A szerzői jogtulajdonosok minden héten milliónyi törlési felszólítást küldenek ki a weboldalaknak szerte az Interneten. Bár ezek a figyelmeztetések nagyrészt legitimek, egy komoly hányada viszont nem az. Ezek a hibák komoly károkat okoznak a nyilvánosságnak, de a küldők sosem vállalják a felelősségüket a tévedésért. Talán eljött az idő, hogy büntetni kellene a hamis felszólításokat küldő cégeket? Igen, a jogtulajdonosok meg kell védeniük a tartalmakat a kalózkodástól, azonban az elmúlt hónapokban drámaian megnőtt az ilyen felszólítások száma, és már ott tartunk, hogy ez a dolog hatalmas felfordulást idéz elő az Interneten.

Amerikai szövetségi ügyészek közölték, akár már csütörtökön törölhetik a felhasználók által a Megauploadon tárolt adatokat. Minden idők legnagyobb szerzői jogi perében az ügyészség korábban már zárolta a Megaupload oldalhoz történő hozzáférést és megvádolt hét embert az oldalról illegálisan letölthető filmek, zenék és egyéb tartalmak miatt. Az oldal tulajdonosa, Kim Dotcom akár 60 év börtönt is kaphat a szerzői jogok sorozatos megsértése miatt. A Megaupload-on azonban nem csak illegális adatokat tároltak a felhasználók, rengeteg előfizető használta a virtuális tárhelyet családi fényképei, személyes adatai és dokumentumai tárolására. Ezekhez az adatokhoz azonban az ügy kirobbanása óta egyetlen felhasználó sem fér hozzá és mivel a szerverek nagy részét az ügyészség lefoglalta, csak reménykedhetnek benne, hogy viszont látják adataikat.

Egy szövetségi bíró leszűkítette az EMI és 14 másik lemezkiadó perét, melyben az MP3tunes vállalatot azzal vádolták, hogy lehetővé teszi a felhasználóknak dalok engedély nélküli másolását.

A londoni rendőrség állásfoglalásában nyilatkozott arról, hogy a jövőben az IFPI ( a nemzetközi lemezipart képviselő szervezet ) azonosítja azokat az internetes oldalakat, amelyek feltehetően illegálisan árusítanak zenéket és ezeket az információkat továbbítják a Paypal-nak, hogy megvizsgálják az eladott zenék után fizettek-e jogdíjat.

Összegezve a legutóbbi hírhedt brit szerzői jogsértési ügy részleteit, a brit szabadalmi és szerzői jogi bíróság egy fontos bejelentést tett. Csak azért mert néhány jogász olyan Internet Protokoll (IP) címekre hivatkozik, amelyek feltehetőleg illegális fáljmegosztásban vettek részt, az még nem jelenti azt hogy az adott cím előfizetője követte el a jogsértést és azért sem felelős ha, ha azt mások követték el.

A Google azt ígéri 2011-ben 24 óra alatt elbírálnák a Google.com-ot és a Bloggert érintő szerzői jogi kéréseket. A változtatás a Youtube tartalom ID védelmi mechanizmusát követi.