Az Európai Unió igazságügyi biztosa május 18-án hivatalosan is felkérte a NATO-t, hogy a két szervezet szorosabban működjön együtt annak érdekében, hogy közösen harcoljanak a kiberbűnözés ellen, illetve hogy egy biztonságosabb internetes környezetet alakítsanak ki, hogy az állampolgárok jogait és személyes adatait meg tudják védeni. Viviane Reding elmondta a NATO Közgyűlés tagjainak, az EU arra törekszik, hogy a világ legbiztonságosabb online területét alakítsák ki, és ebben a katonai szövetség technológiája illetve know-how-ja nagy segítséget jelenthet.

Ahogyan a NATO szövetségesek egyre közelebb kerülnek, hogy katonai lépéseket tegyenek Szíria ellen, egy új front nyílik a nyugati hatalmak hírszerzési ügynökségei által a damaszkuszi kormány destabilizálására. A CIA és szövetségesei által választott eszköz ezúttal a magát Wikileaks-nek hívó szervezet és a fő szóvivője, Julian Assange.

A kibertámadások folytatódnak, és állandó fenyegetést jelentenek a NATO számára, illetve a kibervédelem továbbra is az egyik legfontosabb prioritás a katonai szövetségnek. A stratégiai koncepció és a 2010-es lisszaboni csúcstalálkozón elhangzottak egyaránt rámutatnak arra, hogy az egyre kifinomultabb támadási módszerek miatt a NATO információs és kommunikációs rendszereinek védelme az egyik legsürgetőbb feladat, amin a biztonságunk múlik.

Két, magát a TeaMpOisoN hackercsapat tagjának valló támadó feltörte és elcsúfította a NATO hivatalos horvát (nato.mvp.hr) oldalát. Az oldalt egyébként a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium weboldala szolgálja ki. A TriCk és Phantom néven ismert hackerek egy üzenetet is közzétettek az elcsúfított honlapon, amelyben a NATO katonai akciói ellen tiltakoznak, azt állítva, hogy azok csak más országok erőforrásainak megszerzésére irányulnak.

Az olasz Finmeccanica és az amerikai Northrop Grumman egyesült, hogy lendületet adjon a NATO-nak a kiberfenyegetések észlelésében és reagálásukkor.

A NATO C3 Agency brüsszeli irodájában szeptember 19-én tartott bemutatón a résztvevők megegyeztek abban, hogy számos terület létezik, ahol a tagok együtt dolgozhatnának megosztva így a kutatási és fejlesztési költségeket és az új lehetőségek kidolgozásának feladatát is. A projekt keretein beül az országok közösen dolgoznának ki az információmegosztási és kibervédelmi tudatosító programokat. A törekvés iránt több más nemzet is aktívan érdeklődik.

http://www.nc3a.nato.int/news/Pages/NATO-launches-multinational-cyber-de...

A hírhedt hacker-csapat Twitter csatornáján hozta nyilvánosság a hírt, bejutottak a NATO rendszerébe és onnan körülbelül 1 gigabyte-nyi titkos adatot tulajdonítottak el. A csapat Twitter csatornájukon a betörésről úgy nyilatkozott, egy egyszerű befecskendezéssel jutottak be a rendszerbe és bizonyíték képen néhány képet is közöltek az általuk ellopott dokumentumokból, amelyeken a "NATO - titkos" felirat szerepel. Arról, hogy pontosan miről szólnak a megszerzett dokumentumok nem tudni, de mindenképpen érdekes, hogy, az amúgy kevés dologtól visszariadó csapat úgy nyilatkozott, ezek nyilvánosságra hozatala még tőlük is nagy felelőtlenség lenne.

A NATO levélben értesítette az e-Bookshop szolgáltatásuk előfizetőit, hogy rendszerüket hackerek támadták meg és sikeresen megszerezték az ügyfelek adatbázisát. Szerencsére az e-Bookshop külön szolgáltatásként, külön szerveren fut, mely NATO információk terjesztésére szolgál, így a támadók bizalmas vagy titkos adatokhoz nem férhettek hozzá.

Az Egyesült Államok Kiberparancsnokságát ebben a hónapban indították be, és a Reuters szavaival élve, teljes kapacitással "készenáll a harcra a kibertérben".