Az Egyesült Államok Képviselőházának Hírszerzési Bizottsága hétfőn kiadta a jelentését, amelyben továbbra is azt javasolják, hogy a Huawei és a ZTE kínai telekommunikációs óriásokat ne engedjék belépni az amerikai piacra, mert az általuk szállított berendezések aláássák az ország kiberbiztonságát. A jelentés mindkét vállalatot megvádolta azzal, hogy akadályozták az üzleti gyakorlatukkal foglalkozó nyomozást és információkat titkoltak el, illetve a Huawei-t még az amerikai kereskedelmi törvények megsértésével is megvádolhatják. Továbbá a bizottság véleménye szerint a kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a két kínai vállalat az Egyesült Államokban felvásárlásokkal vagy egyesülésekkel jelenjen meg.

A kínai telekommunikációs óriás a Huawei Technologies most kiadott közleményében azt állítja, hogy az Egyesült Államoknak a vállalat ellen felhozott vádjai "mendemondákon alapuló vádaskodások", amely káros hatással van a két ország kapcsolatára. A közleményt felhívta figyelmet arra, hogy a Huawei ellen felhozott bizonyíték többségét nem hozták nyilvánosságra.

A kínai telekommunikációs óriás cég, a Huawei Technologies élesen bírálta az ausztrál szövetségi kormányt a Nemzeti Szélessávú Hálózat projektből való kizárásuk miatt, valamint felhívta a figyelmüket arra, hogy diszkrimináció érte a vállalatot, mert annak a származási helye miatt nem vehetnek részt a vállalkozásban. Egy parlamenti vizsgálóbizottságnak benyújtott jelentésben arra hivatkoztak, hogy az ellenük hozott döntés "rágalmakra és vádaskodásra" alapul, nem megalapozott biztonsági aggodalmakra, ez pedig magasabb költségekhez és más külföldi befektetők távolmaradásához vezethet.

A kínai, telekommunikációs eszközöket szállító óriást korábban már több kritika is érte az állítólagos biztonsági kockázat miatt. A Huawei együtt dolgozik a brit titkosszolgálatokkal annak a bizonyításáért, hogy nincs backdoor a termékeikben, amely lehetővé tenné a kínai ügynököknek Őfelsége titkait kihallgatni. Az Egyesült Államok és Ausztrália egyértelműen kifejezte bizalmatlanságát a világ egyik legnagyobb telkó cége iránt. Az ausztrál kormány kizárta őket a nemzeti szélessávú fejlesztési projektből a kémkedési veszélyek miatt.

A hétvégén került megrendezésre Las Vegas-ban a hírhedt Def Con hackerkonferencia. A biztonsági konferencián a Recurity Labs vezetője Felix "FX" Lindner tartott bemutatót arról, milyen könnyedén fel lehet törni kínai székhelyű Huawei Technologies hálózati eszközöket gyártó cég routereit. A szakember szerint a cég által gyártott olcsóbb routerekben a legveszélyesebb biztonsági kockázatot az jelenti, hogy a felhasználók nem is tudják, milyen sérülékenységeket és gyengeségeket tartalmaznak az eszközök.

A kínai telkó óriás a Huawei egy Dubai-ban tartott konferencián jó néhány szemöldök ráncolást váltott ki azzal a bejelentéssel, hogy a cég rendszeresen megfigyeli és elfogja a továbbított adatokat. A Huawei kijelentette, hogy az általuk szerényen csak "data mirroring"-nak nevezett eljárást kizárólag káros kódok és más illegális tevékenységek kiszűrésére használják, de egy szakember olyan forrást idézett, amely szerint ez "világos és egyszerű lehallgatás". A Huawei fenntartja, hogy a Deep Packet Inspection nevű eljárással nem élnek vissza, ennek ellenére a technika kétségkívül megvan az illegális adatgyűjtésre.

Kevesebb mint négy évvel azután, hogy a kínai Huawei Technologies és a Symantec közösen kezdett hálózatbiztonsági eszközök fejlesztésébe, a fúzió felbomlani látszik, mivel a Symantec attól tart, hogy a kínai céggel való együttműködése meggátolhatja, hogy a biztonsági cég továbbra is hozzájusson az Egyesült Államok kormányától származó kiberfenyegetésekre vonatkozó titkos információkhoz.

Ausztrália kitiltotta a főként hálózati eszközöket gyártó kínai technológiai órás, a Huawei termékeit az új, országos méretű széles sávú internetes hálózat kialakításából, mert aggódnak a Kínából érkező kibertámadások miatt. Az ausztrál miniszterelnök Julia Gillard hétfőn elmondta, körültekintő döntést hoztak, hogy biztosak lehessenek a hálózat megfelelő működésében. A Huawei Technologies a világ egyik legnagyobb, a telefonos és adathálózatok alapját képező hálózati elosztó berendezéseit gyártó cége. A cég elutasítja, hogy eszközeik biztonsági kockázatot jelentenének, hiszen termékeik számos világméretű telekommunikációs cég bizalmát elnyerték már.

A kínai csúcs telekommunikációs eszközöket gyártó cég, a Huawei hétfőn bejelentette, hogy létrehozta biztonsági központját Angliában.

A kínai Huawei Technologies is ki akarta venni a részét az egyre növekvő Interneten alapuló számítástechnikai piacból, ezért is mozgatta át fejlesztői részlegének főhadiszállását az Egyesült Államokba, hogy elcsíphessen néhányat a legjobb helyi tehetségek közül.