már 105 bűnözőt tartóztattak le. Az 56 gyanúsítottból egyet Hollandiában, 17-et Olaszországban és 38-at Bulgáriában fogtak el. Ez a bűnszövetkezet a feltételezések szerint 20 európai országból szedte az áldozatait.

Az Europol, amely hónapokon belül elindítja az új kiberbűnözésre szakosodott központját, felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányoknak fokozottabb erőfeszítéseket kell tenniük a több milliárd eurós problémát okozó bűnözők elfogásáért. Troels Oerting igazgatóhelyettes figyelmeztetett, hogy a kiberbiztonság egyre inkább költségessé, ugyanakkor kevésbé eredményessé válik. "Többet kell tennünk a bűnözők elkapásáért, illetve el kell érnünk, hogy ne legyen vonzó terület a kiberbűnözés".

A francia és a bolgár bűnüldözési szervek is csatlakoztak az Europol és az Eurojust erőihez, hogy sikeresen felvegyék a harcot egy nemzetközi bűnözői csoportal. A bűnözők nemzetközi szinten követtek el bankkártya csalásokat hamisított bankártyák segítségével, melyeket EU tagországokban, valamint Austráliában, Kenyában, az Egyesült Államokban és a Dél-Afrikában használtak.

Az uniós polgárok személyes adatai, olyan értékes tiltott "árunak" számítanak a digitális bűnözői piacon, amelyekkel előszeretettel kereskednek a bűnözők, derül ki az Europol új iOCTA* jelentéséből.